OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  25.08.2022 15:27:43

Jakým formám spoření a investic důvěřují Rakušané?

Pokud jde o známost a důvěru, jsou u Rakušanů v kurzu stále vkladní knížky a stavební spoření. Čtyři pětiny populace považují za nejdůležitější motiv spoření zabezpečení na stáří. A polovina si myslí, že životní pojištění je příliš komplikovaný produkt.

Začátkem května proběhla studie společnosti TQS Research & Consulting KG zabývající se znalostí a důvěrou v jednotlivé spořící a pojišťovací možnosti. On-line anketa proběhla mezi 1 000 osobami ve věku od 18 do 65 let.

Informovanost „za 3“

S ohledem na rezervotvorné produkty byli respondenti tázáni, jak dobře se cítí být jako účastníci všeobecně informováni. U pojištění uvedlo 9 %, že vnímají informovanost jako „velmi dobrou“ a dalších 27 % jako „spíše dobrou“. Ale u produktů ke spoření byl tento podíl vyšší: 12 %, resp. 33 %. Z výsledků vypočetla TQS střední hodnotu na této škále školního známkování 2,64; v kategorii pojištění byla o něco horší: 2,79.

Motivy proč šetřit

Hlavním důvodem, jenž je u Rakušanů v popředí, je vytvoření rezervy na stav nouze. Aby měl člověk zkrátka něco stranou, kdyby najednou potřeboval. Na dalším místě je zajištění budoucnosti a zabezpečení na stáří. Posledně jmenovaný motiv je pro respondenty ve 40 % případů „velmi důležitý“ a ve 41 % případů „spíše důležitý“. Nejčastěji spontánně respondenti uváděli formy jako jsou stavební spoření (37 %) a vkladní knížky (27 %), ale už na třetím místě se objevilo fondové investování (18 %) a za ním akcie (16 %). Životní pojištění přišlo na řadu až potom s podílem 13 %; penzijní pojištění spontánně jmenovali respondenti ještě s větším odstupem (podíl 5 %).

Obeznámení s jednotlivými formami akumulace rezerv dále zkoumala otázka, jakou z nich dotázaní znají alespoň podle jména (podpořená znalost). Zde si nejčastější formy pouze vyměnily svá místa: první byla vkladní knížka a druhé stavební spoření (86, resp. 83 %). Akcie znalo minimálně podle jména 77 % respondentů (3. místo). Zajímavá je 5. příčka kryptoměn (podíl 67 % oslovených). Vysoký podíl podpořené znalosti byl i u investic do nemovitostí nebo do drahých kovů (6 respondentů z 10).

Rozdíly mezi pohlavími a příjmovými skupinami

„Statistiky ukazují, že s ohledem na znalost názvu produktu ke spoření a zabezpečení a na stupeň obeznámení s tím, jak funguje, panují silné rozdíly mezi pohlavími. Muži se subjektivně cítí s téměř všemi produkty lépe obeznámeni než ženy,“ upozornil Dieter Scharitzer, autor studie TQS.

Podobně velké rozdíly byly zaznamenány mezi příjmovými skupinami: osoby s měsíčním příjmem na domácnost nad 5 000 EUR jsou podle vlastního vyjádření s různými formami obeznámeni podstatně lépe než osoby ze skupiny s měsíčním příjmem domácnosti pod 3 000 EUR. Nápadný byl rovněž významný podíl dotázaných, co označili produkty jako životní pojištění nebo cenné papíry jako pro ně příliš komplikované. Spíše ženy uváděly, že zůstanou u klasického spoření. Věková skupina 18-29 let taktéž považuje takové produkty spíše za příliš složité častěji než věková skupina 40-65 let.

Využití produktů akumulace a zabezpečení

Pokud dotyčný daný produkt k vytváření rezerv zná, využívá ho také? U vkladní knížky se kladně vyjádřilo 60 % respondentů, u stavebního spoření 41 % oslovených.  A to byly také nejvyšší hodnoty v anketě. Přitom 82 % dotázaných obecně souhlasilo s výrokem, že kvůli nízkým úrokům se vkladní knížka nevyplatí. Ale vkladní knížka to vyhrává svojí jednoduchostí a absencí jakýchkoli rizik. 84 % respondentů by chtělo své rezervy uchránit před inflací. Akcie aktivně využívá 27 % Rakušanů, do drahých kovů a kryptoměn investuje po 20 %. Celých 14 % účastníků ankety ovšem nevyužívá žádnou cestu k tvorbě rezerv.

Tři faktory aktuálně určují osobní význam jednotlivých možností spořit a zabezpečit se: covid-19, Ukrajina a změna klimatu. Pro téměř polovinu respondentů (48 %) získaly na významu investice do drahých kovů, zejména do zlata, a také investice do nemovitostí. Z různých druhů pojištění získalo nejvíc na významu soukromé zdravotní pojištění následované soukromým penzijním pojištěním. Naopak menší význam byl přisouzen cestovnímu pojištění (i když podobně velká skupina respondentů naopak vyslovovala zvýšení významu), investičnímu životnímu pojištění a pojištění domácích zvířat.

Zdroj:
www.versicherungsjournal.at/versicherungen-und-finanzen/umfrage-lebensversicherungen-sind-vielen-zu-kompliziert-22024.php

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 16:50  Dvě aktuality z pojištění vozidel v Polsku a Estonsku OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Čt 12:31  Kdo se stal novým generálním ředitelem společnosti Credendo? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688