Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  29.07.2022 10:01:03

Česká ekonomika se ještě vyhnula poklesu

Český statistický úřad vydal předběžný odhad vývoje české ekonomiky v Q2´22, podle něhož reálný HDP vzrostl o 0,2 % oproti předchozímu kvartálu. Medián tržního odhadu počítal s poklesem o 0,4 %, náš byl optimističtější na +0,5 %. V meziročním srovnání, ovlivněném efektem pandemických lockdownů, ekonomika vzrostla o 3,6 %.

Výsledek potvrzuje naší dosavadní prognózu, že česká ekonomika v první polovině roku ještě z jisté setrvačnosti vykáže robustní tempo. Ve výsledku se mísí zvyšování aktivity, kdy se ekonomika stále ještě vzpamatovává z pandemického šoku, a negativní vliv války na Ukrajině. Dle doprovodného komentáře od ČSÚ k růstu přispěla hlavně domácí poptávka, především pak v odvětví služeb, konkrétně v segmentu obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství – během pandemie silně zasažených sektorů. Na druhé straně ale pozorujeme negativní dopad války do ekonomiky v podobě cenového šoku, nejistoty do budoucna a narušení v zahraničním obchodu. Negativně na malou otevřenou českou ekonomiku působí také upadající globální poptávka. Zmíněné negativní šoky jsou reflektovány v komentáři ČSÚ. Zahraniční poptávka působila negativně, pravděpodobně více než jsme se obávali, a průmysl se stavebnictvím mezičtvrtletně pouze stagnovaly. Průmysl před poklesem zachránilo oživení produkce automobilů během května a června.

Co se týče indikací o struktuře HDP, krátký komentář od ČSÚ ukazuje, že nebýt aktuálně více volatilní složky zahraničního obchodu, výsledek HDP by byl příznivější. Pro další tempo ekonomiky důležité složky dopadly smíšeně. Zaměstnanost mezičtvrtletně vzrostla, mezičtvrletní změna fixních investic ale explicitně zmíněna není.

Současně s Českem dnes ráno reportují i další evropské země. Zatím je trend spíše takový, že HDP skončilo nad odhady. Například ve Francii HDP mezikvartálně vzrostl o 0,5 (medián 0,2 %) nebo Španělsko o +1,1 % (medián 0,4 %). Pro českou ekonomiku zajímavý výsledek Německa, z důvodu úzkého napojení na tamní hospodářství, ještě není známý, odhad trhu počítá s 0,1%.

Do zbylých dvou kvartálů letošního roku se naše prognóza ubírá pesimistickým směrem. Víceméně všechny příchozí předstihové indikátory signalizují zpomalení ekonomické aktivity či dokonce pokles. Českou ekonomiku zpomalí cenový šok a výpadky dodávek plynu v kritických zimních měsících, kvůli kterým očekáváme recesi v průmyslovém sektoru. Podporu již neposkytne spotřeba domácností. Důvěra spotřebitelů se v posledních měsících silně propadla a domácnostem v průběhu roku ještě vzrostou účty za energie. Složitou situaci řady domácností ale bude tlumit fiskální pomoc. Po dnešním předběžném výsledku držíme nadále naší prognózu růstu ekonomiky letos o 2,5 % a v příštím roce o 0,9 %.

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vratislav Zámiš

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688