mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  27.07.2022 09:10:00

Korejský obranný průmysl se zaměřuje na evropský trh

Korejský obranný průmysl se zaměřuje na evropský trh

27.07.2022 / 08:57 | Aktualizováno: 27.07.2022 / 09:10

Jižní Korea se stává nejrychleji rostoucím vývozcem zbraní na světě a v posledních letech dokonce výrazně předstihla růst ostatních hlavních hráčů na trhu.

Podle nedávné zprávy Korejské exportní a importní banky dosáhl vývoz zbraní v loňském roce rekordní výše více než 7 mld. USD. Korejský vývoz v období 2017-21 byl o neuvěřitelných 177 % vyšší než v období 2012-16, což je zdaleka nejvyšší nárůst mezi 20 největšími vývozci.

 

Podíl Jižní Koreje na celosvětovém vývozu zbraní se téměř ztrojnásobil z 1 % na 2,8 %. V současné době je osmým největším světovým a druhým asijským (po Číně) vývozcem zbraní - což představuje rychlý vzestup z 31. místa v r. 2000.

Ukrajinsko-ruská válka byla budíčkem pro řadu evropských zemí, které se domnívaly, že ozbrojený konflikt je odsunut do historie. No a vzhledem k tomu, že evropské země, z nichž mnohé jsou členy NATO, zvyšují vojenské rozpočty, zaměřují se na ně i korejští výrobci zbraní.

Od začátku války šest členů NATO přislíbilo navýšení obrany v celkové výši 133 mld. USD.

Polsko, člen NATO sousedící s válkou zmítanou Ukrajinou, se chystá příští týden uzavřít smlouvu s Jižní Koreou na nákup jejích tanků, houfnic a stíhaček, uvedl polský ministr obrany Mariusz Blaszczak. Celkový objem kontraktu se pohybuje kolem od 14,5 mld. USD do 19 mld. USD. Polsko přislíbilo zvýšit výdaje na obranu na 3 % HDP (!), což je jedna z nejvyšších úrovní v NATO.

Dohoda zahrnuje 48 lehkých bojových letounů FA-50 vyvinutých společností Korea Aerospace Industries (KAI) společně s Lockheed Martin, 180 tanků K2 Black Panther a několik houfnic K9.

"Dodávky tanků K-2 začnou letos a celkem bude v první objednávce 180 tanků; nakonec se tyto tanky budou vyrábět v Polsku," uvedl polský ministr obrany Mariusz Blaszczak v rozhovoru pro konzervativní týdeník Sieci zveřejněném na internetu.

Polsko přislíbilo zvýšit výdaje na obranu na 3 % HDP domácího produktu, což je jedna z nejvyšších úrovní v NATO.

Obranné subjekty doufají, že podpis dohody s Polskou vládou by se mohl stát přelomovým okamžikem pro vstup na širokou škálu trhů, neboť vývoz korejských zbraní se tradičně omezoval na některé země v Asii a Oceánii.

Vzhledem k tomu, že řada zemí vyčleňuje v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu více peněz na svou obranu, očekává se, že trh v příštích letech dále poroste. Obchodní dohody v obranném průmyslu mohou také zlepšit diplomatickou důvěru mezi zúčastněnými zeměmi, a pozitivně ovlivnit obchod v i jiných odvětvích.

Vzhledem k velkým korejským dodávkám sousednímu Polsku, včetně již zmiňované dodávky tanků K-2, které se v Polsku budou i vyrábět, nebo i samohybných houfnic K-9, nabízí se možnost spolupráce českých podniků sdruženým v agentuře AMOS na servis a opravu této techniky.

 

Ing. Pavel Kalina, ekonomický diplomat, Zastupitelský úřad ČR v Soulu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688