Jaroslav Tupý (Purple Trading)
Okénko investora  |  25.07.2022 20:12:05

TOP 3 nejobchodovanější CFD akcie měsíce

TOP 3 nejobchodovanější CFD akcie měsíce

Výsledková sezóna amerických společností je v plném proudu a to s sebou přináší i zvýšenou volatilitu. Výjimkou tak nejsou pohyby o desítky procent po oznámení pozitivních, či negativních hospodářských výsledků. Velké cenové pohyby tradičně lákají obchodníky a spekulanty, kteří se na nich snaží vydělat. Přinášíme vám souhrn 3 nejobchodovanějších akcií v Purple Trading za červenec. Co stojí za jejich popularitou a jaký je výhled do budoucna? To vše se dočtete v dnešním článku.

Tesla - překvapivé nebezpečí na obzoru?

První místo mezi nejobchodovanějšími akciemi v Purple Trading není příliš překvapivé, Tesla je jednou z nejvyhledávanějších společností na světě. Díky prořízlé puse Elona Muska je společnost prakticky neustále na titulních stránkách médií a díky téměř permanentní volatilitě je daná akcie velmi oblíbená mezi obchodníky. Tesla však byla štědrá nejen k médiím a spekulantům, ale i k dlouhodobým investorům - za posledních 5 let se její akcie zhodnotily o více než 1 000 %.

Jaké byly poslední týdny z pohledu Tesly? Společnost již tradičně oznámila počet dodaných vozů za uplynulý kvartál před samotnými hospodářskými výsledky. Automobilka dodala 254 695 nových vozů, což bylo spíše zklamání. Tesle tak po dvou letech skončila její série, kdy každý kvartál dodala více vozů, než ten předchozí (v prvním kvartále Tesla dodala přes 310 tisíc nových vozů). Na vině jsou uzavírky největší továrny v Číně, která stála několik týdnů kvůli tamní zero-covid policy. Společnost má také problém zvyšovat produkci v nových továrnách v Texasu a Německu, které dokonce Elon Musk označil za obří pece pálící peníze. Tesla navíc přišla o pozici největšího výrobce elektromobilů na světě - čínská společnost BYD financovaná Warrenem Buffetem prodala za první pololetí kolem 640 tisíc nových vozů, zatímco Tesla “jen” lehce přes 560 tisíc.

Tesla graf purple trading MT4
Graf č. 1: Akcie společnosti Tesla v platformě MT4 na časovém rámci H1 společně s 50 a 100 denním klouzavým průměrem

Samotné hospodářské výsledky však byly investory přijaty pozitivně a akcie tak posílily o více než 10 %. Tesla dosáhla na tržby ve výši 16,9 mld. USD a zisk 2,27 USD na akcii. Společnost se navíc zbavila s velkou ztrátou většiny z 1,5 mld. USD v bitcoinu, které koupila minulý rok. Elon Musk to zdůvodnil tvorbou zásob hotovosti kvůli nejistotě, která stále panuje v Číně kolem koronaviru. Ten bude ve zbytku roku jedním z hlavních rizik, jelikož výrazně ovlivňuje produkci v továrně v Šanghaji.

Kromě nejistoty způsobené koronavirem a inflací může Tesla čelit také jednomu překvapivému riziku - soudní bitva Elona Muska s Twitterem. Za poslední roky jsme již měli možnost vysledovat, že akcie Tesla rostou a padají s výkonem a excesy Elona Muska. Bitva s Twitterem mu může vzít mnoho sil a finančních prostředků, které pak mohou výrazně ovlivnit i samotnou Teslu. Jedno je tak jisté - Tesla bude nadále jednou z nejvyhledávanějších společností jak mezi médii, tak i obchodníky.

NVIDIA Corporation - podpora z nejvyšších míst


Slavný výrobce grafických procesorů je v posledních letech jedním z největších oblíbenců mezi investory. To dokládá i více než 300% růst za posledních 5 let. V současnosti se navíc akcie NVIDIA obchodují prakticky přesně o 50 % levněji, než ve srovnání s historickým maximem z loňského listopadu. Narozdíl od Tesly NVIDIA v červenci neoznámila hospodářské výsledky za druhý kvartál roku ani nevydala žádné převratné zprávy. Co tak stojí za oblíbeností akcií NVIDIA?

NVIDIA se dostala v posledních dnech do hledáčku médií a investorů poměrně netradičním způsobem. Akcie společnosti v hodnotě 5 mil. USD totiž nakoupil Paul Pelosi. Nemusí být příliš překvapivé, pokud vám toto jméno nic neříká. Jeho ženu Nancy však pravděpodobně znáte, jedná se totiž o předsedkyni Sněmovny reprezentantů Spojených států amerických. Ta je svým obchodním apetitem poměrně známá, v historii nakupovala například akcie společností Apple, Microsoft nebo Alphabet. Na obchodní aktivitu rodiny Pelosiových se dívá veřejnost přes prsty, mnozí se táží, zda by měl člověk v tak vysoké státní pozici nakupovat veřejně obchodované společnosti, vzhledem k možnému přístupu k tajným informacím. Nákup akcií NVIDIA může být o to skandálnější vezmeme-li v potaz, že tento týden by měl americký senát hlasovat o finanční podpoře výrobců čipů v USA. Zda by měli vládní představitelé a jejich nejbližší nakupovat akcie, nebo ne, necháme na názoru každého z vás, portfolio Nancy Pelosi je však velmi sledované a každý další nákup je vysoce medializovaný.

