Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  22.07.2022 16:59:25

Týden na akciových trzích: Výsledkové sezóna podporuje akciové trhy - Komentář

Makro událostí týdne bylo jistě měnové zasedání ECB. Sazby se zvýšily, to se čekalo, ale nečekalo se, že se zvednou o 50 bb (očekávání byla na jen 25 bb). Navíc  podle doprovodného komentáře se pravděpodobně dočkáme dalšího utahování.

Celá Evropa byla docela nervózní a čekalo se na to, jak to dopadne se ságou ruský plyn. Ten sice opět po odstávce plynovodu začal téct, ale v menším objemu a s oznámením od dodavatele, tedy ruského Gazpromu, že kvůli vyšší moci (nečekané/mimořádné události, které nedokáže ovlivnit) nemůže garantovat dodávky podle smluv. To samozřejmě vyvolalo obavu o nedostatku plynu respektive energie. Index PMIEvropě zaostaly za očekáváním. A americké také poklesly.

 

Začalo reportování kvartálních výsledků za druhé čtvrtletí. Zatím oznámená čísla vyznívají pozitivně, což podporuje obchodování na akciových trzích.

 

Americký trh

Hlavní index S&P500 za první čtyři dny obchodování (Po-Čt) přidal slušných +3,51 % (3 998,95 b.) a zastavil se jen těsně pod hranicí 4 tisíc bodů. Dnes zahajuje obchodování asi o dvě desetiny silnější, prolomil úroveň 4 tis. bodů. To ale nemělo dlouhého trvání a začal oslabovat a spadl opět pod ní. Přesto by za celý týden měl posílit dohromady přes +3 %.

 

Evropské akciové trhy

Evropské akcie dnes od začátku obchodování rostou. Index STOXX Europe 600 dnes krátce před koncem obchodování posiluje o +0,71 % (427,41 b.). Index oslabil pouze ve středu a za celý týden bude celkové zhodnocení kolem +3 %.

 

Pražská burza

Pátek

V se akciím v Praze nedařilo tak, jako ostatním evropským trhům. Index PX odevzdal 0,77 % (1 238,05 b.) a jako jediný z okolních trhů oslabil. Od větších ztrát se ho snažily chránit Kofola (+1,40 %, 290 CZK) a Philip Morris ČR (+0,48 %, 16 600 CZK). Ostatní ho naopak tlačily níže. Bez podstatných zpráv oslabil nejvíce Avast (-1,76 %, 147,55). Na Erste (-1,29 %, 595,20 CZK) a ČEZu (-1,00 %, 1 091 CZK) a Pilulce (-0,94 %, 1 050 CZK) investoři vybírali zisky ze začátku týdne.

 

Tabulka s denním a týdenním výkonem indexů a akcií je na konci tohoto komentáře.

 

Pražská burza

Týdenní výkon

Pražská burza prostřednictvím hlavního indexu PX posílila tento týden o +1,17 % (1 238,05 b.). Oslabily pouze tři tituly, ostatní skončily v plusu.

Nejlepším titulem byla tento týden Pilulka (+5,0 %, 1 050 CZK). Na začátku týdne zveřejnila své kvartální (+30 %) respektive pololetní (+10 %) výnosy – viz níže. Investoři to ocenili růstem ceny akcií o +9 %. Následně došlo k vybírání rychlých zisků a za celý týden tak Pilulka vyskočila o +5 %.

ČEZ již vymazal podividendový propad a za týden vyrostl o +3,81 % (1 091 CZK). Žádná podstatnější kurzotvorná informace nezazněla takže reaguje na pozitivní sentiment vzhledem k vysoké ceně elektřiny. Pro ČEZ to znamená třetí růstový týden v řadě s celkovým zhodnocením +12,5 %.

Bez kurzotvorných zpráv posilovala slušně také Philip Morris ČR (+2,47 %, 16 600 CZK) a Erste Group (+2,23 %, 595,20 CZK).

V týdenním hodnocení ztratily jen tři společnosti. Avast (-4,81 %, 147,55 CZK), který se sice obchoduje od čtvrtka bez dividendy a oslabil více než je její výše. Připomínáme, že současná cena akcií Avastu indikuje prémii k hotovostní nabídce Nortonu ve výši asi +36 %. A korigoval také Colt (-1,97 %, 548 CZK) a Moneta (-1,53 %, 83,80 CZK).

 

 

Tabulka s denním a týdenním výkonem indexů a akcií je na konci tohoto komentáře.

 

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

Akcie Avastu se od čtvrtka obchodují bez práva na dividendu (tzv. ex-dividend). Dividenda za první polovinu tohoto roku ve výši 0,048 USD znamená hrubý výnos 0,7 % a je podmíněna nedokončením fúze s Nortonem před 11. srpnem.   

 

Pilulka zveřejnila za druhá kvartál růst tržeb o +30 % a za celé první pololetí o +10 %.

 

Co se dá čekat příští týden?

Výsledková sezóna se konečně rozjedu i u nás. První vlaštovkou budou Moneta. Své výsledky představí ve čtvrtek. naše odhady si můžete přečíst zde: https://bit.ly/Moneta_2Q22_preview_CZ. Podstatný meziroční růst je vzhledem k vyšším výnosům, nižším nákladům a rozpouštění opravných položek.

   

Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St   9:08  PM ČR: PMI potvrdilo slabost domácího trhu i pro 1Q24 Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688