Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  23.07.2022 20:39:58

Šéf koncernu VW Herbert Diess, který si loni v přepočtu přišel na zhruba 250 mil. korun, byl odejit. Uskuteční jeho nástupce vstup Porsche na akciový trh?

pátek po uzavření evropských trhů koncern Volkswagen oznámil, že dozorčí rada rozhodla o změnách v nejvyšším vedení. Generální ředitel a předseda představenstva Herbert Diess po čtyřech letech působení v pozici šéfa končí. S účinností od 1. září se vedení ujme Oliver Blume, dosavadní šéf vlastně z hlediska marží koncernově nejziskovější automobilky Porsche. Tu má přitom řídit i nadále. Zda změna přispěje k zvažované primární emisi (IPO) právě této automobilky, není jasné. Možnou transakci koncern představil letos na konci února, realizace IPO Porsche byla plánována na konec léta (podrobnosti zde). V zimě však ještě málokdo tušil, jaký turbulentní vývoj na akciových trzích, potažmo ve světové ekonomice proběhne.

O neshodách mezi dozorčí radou a šéfem koncernu se šuškalo již dříve. Naposledy se hovořilo o problémech v dceřiné společnosti Cariad, která se kromě jiných softwarových záležitostí má vlastně postarat o budoucí automobilový trend v koncernu – autonomní řízení. Jenže vývoj zřejmě nejde tak rychle kupředu, jak se očekávalo. A náklady rostou. Přestože firma zaměstnává již na 5 tisíc vývojářů, najímá další…

Jak uvedla Volkswagen v tiskové zprávě, Herbert Diess opouští funkci po vzájemné dohodě. Diess se každopádně dočkal poděkování, když předseda dozorčí rady Hans Dieter Pötsch uvedl: „Během svého působení ve funkci předsedy představenstva značky Volkswagen osobní vozy a předsedy představenstva koncernu, Herbert Diess sehrál klíčovou roli při prosazování transformace společnosti. Koncern a jeho značky jsou do budoucna životaschopné, jeho inovační schopnosti a výdělečná síla jsou posíleny. Pan Diess působivě prokázal rychlost a důslednost, s jakou dokázal realizovat dalekosáhlé transformační procesy. Nejenže provedl společnost extrémně neklidnými vodami, ale také zavedl zásadně novou strategii.“

Koncern má málo schopných manažerů?

Nejenže Oliver Blume bude sedět na více židlích, ale také finanční ředitel koncernu Arno Antlitz. Dozorčí rada totiž rozhodla, že kromě také již v současnosti zastávaných také dalších pozic, převezme navíc významnou funkci provozního ředitele. Pomáhat má nadcházejícímu šéfovi v každodenním rozhodování. Zkrátka dozorčí rada evidentně svěřuje koncern do rukou dvojice Blume a Antlitz.

Oliver Blume si jistě výrazně polepší také z hlediska finančního ohodnocení. Zda vzhledem k již jeho platuPorsche bude ve VW nižší, než v případě odcházejícího Herberta Diesse, zatím není veřejně známé. Každopádně možno zmínit, že loni si 63letý šéf koncernu přišel na základním platu na více než 2,2 mil. EUR. Díky ročnímu variabilnímu bonusu či odloženým odměnám z předchozích let se jeho celkový plat vyšplhal na takřka 8,6 mil. EUR. A pokud se připočtou ještě firmou placené náklady na penzijní připojištění, celkově si Herbert Diesse přišel na 10,3 mil. EUR hrubého.

Akcie Volkswagen pod tlakem

Také akcie Volkswagen neunikly letošnímu negativnímu vývoji na akciových trzích. Pokud vezmeme v úvahu ty preferenční, zařazené v indexu DAX, rok zahájily u hranice 180 EUR. V lednu posilovaly až nad 193 EUR, což je dosud jejich letošní maximum. A to navzdory v březnu oznámeným výrazným hospodářským výsledkům, potažmo dividendě (více zde). V úvodu prázdnin se dostaly dokonce na nižší úrovně než v březnu v době negativní eskalace na akciových trzích po vpádu Ruska na Ukrajinu. Zkrátka šlo je již koupit v blízkosti hranice 120 EUR, kde se naposledy obchodovaly před více než 2 lety.

V posledních dnech se společně s trhem nadechly. V pátek se převážně obchodovaly nad hranicí 135 EUR, jakoby v očekávání negativních zpráv v závěru seance zamířily níže a zakončily na 134,32 EUR (-1,15 %). Na následně oznámené změny ve vedení šlo pak dle indikací v after hours prvotně vidět další negativní reakci poklesem i k 131,50 EUR.

25.07. 22:40  Slušnej peníz (Škarohlíd)
24.07. 09:21  ????? (František)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688