Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  22.07.2022 14:51:50

Musk věří v dotvoření autopilota do konce roku, naznačil vidinu roční produkce 2 mil. vozů. Akcie Tesla v reakci na 2,5měsíčních maximech

Po zveřejnění hospodářských výsledků za 2. čtvrtletí společnost Tesla uspořádala také pravidelnou telekonferenci s analytiky. Vedení společnosti, včetně samotného Elona Muska, tak poodkrylo další detaily týkající se nejen hlavního byznysu společnosti. Zajímavé, a zároveň těžko uvěřitelné, bylo i sdělení důvodu prodeje 75 % dříve držených bitcoinů. Elon Musk totiž v té souvislosti zmínil situaci ohledně lockdownuČíně v souvislosti s covidem, resp. nejistotu ohledně délky omezení. Firma prodejem chtěla maximalizovat svou hotovostní pozici, na oblíbené Muskovi dogecoiny však nesáhla. Drží je stále.

Každopádně Tesla měla ke konci 1. čtvrtletí v hotovosti či v jejich ekvivalentech na 18 mld. USD. A situace se vlastně mezi čtvrtletně nezměnila, když dle aktuálních zveřejněných údajů k 30.6. disponovala 18,3 mld. USD. Kryptoměny jsou v daných částkách logicky jistě také zahrnuty. Zmiňovaná argumentace potřeby likvidity je, vzhledem k možnostem prodeje kryptoměn, vcelku nepochopitelná. Spíše by šlo říci, že Musk potažmo Tesla dokázala vycítit na jaře přicházející další pokles ceny bitcoinu. Vyplývá to alespoň z informace, že zmiňovaný prodej byl realizován se ziskem, který však byl kompenzován náklady na opravné položky ke zbývajícím nadále drženým bitcoinům. A to v částce 106 mil. USD. Díky i propouštění zaměstnanců Tesla zaúčtovala ve čtvrtletí celkem 142 mil. USD restrukturalizačních a jiných nákladů.

Připomeňme, že Tesla bitcoin prvotně nakoupila za blíže nezveřejněných cen v objemu 1,5 mld. USD v úvodu loňského roku. Tehdy v daném období cena oscilovala mezi 30-40 tis. USD. A aura Muska, resp. oznámení nákupu tehdy pomohlo nejznámější kryptoměně posunout se na nová historická maxima. Po pár měsících držení pak Tesla prodala zhruba desetinu nakoupených bitcoinů, resp. díky vyšším cenám za 272 mil. USD. Letošní zmiňovaný prodej měl Tesle přinést hotovost 936 mil. USD.

 

Prodej bitcoinu vlastně oproti očekáváním vylepšil zveřejněné hospodářské výsledky společnosti Tesla. Analytici totiž díky přecenění kryptoměn očekávaly větší opravné položky, když počítali s jejich přetrvávajícím držením.

FSD do konce roku?

Full Self-Driving (FSD) neboli plně autonomní řízení stále není dokončeno. Slovenský rodák Andrej Karpathy naplnil již dřívější spekulace na trhu, když firmu počátkem prázdnin opustil. Že to může být nemalý problém, vlastně poodkryl nyní Musk při telekonferenci, když mj. uvedl: „Vzhledem k tomu, že Andrej psal veškerý kód sám, věci se přirozeně zastavily.“ Na druhou stranu Musk zmínil v týmu zabývajícím se ve firmě umělou inteligencí (AI) na 120 dalších odborníků.

A přinesl další termín vlastně očekávaného budoucího převratu v automobilové přepravě, když uvedl: „A myslím si, že budeme mít - jsem vysoce přesvědčen, že vyřešíme úplné samořízení, a stále to vypadá, že to bude tento rok. Vím, že lidé to rádi říkají. Ale zdá se, že je to opravdu epické. Opravdu se zdá, že se blížíme k vyřešení úplného samořízení v tomto roce.“

Zmínit zle, že v Severní Americe má k dispozici na 100 tis. řidičů dosavadní verzi FSD (Beta) především pro řízení ve městech. Již od loňského podzimu strmě začal růst počet kilometrů, resp. mil najetých vozy Tesla za pomoci FSD. Ke konci června překročil v souhrnu 35 miliónů mil, tedy 56 miliónu kilometrů.

