olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  27.07.2022 14:26:51

Město Olomouc jednalo s majoritním dodavatelem tepla, výsledkem je nižší nárůst ceny

Město jednalo s majoritním dodavatelem tepla, výsledkem je nižší nárůst ceny

27. července 2022 (st)

Tématem posledních měsíců je všudypřítomný nárůst cen především v oblasti bydlení a dodávkách energií. Vedení města se proto snaží přispět ke zmírnění jejich dopadů opatřeními, která má v kompetenci. Ačkoli samospráva nemůže suplovat roli státu, hledá možné varianty ke zmínění problémů občanů.

„S ohledem na velké navyšování cen paliv a energií jsme se rozhodli jednat s majoritním dodavatelem tepelné energie pro olomoucké domácnosti, jímž je akciová společnost OLTERM & TD Olomouc. Povedlo se nám dohodnout navýšení cen odebrané teplé vody a ústředního topení na rok 2022 jen o sedmnáct procent, ačkoli společnost plánovala vzhledem k nárůstu nákladů významně vyšší růst cen. Město sice jako akcionář společnosti utrpí finanční ztrátu, ale nižší nárůst ceny je s ohledem na občany nezbytný,“ zdůraznil primátor Olomouce Mirek Žbánek.

Vláda sice schválila mimořádné navýšení částek příspěvku na bydlení a doplatku na bydlení, které mají kompenzovat zvýšené životní náklady, ale ne všichni lidé, kteří mohou, toho zatím využili. „Příčinou je i to, že vyplnění formulářů na úřadech práce je komplikované, možná si někteří říkají, že přece na tom ještě tak špatně nejsou, aby si šli pro dávky. Nevyužít státní podporu, by ale byla chyba,“ upozorňuje vedoucí odboru sociálních věcí magistrátu Michal Majer. „Chtěl bych proto doporučit všem občanům, kteří pociťují dopad zvyšujících se nákladů na bydlení, aby kontaktovali buď přímo úřad práce, nebo sociální pracovníky olomouckého magistrátu, kteří jim pomohou zorientovat se ve spleti dávkových systémů, vyplnit formuláře a odevzdat je na správné místo,“ dodává Majer. Mohou se obrátit na příslušné kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR, volat na linku pomoci Úřadu práce 950 180 070, nebo se poradit se sociálními pracovníky na odboru sociálních věcí Magistrátu města Olomouce, Štursova 1, telefon 585 562 406.

Nájemcům bytů ve vlastnictví města již Správa nemovitostí Olomouc, jako správce městského majetku, od 1 července 2022 navýšila pravidelnou platbu záloh za energie v evidenčních listech. Cílem je zajistit plynulost plateb úhrad a vyhnout se nepříjemnému překvapení v okamžiku, kdy nájemcům přijde vyúčtování za uplynulé období. „Také město se na situaci spojenou s nárůstem cen energií dlouhodobě připravuje. V roce 2020 jsme dokončili energetická opatření v posledním nezatepleném domě s byty zvláštního určení na adrese Handkeho 1. Všechny další domy zvláštního určení obývané seniory a lidmi s pohybovým handicapem, které se nachází v majetku města, už zatepleny jsou,“ popsal ředitel Správy nemovitostí Olomouc Roman Zelenka.

„Je ovšem třeba mít určitě na paměti, že šokující ceny energií a jejich kolísání tu s námi bude nejméně do jara. Tuto zimu se všichni musíme naučit šetřit, město i občané. Kdo by i přesto měl problém situaci zvládnout vlastními silami, může určitě počítat nejen s pomocí státu, ale ani město nenechá žádného ze svých občanů padnout,“ ujistil primátor Mirek Žbánek.

| Poslední úprava: 27. července 2022 (st)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688