Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.07.2022 11:10:56

Co se ve skutečnosti děje na realitním trhu

Situace na americkém realitním trhu se znatelně mění. Jak poukazuje CNBC, od počátku roku výrazně vzrostly sazby u hypoték a meziročně se o 28 % zvýšily zásoby. Podle stanice jde i o odraz toho, že prodejci se snaží využít vrcholu trhu a prodat za vyšší ceny. Analytik banky UBS John Lovallo dodal svůj pohled na další vývoj na realitním trhu a na akciích, které jsou s ním spojeny.

Následující tabulka ukazuje, jaký podíl prodejců v červnu ve vybraných lokalitách snižoval nabízené ceny. Podle CNBC se vysoké podíly kryjí s oblastmi, kde došlo k předchozímu prudkému růstu cen. V celých Spojených státech přitom od března 2020 vzrostly ceny bydlení o 40 %, například v Boise to bylo o 60 %.

Zdroj: CNBC, Youtube

CNBC také tvrdí, že ubývá zájemců o koupi nemovitosti. Buď nejsou schopni dosáhnout na dražší hypotéky, nebo prostě čekají, že na trhu dojde k poklesu cen, a oni nemovitost koupí za nějaký čas levněji. Lovatto tyto informace komentoval s tím, že s nimi do značné míry souhlasí, ale je třeba něco dodat. U nabídky nových domů je podle něj pravda, že roste, ale z velmi nízkých úrovní.

„Je tu nabídka odpovídající 2,6 měsícům, historický průměr se nachází na 6 měsících. Nabídka existujících domů přitom tvoří asi 90 % nabídky celkové,“ uvedl expert. S tím, že v průměru jde o 44 let staré domy s vysokými cenami, které nejsou právě vhodné pro ty, kteří si kupují svou první nemovitost.



Ohledně poptávky Lovatto míní, že určitě ochlazuje, „ale není mrtvá.“ Ukazuje se to například na růstu vyhledávání na Googlu týkajícího se nákupu nemovitosti. UBS si také dělal vlastní průzkum a ten ukázal, že 36 % tázaných chce v následujícím roce koupit dům. Což je podle analytika třetí nejvyšší hodnota zaznamenaná v těchto průzkumech. K tomu 42 % tázaných uvedlo, že nemovitost je dobrou investicí. A to je podle experta dokonce historický rekord.

Zdroj: CNBC, Youtube



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688