Jiří Ščobák (Zlatá minca)
Makroekonomika  |  17.07.2022 10:32:18

Inovují slovenské banky dostatečně? V čem je Slovensko lepší, než jiné země? Kde má rezervy? VIDEO

Diskutují:

Bohumil Hyánek, General Manager, VeriPark Germany,
Peter Pénzeš, vedoucí oddělení platebních služeb a inovací, Národná banka Slovenska,
Michal Satur, EY (v nedávné minulosti šéf výzkumu a vývoje Tatra banky),
Branislav Straka, člen představenstva zodpovědný za bankovní inovace, ČSOB,
Tomáš Tibenský, Co-Founder,  Finappie.


Uslyšíte odpovědi na otázky:
Inovuje slovenský bankovní sektor dostatečně? Jaké nejvíc inspirující projekty v oblasti bankovních inovací na Slovensku za poslední roky registrujete? Kde inovuje Slovensko lépe, než jiné krajiny? Jak se dívá na inovace bank člověk z fintechu? Kde máme na Slovensku rezervy? Jaké inovace najdeme v zahraničí? Jaké nové inovace by mohli lidé na Slovensku pozitivně přivítat? Čím je odlišný slovenský bankovní trh od bankovních trhů v zahraničí? Registrovali jste inovace v oblasti bankovnictví, které nebyly úspěšné? Co byste si přáli, aby slovenské bankovnictví pro klienty v budoucnu nabízelo? Co dělá Národná banka Slovenska pro inovace? Nejsou základní poplatky ve slovenských bankách v porovnání se zahraničím přehnané? Dovedete si představit, jak bude vypadat slovenský bankovní sektor v roce 2030?




Inovují slovenské banky dostatečně? Kde má Slovensko rezervy?


Bohumil Hyánek:
Velice záleží na srovnání s konkrétními zeměmi. Velmi digitální jsou severské země, s vysokým využítím mobilních a internetových kanálů a Open/API Banking s minimálním lidským vstupem a extrémní úrovní automatizace i uvnitř bank. Velmi inovativní je Asie, s novými business modely a novými use casy, které však často nejsou přímo použitelné v Evropě (regulace, ochrana dat, vyšší stupeň funkčního existujícího platebního styku, vysoký stupeň penetrace trhu platebními kartami).
Ohledně rezerv a možnosti napredování vidím tyto oblasti: V kratším horizontu Google Pay a Apple Pay, platby v hodinkách a náramcích, virtuální platební karty pro méně důvěryhodné e-shopy, okamžité platby. V delším horizontu skutečně inteligentní chatboty pro obsluhu ve slovenčině, zavádění digitálního eura, optimalizované aplikace bankovní i nebankovní, využívající snadných a rychlých plateb, autorizovaných biometricky na mobilu. Zajímavou oblastí je v dlouhodobém horizontu kvalitní péče o klienty, kteří nechtějí přejít na digitální kanály - je to potenciální příležitost, a s ohledem na starší populaci, velký segment trhu.

Peter Pénzeš:

Slovenským bankám sa darí, ich ziskovosť v prvom štvrťroku 2022 bola vyššia ako v rovnakom období minulého roka. Darí sa im zachovávať priazeň klientov aj pri zvyšujúcej sa konkurencii zo strany neo bánk. V poslednom období zaznamenali úspech instantné platby, iniciatíva platieb prostredníctvom QR kódov. Rozširuje sa ponuka investovania do ETF fondov priamo z internet bankingu. Inovácie nie sú lacné, veľkosť trhu a nutnosť obslúžiť veľmi rozmanitú klientskú bázu sú výzvou. Pomohla by aj jasná prioritizácia podpory inovácií na finančnom trhu zo strany štátu, ktorá by potom vytvorila mandát odstrániť niektoré legislatívne a iné prekážky.

Michal Satur:
Vzhľadom na veľkosť trhu inovuje slovenský bankový sektor nadštadardne, čoho dôkazom je aj nízke počty klientov, ktorí využívajú tzv. challenger banks, ako sú Revolut, alebo N26. Najväčšie rezervy vnímam najmä v oblasti klientskej skúsenosti naprieč jednotlivými kanálmi a v spektre ponúkaných beyond banking služieb.

Branislav Straka:
Bankový sektor na Slovensku investuje dostatočne, špeciálne ku svojej celkovej veľkosti, nakoľko banky musia byť ziskové. Treba sa pochváliť, že napríklad v oblasti platobných kariet patríme medzi top 5 štátov sveta v contactless platbách. Takisto dnes máme platby Apple Pay a Google Pay a predbehli sme v implementácií viacero väčších krajín. Kde máme rezervy? No určite v digitalizácií služieb pre podnikateľov a malé firmy, kde môžeme urobiť výrazne viac. Takisto banková identita, t.j že poznáme klientov veľmi dobre a musíme pri otvorení bankového účtu dodržiavať striktné zákony, sa dnes ešte nevyužíva v plnej sile, čo by znamenalo znovu uľahčeniu prístupu klientov k niektorým službám aj štátu či iných spoločností.

