consilium.europa.eu (Rada EU)
Evropská unie  |  26.07.2022 12:15:00

Členské státy se zavazují snížit tuto zimní sezonu poptávku po plynu o 15 %

 

Ve snaze zvýšit bezpečnost dodávek energieEU dnes členské státy dosáhly politické dohody o dobrovolném snížení poptávky po zemním plynu tuto zimu o 15 %. Nařízení Rady rovněž předpokládá možnost vyhlásit ohledně bezpečnosti dodávek „výstrahu na úrovni Unie“, přičemž by se v takovém případě snížení poptávky po plynu stalo povinným.

Účelem tohoto snížení poptávky po plynu je dosáhnout úspor před zimní sezonou, abychom byli připraveni na možné přerušení dodávek plynu z Ruska, které soustavně využívá dodávky energie jako zbraň.

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu České republiky

EU je jednotná a solidární. Dnešní rozhodnutí jasně ukázalo, že se členské státy budou důrazně bránit jakémukoli ruskému pokusu rozdělit EU využíváním dodávek energie jako zbraně. Přijetí návrhu na snížení spotřeby plynu v rekordním čase nepochybně posílilo naši společnou energetickou bezpečnost. Úspory plynu, kterých dosáhneme nyní, zlepší naši připravenost. Zima tak bude pro občany a průmysl EU mnohem levnější a snazší.

Jozef Síkela, ministr průmysluobchodu České republiky

Členské státy se dohodly, že mezi 1. srpnem 2022 a 31. březnem 2023 sníží poptávku po plynu o 15 % ve srovnání se svou průměrnou spotřebou za posledních pět let, a to pomocí opatření dle vlastního výběru.

Vzhledem k tomu, že všechny země EU vyvinou maximální úsilí ke snížení spotřeby, Rada upřesnila některé výjimky a možnosti požádat o výjimku z povinného cílového snížení, aby se zohlednila konkrétní situace členských států a zajistilo se, že snížení poptávky po plynu účinně zvýší bezpečnost dodávek v EU.

Rada se dohodla na tom, že členské státy, které nejsou propojeny s plynárenskými sítěmi jiných členských států, jsou od povinného snižování poptávky po plynu osvobozeny, neboť by nemohly uvolnit významný objem plynuplynovodu ve prospěch jiných členských států. Členské státy, jejichž elektrické rozvodné sítě nejsou synchronizovány s evropskou elektroenergetickou soustavou a jsou silně závislé na plynu pro výrobu elektřiny, mají rovněž výjimku, aby se zabránilo riziku krize dodávek elektřiny.

Členské státy mohou požádat o výjimku s cílem přizpůsobit své povinnosti týkající se snížení poptávky, pokud mají omezené propojení s jinými členskými státy a mohou prokázat, že jejich kapacity pro vývoz prostřednictvím propojení nebo jejich domácí infrastruktura LNG jsou v co největší míře využívány k přesměrování plynu do jiných členských států.

Členské státy mohou rovněž požádat o výjimku, pokud překročily své cíle v oblasti plnění skladovacích zařízení, pokud jsou silně závislé na plynu jako vstupní surovině pro kritická průmyslová odvětví nebo pokud se jejich spotřeba plynu v uplynulém roce ve srovnání s průměrem za posledních pět let zvýšila alespoň o 8 %.

Členské státy se dohodly, že pokud jde o vyhlašování „výstrahy na úrovni Unie“, posílí úlohu Rady. Výstraha by byla aktivována prováděcím rozhodnutím Rady na návrh Komise. Komise předloží návrh na vyhlášení „výstrahy na úrovni Unie“ v případě závažného rizika vážného nedostatku plynu nebo výjimečně vysoké poptávky po plynu, nebo pokud pět nebo více členských států, které vyhlásily výstrahu na vnitrostátní úrovni, požádá Komisi, aby tak učinila.

Při výběru opatření ke snížení poptávky se členské státy dohodly, že by měly upřednostňovat opatření, která nemají dopad na chráněné zákazníky, jako jsou domácnosti a základní služby pro fungování společnosti – například kritické subjekty, zdravotní péče a obrana. Mezi možná opatření patří snížení spotřeby plynu v odvětví elektřiny, opatření na podporu přechodu na jiná paliva v průmyslu, vnitrostátní osvětové kampaně, cílené povinnosti omezit vytápění a chlazení a tržní opatření, jako jsou dražby mezi společnostmi.

Členské státy budou aktualizovat své vnitrostátní plány pro stav nouze, které stanoví plánovaná opatření ke snížení poptávky, a budou Komisi pravidelně podávat zprávy o pokroku při plnění svých plánů.

Nařízení je výjimečným a mimořádným opatřením, které je plánováno na omezenou dobu. Bude proto platit po dobu jednoho rokuKomise provede do května 2023 jeho přezkum s cílem zvážit prodloužení jeho platnosti s ohledem na obecnou situaci v oblasti dodávek plynuEU.

Dnes dohodnuté znění bude formálně přijato písemným postupem. Písemný postup bude zahájen a dokončen v nadcházejících dnech v návaznosti na technické revize znění.

Tuto zimu snížíme poptávku po zemním plynu o 15 %
Tuto zimu snížíme poptávku po zemním plynu o 15 %

Souvislosti

EU čelí potenciální krizi v oblasti bezpečnosti dodávek v souvislosti s výrazným snížením dodávek plynu z Ruska a vážným rizikem jejich úplného přerušení, na něž se členské státy musí okamžitě koordinovaným způsobem a v duchu solidarity připravit. Ačkoli všechny členské státy v současné době nečelí významnému ohrožení bezpečnosti dodávek, závažná narušení v některých členských státech budou mít dopad na hospodářství EU jako celek.

Nařízení doplňuje stávající iniciativy a právní předpisy EU, které zajišťují, aby občané mohli mít prospěch z bezpečných dodávek plynu a aby zákazníci byli chráněni před závažným narušením dodávek, zejména nařízení (EU) 2017/1938 o bezpečnosti dodávek zemního plynu.

Toto nařízení navazuje na další již probíhající iniciativy ke zlepšení odolnosti a bezpečnosti dodávek plynu v EU, jako je například nařízení o skladování plynu, vytvoření energetické platformy EU pro společné nákupy a opatření zahrnutá v REPowerEU.

Znění politické dohody o nařízení Rady o snížení poptávky po plynu (brzy bude k dispozici)

Navštivte stránky věnované zasedání

Kontakt pro tisk

Johanna Store
Press officer
+32 2 281 84 55
+32 478 83 26 62
@JohannaStore

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688