OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  20.07.2022 13:22:12

Německo hlásí rekordní pokles vloupání do bytů. Co za tím je?

Celostátní svaz německého pojišťovnictví (GDV) zveřejnil zprávu o tom, že počet pojistných událostí z titulu vloupání do bytů poklesl v roce 2021 na historicky nejnižší úroveň. Značný vliv na sestupný vývoj vloupání měl přesun na práci z domova. Zloději měli podle GDV méně příležitostí.  

Klesající trend u vloupání do bytů pokračoval i ve druhém roce koronavirové pandemie. Jörg Asmussen, výkonný ředitel GDV, v této souvislosti zdůraznil, že počet pojistných událostí z titulu vloupání do bytů se v roce 2021 dostal na historicky nejnižší úroveň. Němečtí pojistitelé statisticky vykázali v roce 2021 okolo 60 000 vloupání do bytů, což je o čtvrtinu méně než v předchozím roce. To je nejnižší počet vloupání od roku 1998, od něhož existuje relevantní statistika.



Podle GDV je ale nutno vzít v úvahu především tu skutečnost, že miliony osob pracovaly v minulém roce převážně z domova. To působilo na lupiče odstrašujícím způsobem, protože riziko odhalení bylo příliš vysoké. Výše příslušných škod v celém Německu se v roce 2021 snížila o 40 mil. EUR na 180 mil. EUR. Ovšem Asmussen upozornil, že průměrná výše škody vzrostla, a to z 2700 EURroce 2020 na 3100 EURroce 2021.  

Ve zprávě GDV je obsažena i stručná informace o dlouhodobém trendu v oblasti vloupání. Ke snižování počtu vloupání dochází totiž již od roku 2015. Asmussen to vysvětluje tím, že majitelé domů a bytů už po mnoho let investují do zabezpečovací techniky, což se jednoznačně vyplatí.  Existují prý významné signály, že nová spolková vláda dá též v roce 2022 k dispozici finanční prostředky na podporu ochrany před vloupáním a krádeží. O podporu do výše až 1 600 EUR je možno žádat u KfW.[1]



Z pohledu pojistitelů by měla být obzvláště zabezpečena slabá místa domu nebo bytu, jako jsou okna a dveře. Je zjištěno, že téměř každé druhé vloupání ztroskotá, neboť pachatelé se nedostali dostatečně rychle do domu. Problém ovšem je, že odolná či vloupání ztěžující okna a dveře nejsou standardně používána v novostavbách, neboť doposud k tomu chybějí relevantní předpisy. Stanovení minimálních stavebně-technických požadavků pro nově zabudovávaná okna a dveře by mělo v budoucnu zvýšit ochranu před vloupáním.


[1] KfW patří mezi přední banky ve světě, které poskytují podporu. Její činnost směřuje ke zlepšování ekonomických, sociálních a environmentálních životních podmínek – napříč světem, a to jménem Spolkové republiky Německo – viz https://www.kfw.de/About-KfW/

Zdroj: Celostátní svaz německého pojišťovnictví

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688