plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  19.07.2022 00:00:00

Na titul Stavba roku Plzeňského kraje bylo letos nominováno 19 stavebních děl

Na titul Stavba roku Plzeňského kraje bylo letos nominováno 19 stavebních děl

Na titul Stavba roku Plzeňského kraje bylo v letošním 19. ročníku soutěže nominováno 19 stavebních děl. To je více než polovina z 37 přihlášených staveb, což svědčí o udržení kvality stavebnictví v kraji i za současného zpomalení v této oblasti. Vítěze z nominovaných staveb vybere jak odborná porota, tak veřejnost pomocí internetového hlasování. Pro stavbu, která si odnese Cenu veřejnosti, mohou lidé hlasovat na webu soutěže až do 22. srpna. Na hlavní cenu má několik nominací i samotné město Plzeň – jedná se například o Palubu Hamburk, přestavbu vstupu do Bazénu Slovany nebo revitalizace katedrály sv. Bartoloměje.

Katedrála sv. Bartoloměje

Katedrála sv. Bartoloměje

Nominovaná díla se kromě hlavní ceny Stavba roku Plzeňského kraje ucházejí také o další ceny, jimiž jsou například Cena hejtmana Plzeňského kraje, Cena Ministerstva průmyslu a obchodu nebo Cena veřejnosti. Stavby byly nominovány z kategorií novostaveb, rekonstrukcí, staveb pro bydlení, dopravních a inženýrských staveb, sportovních a volnočasových staveb a veřejných prostranství. Porota může titul udělit v každé soutěžní kategorii, má však také právo titul neudělit.

Vítěze Ceny veřejnosti určí lidé hlasováním na internetu. Veřejné hlasování na www.stavbarokupk.cz končí 22. srpna. S nominovanými stavbami se mohou lidé seznámit také na Facebooku, kde je ve videomedailoncích (www.facebook.com/StavbaRokuPK).

Výsledky soutěže Stavba roku Plzeňského kraje budou slavnostně vyhlášeny 13. září 2022 v Multifunkčním sále Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni, Vejprnická 56, který byl oceněný v loňském ročníku soutěže.

Vedle soutěže Stavba roku Plzeňského kraje současně probíhá také samostatná soutěž o Cenu ČKAIT (Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků). Nominace na tuto cenu, která má za cíl zviditelnit kvalitní stavební a technologické inženýrské návrhy nebo realizace, jsou představeny rovněž na www.stavbarokupk.cz. „Porota měla opravdu těžkou práci, aby posoudila projekčně zdařilá díla a z devíti přihlášených projektů pozemních, dopravních i vodních staveb vybrala tři k nominaci na Cenu ČKAIT,“ oznámil Luděk Vejvara, předseda výboru ČKAIT pro oblast Plzeň. „Jednou z nich je významná dopravní stavba, nová silnice Na Sudech, která přinesla městu Plzeň zklidnění dopravy ve velmi navštěvované rekreační části města u Velkého Boleveckého rybníka. Další je dopravní hřiště a autocvičiště v Kralovicích, které pomůže účastníkům dopravy každého věku zvládat nečekané dopravní situace. A třetím nominovaným je až romantický projekt řadových domů Rezidence Chrást umístěný do těžko přístupného, ale krásného prostředí v přírodě u říčky Klabavy na dosah od Plzně,“ popsal Luděk Vejvara.

Přehled nominovaných staveb: www.stavbarokupk.cz.

Internetové hlasování veřejnosti: www.stavbarokupk.cz.

NOMINACE V SOUTĚŽI STAVBA ROKU PLZEŇSKÉHO KRAJE 2021

A) Novostavby budov

Hasičská zbrojnice Chodský Újezd v části Nahý Újezdec
Požární zbrojnice Letiny
Rozšíření depozitárních prostor, PlzeňBory 16

Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2021 získává za vytvoření nepřehlédnutelné novodobé pevnosti pro uchování knih. Netradiční propojení tvaru původního objektu, které se zřetelně projevuje v celkovém výrazu budovy, a materiálového i hmotového pojetí nástavby je překvapující i znepokojující, vyzývá k zamyšlení a vyvolává diskuzi. Celkový prostor pro knihy doplňuje mimořádné technické zabezpečení. Vše je ve vzájemné symbióze a úměrně strohém funkčním provedení.

Rozšíření 55. mateřské školy Mandlova, Plzeň

Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2021 získává za citlivé a vkusné doplnění původních pavilonů mateřské školy. Bez zbytečných okázalostí a podbízivosti dokázal projekt spojit staré s novým, využít přiměřené architektonické a hmotové řešení a vytvořit tak dětem pomocí přírodních materiálů a jednoduchých tvarů vhodné prostředí pro hry i vzdělávání. Dispoziční řešení je přehledné a barevně úměrné. Součástí kvalitního řešení je rovněž zelená střecha.

