ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  28.07.2022 12:03:34

úřad HERA podepsal smlouvu o společném zadávacím řízení na pandemickou vakcínu proti chřipce - Evropská zdravotní unie

Evropská komise dnes prostřednictvím Úřadu pro připravenost a reakci na mimořádné situace v oblasti zdraví podepsala s farmaceutickou společností GSK rámcovou smlouvu o společném zadávacím řízení na Adjupanrix, pandemickou vakcínu proti chřipce. Dohoda, kterou uzavřelo dvanáct členských států a další země účastnící se tohoto řízení, umožňuje v případě pandemie chřipky, bude-li to nutné, nákup až 85 milionů dávek vakcíny.

Stella Kyriakidesová, evropská komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin, řekla: „Jak jasně ukázal COVID-19, připravenost má v případě mimořádné zdravotní události zásadní význam. Dnes se nám prostřednictvím našeho Úřadu pro připravenost a reakci na mimořádné situace v oblasti zdraví podařilo zajistit 85 milionů dávek pandemické vakcíny proti chřipce, které pomohou ochránit obyvatelstvo, pokud by taková krizová situace nastala v budoucnu. Toto je skutečná evropská zdravotní unie v praxi.“

Pandemií chřipky se rozumí celosvětová epidemie způsobená novým kmenem chřipky, proti němuž má lidská populace jen malou nebo žádnou imunitu. Příchod takové pandemie je obtížné předpovědět, ale je důležité se na něj připravit.

Souvislosti

Evropská komise je odhodlána vybudovat silnější a aktivní evropskou zdravotní unii, která je připravena a schopna reagovat na nové zdravotní hrozby. Pandemie COVID-19 ukázala význam koordinace mezi evropskými zeměmi a přidanou hodnotu společné reakce na přeshraniční zdravotní hrozby.

Dohoda EU o společném zadávání veřejných zakázek nabízí 36 zúčastněným zemím možnost společně pořizovat lékařská protiopatření jako alternativu nebo doplněk k zadávání veřejných zakázek na vnitrostátní úrovni.

Cílem mechanismu společného zadávání veřejných zakázek je umožnit spravedlivější přístup ke specifickým lékařským protiopatřením, zlepšit zabezpečení dodávek a zároveň zajistit vyváženější ceny pro zapojené země EU.

Aby byly instituce EU spolu se zeměmi, které se připojily k Dohodě o společném zadávání veřejných zakázek, náležitě připraveny na vypuknutí vážné přeshraniční zdravotní hrozby, mohou se zapojit do společného zadávacího řízení na nákup očkovacích látek, antivirotik a lékařských protiopatření pro případ vážných přeshraničních zdravotních hrozeb. Úřad HERA nadále úzce spolupracuje se zúčastněnými zeměmi s cílem určit a splnit priority pro společné zadávání veřejných zakázek, jako je pořízení očkovacích látek nebo terapeutik.

Další informace

Zajištění dostupnosti dodávek a vybavení

Společné zadávání veřejných zakázek na lékařská protiopatření

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688