Okénko BIG EXPERT  |  22.07.2022 20:28:50

Souboj titánů: AT&T vs Verizon

Závěr předposledního červencového týdne se nesl v duchu vykazování výsledků hospodaření za 2. čtvrtletí amerických telekomunikačních gigantů. Společnosti AT&T i Verizon vykázaly odlišně, přesto je scénář vývoje akcií podobný. Je však prvotní reakce na vývoj výsledku adekvátní? Jak si tyto společnosti stojí ve vzájemném srovnání? 


AT&T se v minulých letech potýkala s komplikacemi kvůli akvizici Time Warner. S vidinou růstu divize televizní zábavy společnost opomenula příliš vysokou cenu akvizice, která tvořila 85 miliard a dalších asi 23 miliard dolarů v dluhu. Postupem času se ukázalo, že Time Warner spíše společnost svým dluhem a neefektivitou zatěžuje. Čtyři roky po akvizici tedy došlo k opětovnému rozdělení a spojení Time Warner se společností Discovery, přičemž vznikla nová společnost Werner Bros Discovery.


Verizon narozdíl od AT&T neudělal v posledních letech žádnou podobnou investiční operaci. Americký operátor s tržní kapitalizací necelých 190 miliard investuje již dlouhou dobu do nových licencí na provoz bezdrátové sítě. Tyto investice v loňském roce činily necelých 47,6 miliardy amerických dolarů, což se rovná celé tržní kapitalizaci americké banky Capital One.


Z krátkého exkurzu do historie vyplývá, že by Verizon měl být efektivnější. Minimálně z vykázaných nominálních výsledků za druhý kvartál tomu tak není. Zatímco AT&T překvapila analytiky na všech frontách, Verizon mírně zklamal. Tržby American Telephone & Telegraph dosáhly ve 2. kvartálu 29,6 miliard, přičemž odhady analytiků tvořily konsensus na 29,45 miliardách USD, což je meziroční nárůst o 2 %. Čistý zisk překonal odhad 62 centů na akcii, když dosáhl o 3 centy více. Verizon před zahájením dnešní seance vykázal 33,79 miliard USD v tržbách, oproti odhadu 33,77 miliard, jedná se tak o 9,1% meziroční nárůst. Čistý zisk na akcii meziročně poklesl o 6 % a dosáhl 1,31 USD (odhad 1,32 USD).


Samotné výsledky hospodaření jsou o společnosti nicneříkající. Pro porovnání je nutno provést podrobnější analýzu poměrovými ukazateli.


Ukazatel

Verizon

AT&T

Provozní marže

22,35 %

16,71 %

Čistá marže

15,73 %

15,30 %

ROA

1,44 %

1,06 %

ROE

6,08 %

3,32 %

Dlouhodobý dluh/vl.kapitál

156,00 %

95,05 %

Nominální dluh (v mld. USD)

136,184

129,747

Srovnání poměrových ukazatelů společností Verizon a AT&T za 2.čtvrtletí 2022. Zdroj: verizon.com a att.com 

Kromě ukazatelů rentability a zadlužení je nutné pro správné řízení rizika akcii ocenit. I k tomu nám mohou dopomoci poměrové ukazatele, tedy konkrétně cena k čistému zisku, cena k účetní hodnotě nebo cena k tržbám



Ukazatel

Verizon

AT&T

Cena k ziskům (P/E)

8,58

7,67

Cena k účetní hodnotě (P/B)

2,56

0,87

Cena k tržbám (P/S)

1,58

0,91

Ocenění akcií pomocí poměrových ukazatelů. Zdroj: Yahoo Finance


Obě porovnávané společnosti se po výsledcích za druhé čtvrtletí nachází v podobné situaci. Verizon i AT&T musí kvůli zhoršující se makroekonomické situaci snížit odhady do konce letošního roku. AT&T snížila odhad cash flow z 16 na 14 miliard a Verizon přiznává pokles tempa růstu tržeb z 9-10 % na 8,5-9,5%. Společnost AT&T uvádí, že její klienti platí účty za telefon v průměru o dva dny později než tomu bylo v loňském roce. Verizon zase tvrdí, že přibylo pouze 12 000 pravidelných maloobchodních telefonních předplatitelů, zatímco analytici StreetAccount odhadovali narůst o 144 000. Chybějící zákazníky se tak Verizon snaží získat neomezeným datovým tarifem.


Nejbližší dny a týdny nebudou pro obě společnosti jednoduché. Již ve čtvrtek ve 14:30 se dozvíme výši amerického HDP za druhé čtvrtletí. Pokud by Spojené státy spadly do technické recese, může se krize akcií telekomunikačních gigantů ještě více prohloubit a již tak dobrá valuace akcií zlepšit. Makroekonomická data, která byla dnes zveřejněna nevěstí nic dobrého. PMI index služeb se v červenci dostal na 47 bodů, což je nejníže od dob počátku pandemie. Ke změně sentimentu nenahrává ani vysoká inflace a neustále se zvyšující úrokové sazby, které nutí Američany k úsporným opatřením. Ať už je makroekonomická situace jakákoliv, nynější poklesy cen akcií nabízí dlouhodobým investorům nové příležitosti. Akcie AT&T se dnes obchodují s 3% poklesem za 18,30 USD. Verizon již odepsal přes 7,75 % a obchoduje se pod 44 USD za akcii.


Tomáš Cverna

Zajímal se o finanční trhy již během studia na gymnáziu. V této době získával i první zkušenosti s publicistikou, kdy pod hlavičkou Institutu ekonomického vzdělávání působil jako komentátor. Tomáš Cverna většinou píše o fiskální politice nebo akciových trzích. Mezi jeho největší zájmy patří fundamentální analýzy společností z vyspělých trhů. Od června 2022 působí jako Trainee analytik kapitálových trhů ve společnosti XTB.


XTB

XTB jako přední evropský broker byl založen v roce 2004 a je jedním z největších brokerů na světě s kancelářemi ve 13 zemích, včetně České republiky, Slovenska, Velké Británie, Španělska, Německa, Francie a Chile. Pražská kancelář je zde od roku 2008. Je regulován světovými dohledovými orgány jako je britské FCA, polské KNF nebo kyperský CySEC. Od roku 2016 je společnost kotována na varšavské burze.

Více na https://www.xtb.com/cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

Čt   7:55  Puma, Nike a Adidas svedou na olympijských hrách vlastní bitvu David Matulay (InvestingFox)
11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688