Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  17.07.2022 13:30:23

Akcie ČEZ v týdnu zabránily většímu poklesu pražské burzy. Členka představenstva firmy zatím akcie neprodala

  • likvidita v týdnu poklesla na letošní minima – uzavřely se obchody jen za 2,2 mld.
  • akcie PHOTON ENERGY si upevnily pozici letos nejrůstovější emise
  • skupina J&T se již fyzicky stala druhým největším akcionářem banky MONETA
  • akcionáři Avast se nejspíše dočkají dividendy 0,048 USD, s nárokem se titul bude obchodovat naposledy ve středu

Dle vývoje indexu PX se sice akcie na pražské burze opakovaně pokoušely připsat si v týdnu zisky, avšak neúspěšně. Oproti předchozímu pátku index nakonec odepsal nevýrazných 0,57 %, když týden zakončil u 1 224 bodů. Polepšit si totiž dokázaly jen tři tituly.

Nejvýrazněji poskočily akcie PHOTON ENERGY, které se za nadprůměrné likvidity vydaly na sever především v závěru týdne. Na investory totiž nejspíše pozitivně zapůsobil pravidelný měsíční report, který zmínil za červen rekordní produkci 14,7 GWh elektrické energie. Tedy v návaznosti za ní také očekávaný přítok 4,37 mil. EUR, což je v meziročním srovnání více než 57% nárůst.

Zatímco zmiňované solární akcie mají v indexu PX téměř zanedbatelnou sotva 0,7% váhu, akcie ČEZ zůstávají s cca 20 % hlavním článkem pražské burzy. A opět nejvýrazněji hýbaly s indexem. Obchodovaly se totiž i zpět pod tisícikorunovou hranicí, když investoři nejspíše také nervózně nadále přemítali o možné sektorové dani či také legálnosti státní podpory (oznámeného úvěru). Nakonec každopádně pátečních závěrečných 1 051 znamenalo pro titul více než 4% týdenní zisky. Navíc akcie ČEZ vykázaly nový letos nejvýraznější podíl obchodů, resp. s 1,47 mld. se postaraly téměř o 67 % všech obchodů na pražské burze! Ke sledovaným cenám elektřiny možno zmínit, že zatímco na spotovém trhu nadále dosahují i extrémních úrovní přes 700 EUR/MWh, dlouhodobé kontrakty po předchozích nárůstech o něco zlevňovaly.

O budoucnosti ČEZ má být více známo do poloviny příštího roku, když dle premiéra P. Fialyvláda do té doby připravit plán restrukturalizace firmy. V minulém týdenním reportu jsme zmiňovali využití opcí na akcie firmy ze strany dalších manažerů firmy, kteří tak uskutečnili vlastně těsně před dividendou. Zatímco P.Cyrani akcie hned „po dividendě“ prodal, od kolegyně z představenstva M.Chaloupkové se ani tento týden regulatorní hlášení o příp. prodejích neobjevilo.


Více než 4% zisky si v týdnu připsaly ještě akcie Avast, které však již nejsou součástí indexu PX. V domovském Londýně se úspěšně dále odrazily od v minulosti zmiňované technické hranice 5 GBP. Investoři sázejí na pozitivní zprávy od britského antimonopolního úřadu, který by měl svá první zjištění ohledně fúze s NortonLifeLock prezentovat do konce měsíce. Pokud se právě plánovaná fúze neuskuteční do 11. srpna, Avast potvrdil, že vyplatí mezitimní dividendu za letošní 1. pololetí ve výši 0,0408 USD. Vidina v přepočtu více než koruny se v závěru týdne stala další kurzovou podporou. Samy firmy se každopádně dohodly na úpravě akciového motivačního programu z roku 2018, resp. revizi max. počtu možných přidělovaných akcií manažerům Avast.   

Poměrně volatilní byly okolo předchozích úrovní akcie COLT, které se nakonec staly třetím posledním růstovým titulem z indexu PX.

Nejvolatilnějším titulem však byly v týdnu akcie PILULKA, které krátce byly i letos nejztrátovějším titulem. Bez nových zpráv totiž hned v úvodu týdne propadly takřka o pětinu na 950 , aby následně podstatnou část ztrát umazaly. Jenže v druhé polovině týdne zamířily zpět na jih a s náskokem se staly nejztrátovějším titulem. Vše však předváděly za podprůměrné likvidity (objemů obchodů).

Svou vahou však pražskou burzu do negativního teritoria dostaly finanční tituly. Nejvýrazněji akcie ERSTE, které však jinak byly vlastně na poslední dobu poměrně kurzově stabilní. Více se v průběhu dnů „vlnily“ akcie KB, což se odrazilo na v porovnání vyšší likviditě. Byly v týdnu s 533 mil. druhým nejobchodovanějším titulem na pražské burze.

U akcií MONETA regulatorní hlášení ukázalo, že již došlo na vypořádání první části transakce mezi skupinou J&T a Petrus Advisors. Díky evidentně dřívějšímu podílu Jozef Tkáč společně s Ivanem Jakabovičem zkrátka již ovládají téměř 47,38 mil. akcií MONETA, resp. 9,27 %. Zmiňovaná britská společnost, potažmo její majitel Klaus Umek nově na 1,33 %, když na 1,1 % akcií MONETA má od něj ještě k J&T zamířit do konce roku. Z investice každopádně nejprve plně vycouvali například partneři slovenští fotbalisté Marek Hamšík a Vladimír Weiss.

K akciovým obchodům osob možno zmínit oznámený nevýrazný prodej 79 akcií KOFOLA za kurz 292 ze strany šéfa dceřiné Leros Martina Mateáše. Ten přitom akcie KOFOLA naopak nakupoval před rokem při cenách 279 .


Závěrem možno zmínit, že v úterý 19. července končí na trhu START primární emise gastronomické Coloseum. Připravená doživotní 10% slevová karta pro útraty v řetězci a voucher na 500 , i přes prodloužení IPO, příliš dalších investorů zatím nepřilákala. Kniha objednávek zkrátka indikuje zhruba jen třetinový zájem o maximální nabízené množství akcií, navíc primárně za nejnižší cenu 246 .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688