cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
Kryptoměny  |  31.07.2022 15:11:13

Zvyšují se úrokové sazby a krypto roste? Co se děje?

Obchodníci v posledních hodinách přišli o stovky milionů na short pozicích, Fed výrazně zvýšil úrokové sazby a k výprodeji kryptoměn se kromě institucionálních investorů přidali i těžaři. Žádná z těchto zpráv nezní příliš pozitivně a ceny téměř všech kryptoměn rostou. Rozebereme si tedy jednotlivé body trochu podrobněji.

Short pozice zaznamenaly významné ztráty

Dvě největší kryptoměny (BTC a ETH) zaznamenaly výrazné cenové zisky navzdory očekávanému zvýšení úrokových sazeb americkým Fedem. Zdá se, že obchodníci tento krok vůbec nepředpokládali, a mnozí se tak chytili do pasti. V relativně krátké době přišli o více než 202 milionů dolarů z short pozic. Podle společnosti CoinGlass bylo během jednoho dne zlikvidováno až 88 140 obchodníků. V čele short likvidací je ETH - 165 milionů dolarů, hned za ním následuje BTC s likvidacemi v hodnotě 116 milionů dolarů. První trojici této nepěkné statistiky uzavírá Ethereum Classic (ETC) s 31 miliony dolarů.

Díky pozitivnímu pohybu cen většiny relevantních kryptoměn se celková tržní kapitalizace vyšplhala na něco málo přes 1 bilion dolarů, což představuje nárůst o 7,15 % za 24 hodin. Bitcoin (BTC) se v současnosti může pochlubit tržní kapitalizací 438 miliard dolarů a nárůstem o více než 7 %. V době psaní tohoto článku se obchoduje za 22 947 USD. Navzdory pozitivnímu vývoji v posledních dnech však BTC vůči ATH (68 789 USD) ztrácí až 66 %. ETH je na tom velmi podobně, protože zaznamenal ještě výraznější 11% růst a jeho kapitalizace tak dosáhla 197 miliard dolarů. V současné době se obchoduje za 1 634 USD, což představuje téměř totožný 66% pokles oproti maximu z listopadu 2021.

Fed zvýšil úrokové sazby přesně podle očekávání

Stalo se tak 27.7 a úrokové sazby byly zvýšeny o 75 bazických bodů. Tento krok téměř do puntíku splnil očekávání různých analytiků. Podobný přístup vidíme i u evropské ECB, která zvýšila sazby o 50 bazických bodů. Ačkoli se jednalo o logický krok, mnoho investorů bylo překvapeno, protože ECB zvýšila úrokové sazby poprvé po neuvěřitelných 11 letech.

Centrální banky po celém světě se snaží udržet na uzdě prudce rostoucí inflaci, která roste nejrychlejším tempem za více než čtyři desetiletí. Musí však najít rovnováhu, protože přílišné zvýšení sazeb by uvrhlo ekonomiku do recese. Vzhledem k tomu, že rostoucí úrokové sazby brzdí růst podniků, institucionální investoři vyměňují kryptoměny a akcie za méně rizikové investice. Patří mezi ně například podnikové a státní dluhopisy.

Instituce začaly doslova vyprodávat BTC

V posledních několika měsících se prodeje BTC výrazně zvýšily a je zřejmé, že institucionální investoři prodali velké procento svých podílů. Celkem se za pouhé dva měsíce postarali o prodej až 1 % celkové nabídky BTC. Tyto výprodeje trhem poměrně výrazně otřásly, ale naštěstí nebyly oznámeny v době prodeje, což pravděpodobně zabránilo ještě větší panice.

Například Tesla Elona Muska prodala své BTC a zbavila se až 29 060 BTC v hodnotě více než miliardy dolarů. To představovalo až 75 % jejich vlastnictví BTC a prodeje byly uskutečněny někdy v posledních dvou měsících. K výprodeji se připojili také těžaři, kteří jen v květnu uvolnili 4 556 BTC. Je to poprvé, co těžaři prodali více, než vytěžili v daném měsíci. Tato situace se opakovala v červnu, kdy se prodalo až 14 600 BTC.

V posledních měsících bylo na trh uvolněno celkem 236 237 BTC, což představuje přibližně 1 % celkového množství v oběhu. Výprodeje však začaly pomalu ustupovat a zdá se, že investoři navzdory červeným číslům v portfoliu přešli do fáze akumulace, místo aby prodávali se ztrátou. Kryptoměny nejsou v současné době výjimkou a jejich ceny se řídí především celkovou ekonomickou situací ve světě. Přestože v posledních dnech a hodinách došlo k velmi zajímavému růstu cen, mnozí analytici varují před přílišným optimismem, protože makroekonomické údaje nejsou zdaleka pozitivní.

Zdroje: https://bitcoinist.com/, https://decrypt.co/

CryptoKingdom.cz

Jsme mostem mezi starým a novým světem. Provedeme tě světem kryptoměn a ukážeme ti cestu k největší příležitosti 21. století.

Crypto Kingdom je největší kryptoměnová komunita na CZ/SK scéně. Pomohli jsme již několika tisícům začátečníků se v kryptoměnách zorientovat.

Připoj se k nám a my tě provedeme: https://start.cryptokingdom.tech

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Kryptoměny:

Po   9:18  Graf dne – Bitcoin (22.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688