Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  24.07.2022 11:52:47

Akcie ČEZ posílily třetí týden v řadě, majoritní podíl v MONETA zformován


V návaznosti na dění na Wall Street či třeba v sousedním Německu se také pražská burza snažila navracet na vyšší úrovně. Měřeno indexem PX si nakonec v týdnu polepšila o více než procento na závěrečných 1 238 bodů. Relativně nevýrazný růst. Tedy když vezmeme v úvahu, že z indexu ztratily pouze dvě emise, což se naposledy stalo před čtvrt rokem…  

Vzhledem ke své více než pětinové váze se každopádně již třetí týden v řadě největším podporovatelem indexu staly akcie ČEZ., navracející se zpět směrem ke svým letošním červnovým maximům. Na pražské burze se stále starají o nadpoloviční podíl objemů obchodů. Vysoké ceny elektřiny na burzách přetrvávají, resp. jakoby letní nedostatek elektřiny indikovala situace na spotovém trhu, kde ceny v týdnu krátkodobě vystřelily na dlouho nevídaných i 900 EUR/MWh (22 Kč/kWh). Investoři také mohli sledovat dění na zahraničních energetických titulech, resp. oznámené převzetí minoritních podílů v EDF za 12 EUR. Francouzský rovněž „státní“ titul tak k ceně poskočil, když v posledních měsících osciloval u hladiny 8 EUR. Nutno však říci, že investoři mohli titul ještě na podzim prodávat dráže, když se obchodoval právě i nad hladinou 12 EUR.

Letos nejvýnosnějším titulem pražské burzy každopádně zůstávají akcie PHOTON ENERGY, které byly druhý týden v řadě jasným lídrem. Nadále tedy rovněž pozitivně reagují na ceny elektřiny, potažmo na rozvoj byznysu společnosti a letošní změnu ve způsobu prodeje elektřiny (za spotové ceny) z řady fotovoltaických firemních elektráren.

 

Před ČEZ se ještě výkonnostně v týdnu vtlačily akcie PILULKA, když tím zredukovaly část kurzových výrazných ztrát z předchozího týdne. Na investory mohl zapůsobit oznámený 30% meziroční růst tržeb firmy za 2. čtvrtletí.

O zisky se pokoušely také bankovní tituly, zvláště ERSTE, kde však jen krátkodobě zapůsobilo skokové zvednutí sazeb o 0,5 % ze strany ECB. Rakouský titul se v reakci v domovské Vídni obchodoval i nad hranicí 25 EUR. Avšak jen krátce, když tato opakovaně zmiňovaná technická hranice zapůsobila opět jako rezistence. A titul tak zakončil týden dokonce zpět pod 24 EUR. Takže v úvodu týdne může na pražské burze negativní vývoj titul dohánět. Rezistence na cestě výše vykazují nad hladinou 645 pak akcie KB, které byly volatilní, když se po ČEZ coby opět druhý nejlikvidnější titul naopak odrážely opakovaně výše od 625 . Jakoby mírnou sestupnou kurzovou tendenci pak předváděly akcie MONETA, u kterých se možno nyní více pozastavit.

Před šesti lety se americká GE prostřednictvím IPO na pražské burze zbavila svého podílu v bance MONETA. Roztříštěná akcionářská struktura se pak více začala zpět formovat možná vlastně právě asi před dvěma lety. Tehdy se mezi kvalifikovanými akcionáři prvně objevil Pavel Tykač a také společnost XTYREG, kterou šlo spojovat se skupinou J&T. Netrvalo dlouho a na scéně se veřejně objevila skupina PPF.

A v uplynulém týdnu se vlastně akcionářská struktura čtvrté největší domácí banky dostala do další fáze. Tři společnosti v souhrnu prakticky již kontrolují majoritní podíl. Pavel Tykač totiž v úterý reportoval překročení desetinového podílu, resp. vlastnictví více než 51 mil. akcií MONETA. Ještě ke konci června se přitom na účtu jeho kyperské společnosti MANECOMTE v Centrálním depozitáři nacházelo sotva 35 mil. akcií. Navzdory mnohdy absenci regulatorních hlášení po trhu zkrátka „běhají“ miliony akcií banky. Každopádně pokud připomeneme dřívější téměř 30 % podíl skupiny PPF a v úvodu měsíce získaný téměř 9,3 % podíl J&T, který se má dle smluv dále navýšit, polovina akcií banky je pod kontrolou jen 3 institucí. Co se bude dít dále, je samozřejmě otázkou. Každopádně historickou aktivitu „dua“ PPF a Pavla Tykače možno připomenout například na relativně nedávném dění v O2 či více v minulosti u společnosti Zentiva...

Od úvodu června lze téměř každý týden zaznamenat na akciích KOFOLA aktivitu managementu. Zatímco v červnu jsme mohli vidět do „limitních“ 297 prodeje ze strany Daniela Buryše, červencové nižší ceny jakoby jeho aktivitu zastavily. Nově se však začal akcií zbavovat šéf dceřiné Leros Martin Mateáš. V tomto týdnu ve středu prodal při kurzu 288 na 300 akcií KOFOLA. Nutno připomenout, že v červnu došlo naopak na „insider nákup“, když na 380 tis. do akcií KOFOLA zainvestoval manažer Karel Hrbek. Koupil totiž při cenách u 296 na 1 285 akcií KOFOLA.

Závěrem možno zmínit po podmíněné dividendě 0,0408 USD jižní směrování akcií Avast, které se v domovském Londýně navrátily zpět k významné technické hranici 5 GBP. U nás si každopádně nadále udržují obchodování s prémií, nicméně ke kurzovému tlaku u nás přispělo i posilování korunylibře. Titul nervózně čeká na jistě významně kurzotvorné zprávy od britského antimonopolního úřadu řešícího fúzi s NortonLifeLock. Akcie americké firmy každopádně prožívají solidní nádech. Dostaly se Wall Street na více než 2 měsíční maxima již na 25,40 USD, resp. technicky atakují svůj 200denní cenový průměr, což se nyní může stát rezistencí.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)
Čt   8:18  AVAST dostal pokutu oprávněně, a mohla být i vyšší ROWAN LEGAL (ROWAN LEGAL)
St 16:39  Akciové trhy: Praha na zelené nule - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688