Redakce (Bydlet.cz)
Zdraví  |  21.07.2022 10:20:10

Většina spotřebitelů čte etikety doplňků stravy a užívá je bezpečným způsobem

Většina spotřebitelů čte etikety doplňků stravy a užívá je bezpečným způsobem

Většina spotřebitelů čte etikety doplňků stravy a užívá je bezpečným způsobem


Evropská asociace výrobců doplňků stravy Food Supplements Europe (FSE) zadala společnosti IPSOS provedení průzkumu ohledně používání doplňků stravy na vzorku 13 200 dospělých osob ve 14 zemích EU. Výsledky prokazují vysokou míru rozšíření užívání těchto produktů: doplňky stavy někdy použilo 88 % dotázaných a 93 % z nich tak učinilo v uplynulých 12 měsících.

Průzkum dále poukázal na to, že spotřebitelé čtou etikety těchto výrobků a rovněž na to, že informacím na etiketách ve většině případů rozumí. Až 85 % respondentů, kteří uvedli, že doplňky stravy používají, také potvrdilo, že jednoznačně nebo spíše dodržují návod k jejich použití uvedený výrobcem na obalech těchto výrobků. Téměř stejný počet respondentů (82 %) si podle průzkumu vždy nebo většinou na etiketě ověří doporučené dávkování a dobu užívání.

Více než dvě třetiny dotázaných (69 %) souhlasily s tím, že informace na etiketách jsou srozumitelné. Téměř tři čtvrtiny (72 %) dotázaných věří, že doplňky stravy jsou bezpečné a kvalitní, pouze 6 % s tímto tvrzením nesouhlasilo.

Předsedkyně představenstva FSE Martina Šímová uvedla: „Výsledky průzkumu prokazují, že lidé dbají na dodržování pokynů ohledně používání doplňků stravy. Občas se setkáváme s obavami, že spotřebitelé mohou doplňky stravy používat nesprávně, a to jak záměrně, tak neúmyslně. Průzkum provedený společností IPSOS však ukazuje, že tyto obavy nejsou namístě a že spotřebitelé ve velké většině používají doplňky stravy zodpovědně.“

Podle průzkumu je nejčastěji užívaným doplňkem stravy vitamin D, který v uplynulých 12 měsících bralo 46 % dotázaných. Následuje vitamin C (36 %), hořčík (33 %), multivitaminy a minerály (29 %) a omega 3/rybí tuk (19 %).

Více než polovina respondentů (52 %), kteří v uplynulém roce užívali nějaké doplňky stravy, uvedla, že tak činili z důvodu udržení dobrého zdravotního stavu, 45 % je používá k podpoře

imunitního systému. Dalšími často uváděnými důvody suplementace bylo získání energie (29 %), podpora zdraví pokožky, vlasů a nehtů (17 %), zdraví střev a dobrého zažívání (17 %) a pro zdraví srdce a oběhového systému (14 %).

O průzkumu

Organizace IPSOS provedla v období od 17. března do 1. dubna 2022 dotazníkové šetření on-line, kterým oslovila 13 200 dospělých s kupní silou starších 18 let. Průzkum proběhl ve 14 členských státech EU: Belgii, České republice, Kypru, Dánsku, Finsku, Francii, Německu, Itálii, Nizozemsku, Polsku, Rumunsku, Slovinsku, Španělsku a Švédsku.


 

O organizaci Food Supplements Europe

Evropská asociace Food Supplements Europe (FSE) sídlící v Bruselu je nezisková organizace, která zastupuje zájmy evropského odvětví doplňků stravy. Jejími členy jsou národní sdružení a společnosti, jejichž cílem je zajistit, aby se v budoucích předpisech a nařízeních EU zohlednila významná role doplňků stravy pro zlepšování zdravotního stavu spotřebitelů. Podrobnější informace o Food Supplements Europe získáte na webových stránkách organizace www.foodsupplementseurope.org.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688