Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  29.07.2022 09:42:50

HDP v USA kleslo, trhy to vítají?

Akciové trhy v USA i Evropě včera nadále posilovaly i přesto, že podle prvního odhadu kleslo americké HDP nečekaně ve druhém kvartále o 0,9% a po poklese i v prvním kvartále tak byla naplněna obecně přijímaná definice recese “podle palce” dvou po sobě jdoucích kvartálů s poklesem ekonomikyV USA se ale nyní vede docela živá debata o tom, jaká je vlastně definice recese, protože i přes zhoršující se data se aktivita zdá solidní a například trh práce je velmi silný a Bílý dům říká, že recese není. Obecně přijímanou autoritou v USA vzhledem k oznámení recese je tamější soukromá organizace National Bureau of Economic Research, která recesi definuje obšírněji a zatím ji nevyhlásila - tak ale činí většinou stejně s určitým časovým odstupem – zpětně.

Trh přijal data o poklesu HDP ve stylu špatné zprávy jsou dobré zprávy, patrně z toho důvodu, že recese byla skloňovaná v posledních měsících jako velký strašák, nyní je de facto tady, ale symptomy nějak extra zatím “nebolí” resp. ne tak, jak by trh už stejně neočekával. Výsledky firem jsou totiž stále relativně solidní – agregovaný zisk S&P500 roste ve druhém kvartále meziročně o 7%, několik procent nad odhady a podle včerejších dat HDP rostla jeho nejdůležitější složka - spotřeba (jež představuje více než 2/3 HDP) o 1%.

Zhoršující se makro také snižuje očekávání na dynamiku růstu sazeb FEDjelikož by si mělo přirozeně poradit s inflací – pokles HDP je podle posledních vyjádření FED vlastně žádoucí, kdy guvernér Powell se vyjadřoval tím směrem, že pokles ekonomiky je pro ochlazení inflace nutný. S poklesem inflačních očekávání klesají i dluhopisové výnosy, což je pro akcie podpůrný faktor.

Podstatný bude samozřejmě další vývoj ekonomiky a ziskovosti firem, zatím je ale obrázek celkem příznivý, který včera po uzavření trhu významně podpořily také dvě z největších firem Apple a Amazon, jež po relativně silných výsledcích posilovaly o 3% resp. Amazon až 13%. Ten s meziročním růstem tržeb přes 7% dokázal mírně překonat odhady, stejně jako u provozního zisku a provozní marže. Silný růst byl opět v cloudové divizi, meziročně o 33% vyšší, online prodeje klesly meziročně kolem 4%, což se nicméně s postpandemickým ochlazením v online očekávalo. Výhled byl silný hlavně na úrovni tržeb s očekávaným růstem v dalším kvartále o 13-17%. Výsledky v poobchodní fázi silně podpořily celý trh.

Dnes bude trh sledovat další výsledky firem v čele s Exxon či např. P&G, z ek. dat bude sledována inflační data v podobě PCE indexu v USA, jež by v případě silnějších dat mohl tržní „nadšení“ trochu ztlumit.

Jan Šafránek, nalytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)
Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688