Výstavba nového pavilonu Psychiatrické kliniky ve Fakultní nemocnici Plzeň

Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2021 získává za funkční, záměrně jednoduché a nerušivé doplnění fakultní nemocnice dalším potřebným pavilonem. Objekt definuje zajímavá struktura fasády vyznačující se po celé délce jemnými pruhy. Nesporným kladem je vytvoření klidného atria se zelení, určeného pacientům, ozeleněné terasy pro personál či venkovního amfiteátru. Porota rovněž ocenila, že se projekt zabýval působením interiéru, kterému dominují uklidňující barevné plochy.

B) Rekonstrukce budov

Kavárna u parku Homolka v Plzni – rekonstrukce původních veřejných záchodků

Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2021 získává za oživení místa zdařilou přeměnou nevyužívaného objektu ze 70. let 20. století ve vyhledávanou kavárnu. Projekt nabízí kultivované architektonické řešení interiéru provozně velmi dobře propojené s venkovním prostorem. Kvalitu stavby nejlépe dokládá množství lidí, které zde, zejména za příznivého počasí, tráví svůj volný čas.

Obnova Kostela Nanebevzetí Panny Marie v Plasích
Rekonstrukce kostela sv. Vavřince v Úlicích
Revitalizace a rekonstrukce brownfieldu – areál Hospodářského dvora, Tvrz Bělá nad Radbuzou
Revitalizace katedrály sv. Bartoloměje v Plzni

Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2021 získává za náročnou revitalizaci jedné z nejvýraznějších sakrálních památek v našem regionu. Chrámové prostory získaly nejen svou časem zastřenou barevnost a čistotu, ale byly vkusně doplněny o nerušivé drobné stavby či o nové osvětlení zvýrazňující architektonické detaily. Nelze opomenout ani restaurovaná umělecká díla, která získala opět svou původní jiskru a přesvědčivost.

Katedrála sv. Bartoloměje

Katedrála sv. Bartoloměje

C) Stavby pro bydlení

Bytový dům Jetelová, Plzeň

Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2021 získává za citlivé osazení novostavby bytového domu na místo nevyužívaného objektu na rozhraní zástavby rodinných a bytových domů. Svým pojetím a objemem danému prostoru nedominuje, spíše představuje vilový objekt s jednoduchými, ale kvalitními architektonickými detaily. Černobílá fasáda vnáší do území noblesu a klid.

Dům pro vlastní rodinu
Přestavba rodinného domu u Klatov

D) Dopravní a inženýrské stavby

Lávka pro pěší Plzeň – Koterov

Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2021 získává za poctivé provedení lávky pro pěší. Návštěvníky přijíždějící po silničním přivaděči nebo železnici do města od východu určitě upoutá vysoký středový pylon ve tvaru písmene H. Na něm je zavěšena konstrukce lávky pro pěší a cyklisty o dvou polích. Ocelová konstrukce stavby elegantně překlenuje čtyřpruhovou komunikaci i široký železniční koridor a svou architekturou zjemňuje tyto liniové dopravní stavby.

Nová ulice Na Sudech

Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2021 získává za koncepční vyřešení dopravní situace se zajímavým technickým provedením mostního objektu na železniční dráze. Překvapivě netradiční je umístění mostního pilíře uprostřed silniční okružní křižovatky. Dokonalá koordinace všech profesí a zajištění požadavků v rámci jednotlivých oborů byla bezesporu důležitou součástí celého projektu.

F) Sportovní a volnočasové stavby

Přestavba hlavního vstupu a šaten bazénu v Plzni na Slovanech

Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2021 získává za promyšlené provozní a architektonicky jednotící řešení vstupních prostor bazénu. Porota si uvědomuje složitost zadaného úkolu, který byl plněn za provozu a kdy byly jasně dané prostorové mantinely. Přesto se návštěvníkům podařilo nabídnout nejenom vyšší standard a kvalitu prostředí, ale i funkčně a vkusně vyřešený exteriér i interiér stavby.

Útulnoff, Milínov

G) Veřejná prostranství (parky, návsi, náměstí)

Paluba Hamburk – revitalizace prostoru u nádraží, Plzeň

Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2021 získává za kvalitní architektonickou a urbanistickou intervenci v prostoru vstupu k hlavnímu nádraží v Plzni. Koncentrace prostorových prvků (stánky, vyhlídková podesta) a funkcí (prodejní stánky, občerstvení, lavičky k posezení, prezentace městských projektů) je promyšleným a zajímavým způsobem komponována. Byť má tato intervence na první pohled, hlavně použitou konstrukcí a materiály, charakter dočasnosti, zapadá přesně do filosofie udržitelnosti.

Paluba Hamburk

Paluba Hamburk

ZUŠ Stříbro – prostor se zvukem umění

Text: Adriana Jarošová


Zveřejněno: 19. 7. 2022, Martin Pecuch


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688