Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.07.2022 14:36:05

Chystání na recesi? Apple bude nabírat pomaleji, stejně jako další technologické kolosy.

Apple je po Amazonu, Googlu nebo Goldman Sachs další těžkou váhou – a velkou technologickou firmou – která omezí nabírání nových pracovníků a svoje výdajové plány. Přibývá tak důkazů, že i kolosy na Wall Street se mohou obávat příchodu hospodářské recese v příštích měsících.

Výrobce iPhonů chce omezit výdaje a růst pracovních míst v některých svých divizích, tedy nikoli na úrovni celé firmy. Obdobně opatrný postoj zaujal i Microsoft, který spolu s výše uvedenými firmami podnikl kroky na omezení výdajů.

Novinka, se kterou přišla v pondělí agentura Bloomberg, poslala akcie Applu dolů a zvýšila napětí z výsledků velkých techů, které začnou ve velkém přicházet tento týden. Pro firmy může být teď složité zjitřené investory ukonejšit. IBM v pondělí reportovala nečekaně lepší růst tržeb, I tak jí ale akcie v prodlouženém obchodování klesly o více než 4 procenta.

Nutno podotknout, že většina velkých technologických společností ani nyní o rušení pracovních míst nehovoří, pouze o zpomalení tempa, kterým nabírají nové pracovníky. Ani pracovní trh jako celek se v USA nezastavil V červnu přibylo na výplatnicích 372.000 lidí, více, než se čekalo.

Některé technologické firmy už ale sahají I po propouštění. Týká se to Microsoftu, který minulý týden uvedl, že v rámci reorganizace některé pozice ruší. To se týká necelého 1 procenta jeho pracovní síly, která čítá 180.000 lidí. Microsoft pořád očekává, že rok zakončí s vyšším počtem pracovníků.

Stovky lidí minulý měsíc propustila Tesla a podle zdrojů také uzavřela kalifornský provoz, kde se věnovala technologii samořízení. Její generální ředitel Elon Musk ještě předtím avizoval, že ve stále vratším ekonomickém prostředí bude propouštění nutností. O práci přijde během následujících tří měsíců zhruba desetina zaměstnanců, oznámil v následném rozhovoru.

Počet zaměstnanců APplu v poslední dekádě stabilně rostl:

11

Propouštění nastalo také v Netflixu nebo Peloton Interactive, tedy firmách, jejichž akcie létaly během pandemie závratně vysoko.

Meta, mateřská firma Facebooku, omezila výdaje a zpomalila nabírání na některé seniorské pozice. V dubnu pak oznámila plány na osekání výdajů jenom v tomto roce o tři miliardy dolarů. Hlavní myšlenkou je opětovně soustředit pozornost firemních týmů na klíčové priority, jako jsou metaverzum a Reels, což je klon TikToku. Meta také zastavila vývoj jednoho ze svých prototypů chytrých hodinek a svoje zařízení pro domácí video Portal překonfigurovala tak, aby bylo určeno více pro firemní než běžné spotřebitele.

Internetový gigant Google nabírá obvykle desítky tisíc lidí ročně, takže nedávné oznámení jeho generálního ředitele Sundara Pichaie, že firma bude po zbytek roku rozšiřovat svoje stavy pomaleji, působí poněkud nezvykle, podotkl Bloomberg.

Jiné firmy chtějí přidusit svoji ambiciózní růstové plány, aniž by musely výrazněji propouštět. Amazon během pandemie, kdy rostla poptávka po službách ecommerce, nabíral ve velkém a v jeho skladech teď panuje přezaměstnanost. Firma ale uvedla, že na problému pracuje.

Amazon někdy svoje sklady pronajímá. Firma také zastavila vývoj nových prostor pro kancelářské práce. Potřebuje si prý rozhodnout, kolik prostoru bude třeba pro hybridní úvazky.

Klíčovou otázkou je pro tuto výsledkovou sezónu mimo jiné i to, zda utichá poptávka spotřebitelů. Apple už v dubnu varoval, že nejnovější čtvrtletí bude kodrcat, hlavně ale kvůli potížím v dodavatelských řetězcích. To by mu mohlo z tržeb smáznout až osm miliard dolarů. Jasnější obrázek ale investoři dostanou až 28. července, kdy firma oznamuje svoje hospodářské výsledky. To by mohli dostat i prognózu na následující měsíce.

Letošní vývoj akcií Applu:

12

Zdroje: Bloomberg, Patria.cz

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:54  Je zlato už opravdu drahé? X-Trade Brokers (XTB)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688