Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.08.2022 08:41:00

Erste zvedla zisk i příjmy nad odhady analytiků. Jaký je výhled růstu příjmů a úvěrů?

Bankovní skupina Erste zakončila druhé čtvrtletí roku se ziskem 688,2 milionu eur a příjmy 2,11 miliardy eur. Oba ukazatele meziročně zlepšila o 22 %, respektive o 7,6 % a oběma klíčovými čísly hospodaření také předčila odhady analytiků, kteří dle konsensu Bloomberg očekávali 599,4 milionů eur zisku, respektive 2,07 miliardy eur příjmů. Čistý úrokový výnos banka meziročně zvýšila o 13 % na 1,44 miliardy eur a také jím předčila konsensus analytiků na úrovni 1,4 mld. eur.

Provozní zisk banky meziročně stoupl o 10 % na 1,06 mld. eur při konsensu 1,01 mld. eur, příjmy z poplatků a komisí banka zlepšila o 7,2 % na 599,5 mil. eur, také nad hodnotu očekávání 596,2 mil. eur. Poměr cost to income ratio dosahuje 49,8 %, ukazatel CET1 banka mezikvartálně posílila na 14,2 % z 13,7 % (konsensus 13,9 %).

V celém prvním pololetí Erste dosáhla čistého zisku 1,14 miliardy eur, což je číslo vyšší meziročně o 24 procent. Ve výhledu celého roku Erste nadále očekává náklady rizik pod 0,2 % a zlepšuje výhled očekávaného růstu úvěrů na „high single digit“ (v pásmu pod 10 %) a výhled pro růst čistého úrokového výnosu na „low double digit“ (v pásmu nad 10 %). Erste plánuje výplatu dividendy ve výši 1,9 eur/akcie.

Spolu s výsledky Erste zmínila v rovině konkrétních projektů záměr financovat v regionu střední a východní Evropy do roku 2030 až 15 tisíc dostupných jednotek nájemního bydlení.

Titul Erste dle agentury Bloomberg aktuálně pokrývá 17 analytiků doporučením „koupit“, 5 „držet“ a jeden směrem „prodat“. Konsensuální cílová cena dosahuje 40,64 eur při poslední závěrečné ceně 24,70 eur. Z nejčerstvějších doporučení na titulu vidíme „market perform“ a cílovou cenu 38 eur od KBW ze dneška či „koupit“ a 45 eur od HSBC z 27. 7. a „koupit“ a 38 eur od Deutsche Bank z 25. 7.

České spořitelně stoupl v pololetí čistý zisk o 67 % na 11 miliard korun

České spořitelně v prvním pololetí letošního roku stoupl čistý zisk meziročně o 67 procent na 11 miliard korun. Loňský výsledek ale výrazně ovlivnila epidemie covidu a s ní spojená omezení. Provozní zisk se v prvních šesti měsících letošního roku zvýšil o 43,7 procenta na 14,8 miliardy korun. Česká spořitelna o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Člen představenstva České spořitelny Ivan Vondra upozornil na to, že výsledek byl ovlivněn nižší srovnávací základnou z loňského roku způsobenou koronavirem. "Navzdory silné finanční výkonnosti přetrvává vysoká nejistota kvůli pokračující válce na Ukrajině, narušeným dodavatelským řetězcům, možnému nedostatku plynu a rostoucí inflaci způsobené cenami energií," uvedl.

Provozní výnosy byly proti loňskému roku vyšší o čtvrtinu, dosáhly 25,4 miliardy korun. "Byly ovlivněné obchodním růstem a zvyšováním úrokových sazeb ČNB," uvedla ČS. Čistý úrokový výnos, nejdůležitější složka provozních výnosů, se zvýšil o 27 procenta na 18,5 miliardy korun. Tento výsledek byl podle banky ovlivněn růstem klientských úvěrů a vkladů, což podpořily investice do státních dluhopisů. Vliv na čistý úrokový výnos mělo rovněž zvyšování úrokových sazeb centrální bankou.

Čistý výnos z poplatků a provizí meziročně vzrostl o 6,7 procenta na 4,8 miliardy korun. Mimo jiné se do toho promítl dvouciferný nárůst karetních transakcí. Čistý zisk z obchodních operací stoupl o 58 procent na 1,8 miliardy korun. "Bylo to způsobeno obchody s deriváty a cennými papíry, vyššími příjmy z prodeje cizoměnových produktů a celkovým vývojem po pandemii covid-19," sdělila Česká spořitelna.

Celkové provozní náklady se meziročně se zvýšily o 5,6 procenta na 10,5 miliardy korun. Vyšší byly například náklady na zaměstnance. Poměr provozních nákladů a výnosů dosáhl 41,5 procenta, v loňském prvním pololetí to bylo 49,2 procenta.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:09  Procházka (ČNB): trh nás čte správně Research (Česká spořitelna)
Pá   9:03  Válečné nepokoje ke konci týdne - Makrokalendář X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:00  Výrobní ceny v Německu snížily svůj propad ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688