Nvidia graf purple trading MT4
Graf č. 2: Akcie společnosti NVIDIA v platformě MT4 na časovém rámci H1 společně s 50 a 100 denním klouzavým průměrem

Oblíbenost NVIDIA také může souviset s blížícími se hospodářskými výsledky za uplynulý kvartál, které společnost oznámí ke konci srpna. Co můžeme od NVIDIA očekávat? Tržby by měly dosáhnout na 8,12 mld. USD, což by bylo meziroční zlepšení o 25 %. Zisk na akcii by se pak měl pohybovat kolem 1,25 USD - růst o 21 % ve srovnání se stejným kvartálem v roce 2021. Podobná procenta růstu očekáváme i pro celý rok 2022 - tržby by měly dosáhnout na 33,7 mld. USD a zisk na akcii na 5,4 USD (Zacks). U NVIDIA jsme byli v posledních kvartálech zvyklí na raketovější růst, vzhledem k aktuálnímu dění ve světě se však pomalejšímu tempu nemůžeme divit. Nesmíme také zapomenout na velkou expozici společnosti vůči světu kryptoměn. Druhá polovina roku tak bude neméně zajímavá.


Shopify - blíží se odraz ode dna?

Akcie Shopify mohou být pro někoho poměrně překvapivým zástupcem mezi těmi nejobchodovanějšími. Pro CFD obchodníky vyhledávající akciovou volatilitu se však jedná o velmi vděčný titul. Od začátku roku akcie kanadské e-commerce společnosti odepsaly téměř 75 % své hodnoty. Velký vítěz z období pandemie se tak stal velkým “loserem”. Vše však nemusí být až tak tragické - za druhou polovinu července akcie naopak o téměř 30 % posílily. Co bylo důvodem tak masivního růstu? Vývoj akcií Shopify se pojil (ostatně jako celý rok) se sentimentem na trhu - technologický index Nasdaq ve stejném období vzrostl o více než 10 %. Pozitivní nálada na trzích vehnala adrenalin do žil rizikových akcií, které v dosavadním průběhu roku výrazně ztrácely, jednou z nich je právě Shopify.

Shopify graf purple trading MT4
Graf č. 3: Akcie společnosti Shopify v platformě MT4 na časovém rámci H1 společně s 50 a 100 denním klouzavým průměrem

Tento týden (27. července) navíc Shopify oznámí hospodářské výsledky. Co můžeme očekávat? Tržby by měly meziročně vzrůst o 20 % na 1,4 mld. USD a EPS (zisk na akcii) naopak výrazně spadnout na 0,03 USD na akcii. Tempo růstu tržeb společnosti by tak mělo být podruhé za sebou slabší, pozitivní inspiraci však někteří hledají u Netflixu. Tomu se podařilo stabilizovat tržby a omezit ztrátu předplatitelů za druhý kvartál, výhled na zbytek roku by pak mohl být pozitivnější. Ač jsou byznysové modely Netflixu a Shopify velmi rozdílné, investoři zde hledají paralely a snaží se chytnout každého možného pozitiva. Jedním z nich by mohla akvizice společnosti Deliverr, která proběhla v květnu. Ať už dopadnou hospodářské výsledky jakkoliv, akcie Shopify budou výrazně volatilní i nadále. Po posledních dvou oznámení hospodářských výsledků akcie společnosti propadly o více než 20 % za jeden den.

Jaroslav Tupý

Na finančních trzích se pohybuji už přes 25 let. Původně jsem začínal jako futures obchodník pro různé zahraniční fondy a brokerské domy, ale i jako soukromý investor. O své zkušenosti jsem se také rád kdykoliv podělil, proto jsem postupem času začal pořádat vzdělávací tradingové semináře a externě přednášet na vysokých školách s ekonomickým zaměřením.




Purple Trading

Purple Trading je společnost s českými kořeny, která obchoduje s cennými papíry a je založena na čistém STP forex modelu s možností pasivního investování do ETF portfolií. Mimo český trh působí Purple Trading také v Itálii nebo Polsku.

Vizí společnosti je vybudovat silnou komunitu profitabilních a vzdělaných traderů a investorů. Každý klient má proto přístup do Purple Akademie, kde v rámci Purple Toolboxu nalezne celou řadu nástrojů, analýz a seminářů, na kterých spolupracuje například legenda české tradingové scény Jaroslav Tupý

Více na www.purple-trading.com/cs/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

09.08.2022TOP 3 nejobchodovanější CFD akcie týdne (9.8.2022) Petr Lajsek (Purple Trading)
18.07.2022TOP 3 nejobchodovanější CFD akcie týdne Petr Lajsek (Purple Trading)
12.07.2022Fyzické akcie, CFD akcie, opce - znáte rozdíl? Jaroslav Tupý (Purple Trading)
07.07.2021TOP 3 grafy tohoto týdne (7.7.2021) X-Trade Brokers (XTB)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688