Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  19.07.2022 13:50:56

Je to rozumné snažit se získat plnou kontrolu nad ČEZem zrovna teď, na cenovém vrcholu ?


ČEZ v posledních dnech zjevně reaguje na zprávy z Francie týkající se převzetí plné státní kontroly nad tamní energetickou společností EDF. Děje se tak i přes to, že vzájemné srovnávání je spíše iluzorní a mírně řečeno zavádějící.

Důvody plánovaného převzetí jsou diametrálně odlišné. Francouzská společnost se dlouhodobě potýká s vysokou mírou zadlužení a problémy s tvorbou zisku, které příliš neřeší ani příznivý vývoj cen v poslední době.
U ČEZu žádný takový problém není znám. Firma dlouhodobě generuje celkem zajímavý zisk a z něj odvozenou dividendu. Růst cen energií na trhu tomuto spíše dále nahrává, byť je zřejmé, že to není zcela bez problémů, protože i ve zdánlivě příznivém vývoji jsou skryta vážná úskalí viz nedávná státní půjčka pro krytí enormních požadavků na krytí transakcí na trhu.

Oba tituly v posledních letech prošly výrazně odlišným vývojem. EDF měla spíše problémy a kurz jejích akcií se za posledních 2-5 let ve finálním srovnání příliš neměnil. Za poslední rok si titul připisuje zhodnocení o necelá 2% a to především díky silnému růstu v posledních dnech. Zhodnocení za 5 let pak dosahuje cca 22% byť s poměrně velkými výkyvy.
Akcie ČEZu se naproti tomu ještě před 2 lety pohybovaly pod úrovní 500  a to nehledě na celkem slušnou a stálou ziskovost. Tu si firma drží a dlouhodobě se o ni částečně dělí se svými akcionáři. 

U EDF zřejmě tedy není až tak co řešit. Firma pomoc potřebuje a celkem logicky není při tom nutné "brát sebou" minoritní akcionáře a proto je jim učiněna "zajímavá" nabídka.

U ČEZu se zatím vše točí spíše jen kolem snahy či potřeby pomoci zákazníkům či občanům, kteří čelí enormnímu růstu cen účtovaných energií a z to plynoucích problémů především sociálního rázu.
V čem by získání plné kontroly nad firmou v tomto mohlo pomoci není úplně zřejmé, navíc v situaci, kdy ČEZ nekontroluje zcela celý domácí trh s energiemi a je pouze jednou z jeho částí?
Navíc se také nabízí otázka, jestli je rozumné z pohledu státu a 70procentního majoritního vlastníka snažit se získat plnou kontrolu nad společností v situaci "celkového cenového i akciového vrcholu", kdy je jasné, že náklady na získání takové kontroly budou s největší pravděpodobností enormní. O situaci či vlivu na již tak napjatý státní rozpočet v danou chvíli a do budoucna nemluvě.

Minoritní akcionáři by mohli, pravda, štědrost státu uvítat a ocenit, ale ani to není zcela jisté, protože firma jim v posledních mnoha letech generovala stabilní a předvídatelný dividendový příjem.

 
EDF pětiletý graf






Vladimír Urbánek

V „oboru" posledních více jak 20 let. Po několikaleté zkušenosti přímo z obchodování s cennými papíry se Vladimír Urbánek posledních více jak 15 let věnuje zpravodajství z domácích a zahraničních kapitálových trhů.

Za důležité považuje především zkušenosti či spíše možnost srovnání s dobou ještě před poslední velkou krizí v letech 2008-9.


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688