Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  18.07.2022 09:37:05

ECB poprvé za 10 let zvýší sazby - Ranní okénko

ECB tento týden usedne k jednacímu stolu a poprvé od roku 2011 zvýší úrokové sazby, podle komunikace ECB o 25bb. Současně by měl být představen „antifragmentační“ nástroj k potlačení rozdílného vývoje výnosů státních dluhopisů mezi jihem a jádrem eurozóny. Domácí ekonomický kalendář nabízí červnovou statistiku cen výrobců, které podle nás pokračovaly tempem 1,8 % m/m. Jejich tempo se dozvíme také v Německu (medián odhadu 1,5 %). Globálnímu kalendáři dominuje PMI za červenec.

Zveřejnění dat je tento týden koncentrováno především na středu. Statistika cen výrobců v Německu by měla odhalit pokračující svižný růst cen o 1,5 % m/m z minulých 1,6 %, což meziroční tempo dostane na 33,7 %. Následovat budou ceny českých výrobců. Medián trhu počítá s 1,6 %, my o něco více 1,8 %. Meziroční dynamika by se tím dostala do blízkosti 29 %. U cen výrobců dochází k protichůdnému vývoji. Na jedné straně na globálních trzích zlevňuje řada důležitých komodit jako například mědi nebo ropy kvůli obavám z blížící se recese a na ústup se vydaly také ceny v globální lodní dopravě. Na straně druhé ale vede napětí mezi Ruskem a Západem k vyostření cen energií v čele se zemním plynem, jehož cena po výrazném snížení ruských dodávek do Evropy během června razantně vzrostla.

Ve čtvrtek zvýší ECB po deseti letech úrokové sazby. Stejně jako trh očekáváme navýšení o 25bb, následované 50bb v září. Trh bude studovat především představení nového antifragmentačního nástroje, kterým ECB bude bojovat proti nerovnému vývoji výnosů státních dluhopisů napříč eurozónou. Nástroj bude představen ve chvíli, kdy se spread mezi italským a německým dluhopisem opět rozevírá z důvodu otřesů na italské politické scéně. To vyvíjí tlak na ECB, aby jednala rychle. Lze očekávat volatilní dny pro eurodolar.

V závěru týdne jsou na řadě PMI indexy pro eurozónu i USA. Poté, co červnový výsledek skončil hůř, než se předpokládalo, trh počítá již s mírnějším poklesem. Hodnota PMI by se tak měla udržet v pásmu expanze, tj. nad 50 body.

Pohled zpět: V USA došlo ke snížení sázek na 100bb hike ze strany Fedu poté, co data od University of Michigan ukázala na snížení inflačních očekávání mezi spotřebiteli. Nálada na finančních trzích zůstává ale globálně pesimistická. Investoři se obávají zastavení dodávek plynu do Evropy během letošní zimy a ke zlepšení sentimentu nepomohla ani data z čínské ekonomiky, která během Q2´22 mezičtvrtletně poklesla.

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička



Přečtěte si také:

12.04.2024Ranní okénko - ECB je připravena zahájit snižování sazeb v červnu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
07.03.2024Ranní okénko - Dnes ECB sazby nesníží Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688