Tomáš Tibenský:
Za najviac prínosnú inováciu považujem otvorené bankovníctvo (PSD2), ktoré umožňuje mať komplexný prehľad nad firemným cash flow. Aj vďaka nemu dokážeme poskytovať smart službu plánovania cash flow, robiť dátovú analytiku a automatizovať zdĺhavé procesy, ktoré ešte minulý rok firmy museli robiť ručne.


Jak bude vypadat slovenský bankovní sektor v roku 2030?


Bohumil Hyánek:
Můžeme očekávat aplikace, které pokrývají plnou škálu klientských požadavků v retailu, včetně inteligentní obsluhy a poradenství pomocí chatbotů. V oblasti podnikatelů a menších podniků optimalizované rizikové modely, umožňující rozšířené financování a díky otevřeným a standardizovaným API snadné napojení i menších podniků přímo na bankovní systémy, s automatickou fakturací a inkasem. V korporátní a top korporátní oblasti vysoce sofistikové produkty, specializované na jednotlivé potřeby individuálních průmyslových oblastí, s velmi pokročilým plně digitálním schvalovacím procesem - a díky Open API a digitálním portálům plně elektronický dokumentační a schvalovací proces. Díky vysoké míře integrace s dostupnými veřejnými zdroji a díky plnému ověření prostřednictvím bankovního ID bude možné zcela vzdáleně získat i nejkomplikovanější retailové produkty jako hypotéky, obdobně na korporátní straně bude možné vzdáleně schvalovat provozní i investiční úvěry, díky provázání účetních a platebních systémů a sdílení dat. Zcela určitě nás čeká i demokratizace investičního procesu, s širšími možnostmi investování včetně modelování investic podle jiných investorů a sdílení svých investičních nápadů, s velmi výraznou podporou umělé inteligence a automatizovaných investičních nápadů a zajímavých strategií.

Peter Pénzeš:
Ideálne bude dostatočne rozmanitý z hľadiska počtu bánk a ich služieb, ako aj konkurencieschopný v európskom meradle. Bankové produkty budú pravdepodobne viacej prepojené so životnými situáciami – „bankovanie“ bude jednoduchšie, príjemnejšie, pre klienta budú banky neviditeľné. Pravdepodobne budeme môcť platiť tak ako doteraz, ale kto chce, bude môcť bez problémov využiť aj digitálne euro, alebo kryptoaktíva.

Michal Satur:
Očakávam, že vo väčšej miere budú zastúpení digitálni asistenti, nielen pre servis, ale aj pre poradenstvo. Zároveň očakávam, že sa bankovníctvo stane integrálnou súčasťou mnohých služieb a zvýši sa komfort a jednoduchosť využívania bankových služieb nielen pre retailových klientov, ale aj pre SME klientov.

Branislav Straka:
Budem optimista: všetky retailové bankové produkty a aj ich servis bude plne digitalizovaný, takže klienti budú využívať klientských poradcov na pobočkách skoro 100% na poradenstvo. Výrazne sa zlepší dostupnosť digitálnych produktov pre podnikateľov. Banky budú výrazne zlepšovať procesy denného života spojených s platbami prostredníctvom svojich aplikácií.

Tomáš Tibenský:
Myslím si, že nová generácia podnikateľov v roku 2030 už nebude vedieť aké to je, robiť každý mesiac desiatky platieb manuálne prepisovaním údajov ani skenovaním QR kódov. Príprava podkladov pre účtovníčky už nebude malým podnikom každý mesiac trvať hodiny až dni a účtovníčky nás nebudú naháňať za zabudnuté doklady. Všetko bude automatizované. Robotický finančný asistenti budú pre firmy tak bežným nástrojom ako je dnes bankový účet.

Zlatá minca

Soutěž finančních produktů Zlatá minca se koná na Slovensku od roku 2005 (v ČR není). Vyhlašuje nejlepší produkty slovenských bank, pojišťoven a fondů, výsledky jsou publikovány na www.zlataminca.sk. Od léta 2020 se realizují jednou týdně nekomerční, diskusní webináře na ekonomická a finanční témata. Pozvání přijalo již mnoho desítek finančních a ekonomických expertů, diskuse trvají nejčastěji do jedné hodiny.

Kromě toho pro slovenský trh existuje diskusní facebooková skupina Fórum Zlatá minca (o finančných produktoch), ve které se může kdokoli nekomerčně poradit. Je největší skupinou o financích na slovenském Facebooku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688