Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
24.07.2022 19:46:03

Počasí: V pondělí výheň, v úterý ochlazení a bouřky

 

Počasí ve střední Evropě lehce kolísá, převážně je horké a suché. Slabé studené fronty sice přináší od západu lehké ochlazení, pocitově je však nadále velmi teplo, nejvíce na jihovýchodě. V pondělí bude vrcholit příliv horkého vzduchu a teplota pod 500 m n. m. zase zamíří nad 30 °C. Bude až 35 °C.

V úterý bude Česko přecházet studená fronta. Mělo by se objevit dost srážek, jenže bohužel se nedostanou všude. Podle modelů zafungují klasické srážkové stíny a také klasicky na jihovýchod dojde srážek méně. Také na západě zřejmě nebude pršet moc. Hlavně od jihu přes centrální část republiky se objeví přeháňky, bouřky i déšť. Za frontou se ochladí asi o 6 °C, od středy bude nejčastěji kolem 27 °C. Trošku jinak to bude na samotném jihovýchodě, kde budou teploty přechodně vyšší.

Srážky už jsou nutné. Sucho sílí na celém území, někde už se znovu objevuje kategorie extrémního sucha. Nová mapka projektu Intersucho vyjde v pondělí, pak budeme chytřejší. Bohužel modely celkově moc se srážkami kromě úterý nepočítají. Další průběh léta zřejmě přinese do naší krajiny velké sucho


Předpověď počasí na další dny 

V pondělí bude jasno až polojasno. Odpoledne od západu až oblačno, večer na západě místy první přeháňky nebo bouřky. Teploty 31 až 35 °C.

V úterý bude oblačno, na většině území déšť, přeháňky, bouřky. Na západě asi bude srážek méně. Teploty 24 až 28 °C.

Ve středu bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Teploty 23 až 27 °C. 

Od čtvrtka bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky a bouřky. Na frontách srážky místy. Teploty 25 až 29 °C, an jihovýchodě až 32 °C. 

Počasí 26.7.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty