Pavel Niedoba (Simplecoin)
Okénko kryptoměny  |  29.07.2022 22:20:06

Putin podepsal zákaz kryptoměnových plateb v Rusku

Dříve se přitom Vladimir Putin vyjadřoval ve prospěch kryptoměn, v říjnovém rozhovoru pro CNBC jim výslovně přiznal „právo na existenci“. Se začátkem ozbrojeného konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou panovaly dokonce obavy, že Rusko využije krypto pro obcházení sankcí. To se nepotvrdilo, ruská centrální banka už koncem roku 2021 vyzvala k zákazu kryptoměn a nyní vstoupil v platnost zákon, který jimi zakazuje platit.

Zatím jde jen o zákaz plateb. Těžit a nakupovat kryptoměny je v současnosti v Rusku nadále legální. Této problematice se věnují dva další zákony, které v současnosti probírá ruský parlament. Jeden z nich se zaměřuje právě na regulaci těžařů, druhý se má týkat omezení firem, které obchodují s kryptoměnami (směnárny a burzy). Je pravděpodobné, že budou podléhat schválení a vystavení licence a pravděpodobně i dalším regulačním mechanismům. Na druhou stranu to ale znamená, že Rusko i nadále počítá s umožněním nákupu a prodeje kryptoměn, pokud se to nebude týkat směny za zboží a služby.

V rámci Evropské unie se určitě v dohledné době podobného zákazu bát nemusíme. Klidně si tedy nakupte krypto ve své oblíbené směnárně a zaplaťte s ním třeba v některé ze 4000 provozoven s terminály Global Payment, které umožňují platby kryptoměnami.

Zkrátka nepřijdete ani v některých světových zemích, kde je tendence úplně opačná než v Rusku. Dva státy, jihoamerický El Salvador a jeden z nejchudších afrických států, Středoafrická republika, přijaly Bitcoin jako zákonné platidlo. Bitcoinem tak můžete platit v obchodech nebo jeho prostřednictvím například posílat státu daně. Takové uspořádání dávalo i přes volatilitu Bitcoinu smysl v Salvadoru, kde je málo rozšířené bankovnictví, ale téměř všude je internet. U Středoafrické republiky vzbudilo podobné rozhodnutí rozruch, protože přístup k internetu má jen zhruba desetina populace.


Pavel Niedoba

Pavel Niedoba

Pavel Niedoba je od roku 2013 zakladatelem a šéfem první české krypto-směnárny Simplecoin. Pracoval pro řadu významných firem, jako softwarový vývojář a architekt. Postupně přešel od automotive a engeneering k online a financím. Mezi prvními se začal věnovat také oblasti kryptoměn a správy digitálních aktiv. Pod jeho vedením se Simplecoin stala přední a uznávanou značkou v tomto oboru na českém i středoevropském trhu.


Simplecoin

Simplecoin je nejstarší česká online směnárna kryptoměn. Zaměřuje se na bezpečnost, transparentnost, uživatelsky přívětivou podporu a zákaznický servis. V současné době nabízí nákup devíti různých kryptoměn za CZK nebo EUR a připravuje další rozšíření nabídky.

Více informací na simplecoin.eu/cs.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688