OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  17.08.2022 10:05:01

Sloupek Kateřiny Lhotské: Budou pojišťovny zdobit nástěnky?

Znáte scénu z filmových „básníků“, ve které za Štěpánkem Šafránkem sloužícím jako obvoďák v Bezdíkově dorazí kontrola z OÚNZ? Soudružky členky vůbec nezajímá, jak si vede jako lékař, ale zato mu umyjí hlavu za to, že nemá čekárnu patřičně vyzdobenou nástěnkami. Tato scéna se mi vybavila poté, co jsem se dozvěděla o nové povinnosti (nejen) pro pojišťovny – vytvářet ESG reporting.

Ty už totiž nebudou posuzovány podle toho, jak kvalitní služby poskytují svým zákazníkům, ale jak jsou při jejich poskytování „udržitelné“. Což budou muset samy na sebe naprášit právě formou zmiňovaného ESG reportingu. „Udržitelnost“ se přitom nemá posuzovat jen z pohledu „zeleného“, ale i sociálního a společenského. On nám totiž tento pojem tak trochu nabobtnal, a tak se jím v současnosti všelijací ti „budovatelé Dobra“ snaží zaštítit v podstatě cokoliv, co je podle jejich přesvědčení nutné k tomu, aby naše společnost konečně udělala v budování světlých zítřků rázný krok vpřed.

Když tvrdím „cokoliv“, tak tím míním opravdu cokoliv. Tuhle jsem totiž narazila dokonce na myšlenku, že kritéria „udržitelnosti“ splní pouze ty firmy, které budou svým dodavatelům platit „férové“ ceny. Takže o ceně komponent nebo jiné subdodávky už nebudou rozhodovat ekonomické a tržní parametry, jako jsou třeba náklady na jejich výrobu, nebo poptávka na trhu, ale to, zda jejich dodavatel není nějak „znevýhodněn“.

To je panečku věc. To abychom se v pojišťovnictví připravili na to, že podobně by mohlo být určované i pojistné. Takže už žádné riziko, ale „férovost“. Že vám to připadá jako nesmysl? Tak se urychleně proberte, protože právě tohle se už v pojišťovnictví jednou stalo. Nebo si už nepamatujete, jak se zhruba před deseti lety zrušilo pohlaví jako parametr pro výpočet výše pojistného? A důvod? Protože považovat pohlaví za rizikový parametr bylo „nespravedlivé“…

Ale zpět k ESG reportingu. Někteří o něm hovoří jako o „příležitosti“. Jako ostatně pokaždé, když někdo vymyslí nějakou blbost. Přičemž intenzita těchto hlasů roste přímo úměrně s tím, o jak velkou blbost se jedná. Podle tohoto měřítka je tedy ESG reporting blbost naprosto mimořádná. Ještě chápu, když o něm jako o „příležitosti“ hovoří ti, pro které to bude šance firmy o nějakou tu kačku pumpnout. Ale tyto hlasy zní i ze strany platících.

I když i tomu rozumím. Na každého, kdo tomu všemu netleská dostatečně nadšeně, nebo dokonce prokáže tu odvahu a dovolí si vyslovit kritiku, totiž nastoupí inkvizitoři z řad „budovatelů Dobra“ a dají mu to pořádně sežrat. Čest všem výjimkám, kteří před nimi nestáhnou ocas mezi nohy a pokouší se všem těmto blbinám vzdorovat. Byť vedou zdánlivě marný boj, pro lidi je důležité vidět, že „někde je svět ještě normální“. A třeba to ocení právě ti zákazníci, kteří „normální svět“ vyznávají.

Naposledy zaznívaly kecy o „příležitostech“ v souvislosti se zavedením GDPR. A jak to dopadlo? Firmy za to zaplatily nekřesťanský prachy a s daty se ilegálně obchoduje vesele dál. Zlí jazykové tvrdí, že to však přeci jen jeden efekt mělo. Platí se za ně víc. Ale co… Však oni zákazníci za to, že jsou jejich osobní údaje „lépe chráněny“, určitě rádi zaplatí. V případě ESG reportingu tomu podle mne nebude jinak. Firmy utratí mraky peněz za hlášení nesmyslů, místo aby je věnovaly zlepšení služeb pro svoje klienty.

A jak to tedy bude s těmi nástěnkami v pojišťovnách? Budou je muset zdobit? Nejspíš ne. Ale i kdyby musely, tak proti ESG reportingu by to bylo ještě zlatý…

Tento článek nevyjadřuje názor společnosti CreaSoft. 

Kateřina Lhotská
vedoucí oddělení analýz a finančních produktů, Creasoft s.r.o.
člen Finanční akademie Zlaté koruny

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Pá 12:00  Stále více penzistů chodí do práce (Německo) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pá   6:00  Německá nehodová bilance 2023: O 42 obětí na životech více OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)

Přečtěte si také:

08.08.2020Sloupek Kateřiny Lhotské: Mám fofr, že se nemůžu ani… OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
22.06.2020Sloupek Kateřiny Lhotské: Ekonomika, nebo lidské životy? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
26.03.2020Sloupek Kateřiny Lhotské: Tak nám trochu fouklo OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688