OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  25.07.2022 14:30:54

Výroční zpráva IE: Ukrajina a další problémy současného pojišťovnictví

Insurance Europe (IE) oznámila vydání výroční zprávy za období 20212022. Tato zpráva není nějakým pouhým výčtem aktivit této evropské federace, jejímž členem je též Česká asociace pojišťoven. Lze v ní nalézt stanoviska evropského pojišťovacího průmyslu k zásadním otázkám dalšího rozvoje oboru. Navíc vždy v ní dostávají prostor k vyjádření i významní hosté.

Výroční zpráva IE 20212022 má široký záběr. Jsou v ní zahrnuta například tato témata:

  • přizpůsobování změnám klimatu
  • podávání zpráv o udržitelnosti
  • udržitelné finance
  • rozmanitost a inkluze
  • pojišťovací kapitálový standard (globální regulace)
  • Solventnost II
  • ozdravné postupy a řešení problémů
  • retailové investování
  • upisování založené na rizicích
  • kybernetická rizika
  • umělá inteligence
  • pandemické riziko
  • penze
  • pojištění motorových vozidel
  • nové oblasti odpovědnosti atd. 

Jak bylo již uvedeno výše, do výroční zprávy IE přispěli i významní hosté. V prvé řadě je nutno uvést Petru Hielkema, předsedkyni orgánu dohledu EIOPA (Evropský orgán pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění).  Dále je účelné zmínit Joachima Wenninga, předsedu správní rady zajišťovací skupiny Munich Re a dále odborníky z pojišťovny Zurich či zajišťovny Swiss Re. Nechybí ani představitelé některých asociací, jako například prezident GFIA (Globální federace asociací pojišťoven) apod.

I když tato informace má signální charakter a jejím cílem je upozornit na zveřejnění nové výroční zprávy IE, tak je vhodné se zastavit blíže alespoň u jedné stati této výroční zprávy, kterou koncipovala Michaela Koller, generální ředitelka IE. Tato část výroční zprávy se věnuje válce na Ukrajině a má název „Pojistitelé reagují na válečné výzvy“.

Koller zdůraznila, že po vypuknutí války bylo prioritním úkolem pro ty pojistitele, kteří mají svoje „kanceláře“ na Ukrajině, zajistit bezpečnost svých zaměstnanců. Kromě toho mnozí pojistitelé, obzvláště ti v sousedních zemích (Polsko, Rumunsko, Maďarsko a Slovensko), se stali rychle aktivními, pokud jde o poskytování pomoci uprchlíkům. V některých případech se dokonce kanceláře pojistitelů přeměnily ve školní třídy, aby bylo ukrajinským dětem umožněno se učit místnímu jazyku.

Řada pojistitelů napříč celou EU se rozhodla poskytnout dary charitám a organizacím zajišťujícím humanitární pomoc. Někteří pojistitelé například poskytovali uprchlíkům překračujícím hranice zdravotní pojištění, jiní zase vybrané bezplatné pojištění, a to i těm domácnostem, které uprchlíky podporovaly. Velmi významné byly iniciativy v oblasti pojištění motorových vozidel. Mnozí pojistitelé totiž usnadnili poskytování daného pojištění. Například poskytovali zdarma nebo za symbolickou cenu hraniční pojištění.   

Na vznik válečného konfliktu rychle reagovala i samotná IE. Ukončila například partnerství se Všeruskou asociací pojišťoven, a to vydáním prohlášení, v němž byly silně odsouzeny akce podniknuté ruskou vládou a vyjádřena absolutní solidarita s lidem Ukrajiny, tamním pojišťovnictvím a asociacemi pojišťovacích makléřů.  

Jiným důležitým důsledkem války je nutnost, aby pojistitelé a jiné společnosti poskytující finanční služby řádně implementovaly sankce přijaté vůči Rusku a Bělorusku. I když tento úkol se týká samotných pojistitelů, tak IE se pokusila daný proces usnadnit předložením některých otázek a problémů vznikajících v oboru Evropské komisi a EIOPA s žádostí o poradenství a informace.

Michaela Koller mimo jiné vyzvedla, že Ukrajinci ukázali v této mimořádné době neuvěřitelnou sílu a tamní pojišťovací sektor může být rovněž pochválen za odolnost a schopnost zůstat funkční. Evropští pojistitelé budou podle Koller pokračovat v hledání způsobů, jak podpořit své kolegy na Ukrajině, stejně jako občany, kteří tuto zemi museli opustit vzhledem k nepříznivě se vyvíjející situaci.   

Michaela Koller se pochopitelně zmínila i o tom, že pojistitelé musejí vyhodnotit a vyrovnat se s důsledky války, zejména pro celou ekonomiku (např. oproti očekávání nižší ekonomický růst a zvýšená inflace) a finanční trhy. Specifická pozornost je věnována i novým kybernetickým ohrožením.  Koller v závěru ujišťuje, že IE bude nadále fungovat jako platforma pro své členy za účelem výměny názorů a informací o těchto otázkách a bude udržovat spojení s institucemi EU.

Zdroj: www.insuranceeurope.eu/news/2621/2021-2022-annual-report-published

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688