OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  12.08.2022 11:00:01

Swiss Re: Stav blízký stagflaci zatěžuje neživotní pojištění

Zajišťovna Swiss Re vyslovila vážné obavy o ekonomickou budoucnost v nadcházejících dvou letech. Swiss Re Institut předpovídá ve své aktuální studii Sigma pro letopočty 2022 a 2023 hospodářskou situaci podobnou stagflaci, totiž stav charakterizovaný vysokou inflací a jen velmi nízkým růstem HDP.

Ke klíčovým faktorům vedoucím k tomuto stagflačnímu scénáři patří podle švýcarských expertů šoky na straně nabídky v podobě války na Ukrajině. Ta už se znatelně projevuje v celosvětových cenách surovin. A to se děje v prostředí vysoké inflace, která panuje kvůli politickým podnětům a znovuotevření ekonomiky a společnosti po covidové době. Agresivní škrty v peněžní politice jako reakce na zvyšující se inflační trend dále dusí růst a představuje zátěž pro postpandemické zotavení.

Účinky tohoto scénáře vývoje jsou podle propočtů a analýz Swiss Re znát také v neživotních odvětvích pojištění, protože jsou vystavena inflačním vlivům. U pojištění majetku jde o vyšší ceny ve stavebnictví, u pojištění vozidel jsme svědky zdražování náhradních dílů a rostoucích mezd pracovníků v autoopravárenství. Oblast úrazového pojištění je v situaci všeobecné inflace ušetřena nejvíce a není tak silně postižena.

„Po 50 letech absence stagflace jsme s ní konfrontováni v poměrně těsné blízkosti, a proto musíme být nyní mimořádně disciplinovaní. Rok 2022 bude pro pojišťovny velkou výzvou, protože bilance bude pod velkým tlakem. Světlem na konci tunelu může být pro pojistitele fakt, že se dostaneme z prostředí dlouhodobě trvajících nízkých nebo dokonce negativních úrokových sazeb, což bude pro pojišťovny ve střednědobém a dlouhodobém horizontu prospěšné. Konzervativní bezrizikové příležitosti nebudou konečně bez výnosu,“ popsal současnou situaci Jerome Haegeli, vrchní ekonomický analytik společnosti Swiss Re.

Naopak pro oblast soukromého zdravotního a životního pojištění počítají experti ze Swiss Re s převážně pozitivními účinky, protože budou profitovat z vyšších úrokových měr u kapitálových výnosů. Nižší disponibilní příjmy občanů a pomalá konjunktura mohou ovšem na druhé straně zvýšit stornokvóty a dusit poptávku po životních pojistných krytích.

Jak mohou pojišťovny bojovat proti stagflaci

Podle Swiss Re nejsou pojišťovny v aktuální situaci bezbranné. Mohou změkčit dopady chabé ekonomické kondice v zemích prostřednictvím řady opatření, k nimž patří silný kapitálový a rizikový management, redefinice a nové podchycení pojistných rizik se zohledněním vyšších nákladů na škody, transakce v oblasti zajištění a přeskupení aktiv v investičních portfoliích s důrazem na jejich zajištění proti inflaci. „Naštěstí je nepravděpodobné, že se historie zopakuje: naše dnešní ekonomická realita vypadá zcela jinak než v 70. letech minulého století. Centrální banky jednají velmi energicky, aby držely riziko stagflace, jakou jsme zažili po roce 1970, v šachu,“ vyjádřil mírný optimismus Jerome Haegeli.

Následky ukrajinské krize pro pojišťovnictví považují hlavní ekonomičtí analytici společností Allianz, Swiss Re a Munich Re ještě za „přehledné“. Zcela v protikladu k z toho vyplývajícím dlouhodobým hospodářským důsledkům. Přitom má Haegeli obavy hlavně z jejich střednědobých a dlouhodobých účinků na obor pojištění. Podle něj hrozí letos „inflační tsunami“. Podle jeho předpovědi bude však pojišťovnictví jako odvětví působit na národní hospodářství stabilizačním způsobem. Současně zdůraznil i naději, že bychom se letos mohli rozloučit s negativní situací v oblasti úrokových sazeb.

Zdroj: versicherungswirtschaft-heute.de/politik-und-regulierung/2022-04-29/ukrainekrise-belastet-schaden-und-unfallversicherung/

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 12:31  Kdo se stal novým generálním ředitelem společnosti Credendo? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St   6:00  Účinek vyšších úrokových sazeb na pojištění OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Út 15:00  Změna ve vedení skupiny Swiss Re OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688