Naplnění cíle produkčně růst o zhruba 50 procent?

Jak jsme přiblížili v úvodu měsíce v článku „Tesla ve 2. čtvrtletí zaznamenala takřka pětinový propad prodejů. Čínská konkurence mezikvartálně jen stagnovala“, společnosti se v první části roku zdaleka nepodařilo naplňovat své růstové cíle. Zmiňovali jsme však červnový zlom ve vývoji, kdy Tesla zaznamenala rekordní čísla. A postupně navyšující se rozjezd produkce také v nových gigafactory v Austinu a v Berlíně zmínil v konkrétních číslech rovněž Elon Musk. Na přelomu roku by v každé z nich mělo již týdně sjíždět z linek na 5 tis. vozů a během následujícího roku se pak produkce zdvojnásobit.

Tesla má zkrátka již nyní postaveny továrny, jejichž plánovaná roční výrobní kapacita překračuje 1,9 mil. vozů. A Elon Musk vlastně produkční čísla výhledově překvapivě ještě posunul, když při telekonferenci uvedl: „Už jsme měli mnoho týdnů s 30 000 vozy, takže si myslím, že týden se 40 000 vozy je na dosah do konce tohoto roku.“ Při udržení tempa výroby by to pak mohlo znamenat tedy ročně více než 2 mil. vozů. Tesla samozřejmě navíc pokračuje s výstavbou dalších provozů, aby byla schopna dostát své vizi každoročně v průměru zvyšovat produkci o 50 procent. Ohledně několikrát odkládaného Cybertrucku Musk jako termín očekávaného předání prvním zákazníkům zmínil polovinu příštího roku.

 

Připomenout lze, že loni Tesla vyrobila přes 930 tisíc elektromobilů. Za letošní první pololetí pak necelých 564 tisíc.

Musk rovněž nyní rozvířil spekulace, s čím převratným firma může 30. září přijít na připravovaném „AI Day“. Tedy „Dnu umělé inteligence“, kdy plánuje představit novinky týkající se jistě i již dříve odtajněného humanoidního robota Optimus. Musk totiž mj. uvedl: „Takže si myslím, že na Den umělé inteligence budeme mít nějaké vzrušující novinky, které podle mě budou dál, než si asi většina lidí myslí.“

Nejblíže každopádně investory, resp. akcionáře společnosti Tesla čeká valná hromada. Uskutečnit se má 4. srpna, primárně virtuálně. V sídle v Gigafactory v Texasu se jí totiž bude moci zúčastnit jen omezené množství akcionářů.

Změny cílových cen

Akcie Tesla patří na Wall Street k těm, u nichž lze dlouhodobě pozorovat velmi široký rozptyl cen od analytiků. Jedni vidí stále jen světlou budoucnost, když sází na příjmy z dalších produktů firmy, potažmo značné „sázky“ směřují právě jistě na zmiňované FSD. Jiní analytici stanovují ceny evidentně na aktuální potažmo nejbližší očekávané příjmy po tažmo zisky a také mnohdy srovnávají ocenění s konkurenčními/tradičními automobilkami. Nalézt lze jak cílové ceny nad hranicí 1 500 USD, tak naopak pod 400 USD. K nejpesimističtějším patří dlouhodobě například Citigroup, Sanford C. Bernstein či JPMorgan.

Po středečním nočním reportu výsledků již od několika firem dorazily změny cílových cen. Přehled přinášíme níže.

 

V reakci na firemní zprávy akcie Tesla ve čtvrtek poskočily téměř o desetinu na 815,12 USD. Majitele vyměnilo nadprůměrných takřka 47 mil. akcií. Tedy asi 4,5 % všech vydaných.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688