OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  12.08.2022 15:00:01

Pojistitelé radí OSN, jak urychlit procesy v oblasti ochrany klimatu

Allianz SE podpořila generálního tajemníka Organizace spojených národů (OSN) v ustavení expertní skupiny na vysoké úrovni k závazkům nestátních entit týkajících se nulových čistých emisí (expertní skupina). Tato expertní skupina má 16 členů a jedním z nich je i člen představenstva Allianz SE Günther Thallinger.

Úkolem této expertní skupiny[1] bude informovat přímo generálního tajemníka OSN a poskytovat doporučení ke standardizaci kritérií pro vymezení a implementaci nulových čistých závazků za účelem dosáhnout stanoveného cíle, tj. udržet nárůst globální teploty pod hranicí 1,5 stupně Celsia.

Expertní skupina se zaměří na roli nestátních aktérů při omezování či zastavení klimatické změny. Od přijetí Pařížské dohody v roce 2015 bylo možno ve světě zaznamenat rostoucí počet nulových čistých závazků nestátních aktérů, tedy korporací ze soukromého sektoru, a to včetně soukromých finančních institucí. V souvislosti se zřízením expertní skupiny generální tajemník OSN zmínil, že tento růst závazků byl doprovázen rozšiřováním kritérií a parametrů pro stanovení nulových čistých závazků, ovšem s rozdílnými úrovněmi spolehlivosti či odolnosti.

Günther Thallinger ke svému jmenování do expertní skupiny uvedl, že je poctěn tím, že byl nominován na řešení tak důležitého úkolu. Považuje za velkou příležitost spolupracovat s členy tak významné skupiny expertů, kteří sdílejí urgentní snahu řešit dekarbonizaci.

Mimochodem Thallinger předsedá i Alianci správců aktiv/majetku pro čistou nulu (Net-Zero Asset Owner Alliance) fungující také v rámci OSN. Je do ní zapojeno 71 subjektů, včetně některých největších světových penzijních fondů a investičních fondů, které mají celkově ve správě majetek přesahující 10 bilionů USD. Členové této aliance se zavázali nejen k přechodu či k převedení jejich portfolií na nulové čisté emise skleníkových plynů do roku 2050. 29 z 71 členů si již dokonce stanovilo prozatímní cíle do roku 2025.

Na závěr je třeba podtrhnout, že Thallinger je v expertní skupině jediným zástupcem z celého globálního pojišťovnictví. Skupině předsedá Catherine McKenna, bývalá kanadská ministryně pro životní prostředí a klimatickou změnu a jsou v ní nejen specialisté na klimatickou změnu, ale též například bývalý ministerský předseda Mali, nebo bývalý guvernér čínské centrální banky.


[1] High-Level Expert Group on the Net-Zero Emissions Commitments of Non-State Entities (HLEG). Dostupné na: https://www.un.org/en/climatechange/high-level-expert-group

Zdroj:
www.allianz.com/en/press/news/commitment/environment/220401_Allianz-Guenther-Thallinger-joins-new-UN-Advisory-Council-focused-on-accelerating-climate-action.html

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 12:31  Kdo se stal novým generálním ředitelem společnosti Credendo? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St   6:00  Účinek vyšších úrokových sazeb na pojištění OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Út 15:00  Změna ve vedení skupiny Swiss Re OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688