OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  02.08.2022 11:13:04

Bilance přírodních nebezpečí v Německu v roce 2021 není příznivá

Celostátní svaz německého pojišťovnictví (GDV) zveřejnil zprávu o regionální bilanci přírodních událostí v Německuroce 2021. Tato bilance není příznivá. Němečtí pojistitelé loni zaznamenali historicky nejvyšší výskyt škod. Důvodem je hlavně extrémní klimatická událost „Bernd“, která se postarala o vysoké škody především v Severním Porýní – Vestfálsku a Porýní – Falci.   

Jörg Asmussen, výkonný ředitel GDV, k této bilanci uvedl, že v celém Německu se pojištěné škody způsobené přírodními nebezpečími, jako jsou vichřice, krupobití, povodně a silný déšť, vyšplhaly v roce 2021 na částku cca 12,7 mld. EUR. Z toho na majetkové pojištění připadá zhruba 11 mld. EUR a na pojištění motorových vozidel zbytek, tj. 1,7 mld. EUR.

Pokud jde o jednotlivé spolkové země, tak na prvním místě skončilo z hlediska výše škod Severní Porýní – Vestfálsko s pojištěnými škodami ve výši 5,5 mld. EUR, za nímž se umístila spolková země Porýní – Falc s pojištěnými škodami ve výši 3 mld. EUR. Bilance přírodních nebezpečí, kterou GDV zpracoval tentokrát regionálně, zahrnula pojištěné škody na domech, v domácnostech, dále škody podnikatelů a průmyslových podniků a též škody na motorových vozidlech.  

Rok 2021 se dostal historicky na první místo, pokud jde o nejvyšší/nejdražší pojištěné škody z přírodních nebezpečí. Za ním následuje rok 1990, kdy Německo pustošily orkány „Daria“, „Vivian“ a „Wiebke“ s pojištěnými škodami ve výši 11,5 mld. EUR a pak rok 2002 se srpnovými povodněmi/záplavami a ničícími vichřicemi, jež vyvolaly pojištěné škody v rozsahu 11,3 mld. EUR. GDV upozorňuje, že za účelem lepšího porovnání byly příslušné hodnoty přepočítány na aktuální hustotu pojištění a aktuální ceny. Dlouhodobě se průměrná roční výše pojištěných škod z titulu výše uvedených přírodních nebezpečí pohybuje kolem 3,8 mld. EUR.  

Nejvyšší podíl pojištěných škod v roce 2021 připadá na výše zmíněnou extrémní událost – tlakovou níži „Bernd“, která vyvolala škody ve výši 8,2 mld. EUR, a to hlavně v Severním Porýní – Vestfálsku a Porýní – Falci. Závažné škody byly ale také způsobeny silným deštěm v Bavorsku a Sasku.  Vyslovená katastrofa nastala v oblasti Ahrtal se škodami okolo 2 mld. EUR.

Co se týče motorových vozidel, tak vichřicí a krupobitím byla poničena motorová vozidla zvláště v jižním Německu. Jen nepříznivé počasí v červnu 2021 se odrazilo ve škodách na motorových vozidlech ve výši 700 mil. EUR. Pojištěné škody z titulu krupobití byly v roce 2021 pro pojistitele provozující pojištění motorových vozidel čtvrté nejvyšší v historii.

Zdroj:
www.gdv.de/de/medien/aktuell/nordrhein-westfalen-und-rheinland-pfalz-mit-hoechsten-unwetter-schaeden-84702

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688