Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Bydlení  |  17.07.2022 08:00:00

Život v New Yorku aneb pronájmy na Manhattanu zdražily takřka o třetinu na nový rekord

Nájemné je ve Spojených státech významnou složkou indexu spotřebitelských cen, který se v červnu meziročně zvýšil o 9,1 %. Inflace tedy v zemi dosáhla nového více než 40letého maxima, což podpořil i New York, coby tamní největší nájemní trh. V prestižním ekonomickém a administrativním centru města na Manhattanu vůbec poprvé v historii překročila v červnu průměrná cena měsíčního nájemného hranici 5 000 dolarů. V přepočtu zhruba 122 tisíc korun za pronájem bytu navíc letos nemusí být ještě vrcholem, když realitní makléři predikují pro podzim další nárůst poptávky potažmo cen. Tedy vlastně indikují další faktor pro přetrvávání vysoké inflace. To dále může zvýšit tlak na Fed, aby v kontextu jejího zkrocení pokračoval v agresivním zvyšování úrokových sazeb. V tomto měsíci by tak nemuselo dojít k dalšímu skokovému zvýšení o 75 bazických bodů, ale možná rovnou o 100.

Dle reportu Elliman realitní společnosti Miller Samuel průměrná cena měsíčního nájemného dosáhla na Manhattanu v červnu rekordních 5 058 dolarů. Meziměsíčně se tak nájemné zvýšilo o 1,7 %. Ještě před rokem se pohybovalo u hranice 3 900 dolarů, resp. ceny od té doby vzrostly v průměru o 29 %. Dle zveřejněných dat nájemník zaplatí za každou čtvereční stopu pronajaté plochy na roční bázi přes 82 dolarů. Při přepočtu na jeden metr čtvereční zkrátka ročně zhruba 882 dolarů, resp. tedy přes 21 400 korun.

Po očištění o nejdražší a nejlevnější pronájmy, tedy medián ceny pronájmu bytu v červnu dosáhl 4 050 dolarů. Meziročně tedy každopádně došlo ke zvýšení takřka o pětinu a rovněž k dosažení nových maxim. Jak patrno také níže z grafu, ty předešle z úvodu roku 2020 zastavil v případném dalším růstu covid, resp. při ekonomickém útlumu cena pronájmu pak následně na přelomu roku klesla i pod úroveň 3 000 dolarů.


Ceny pronájmů jsou mj. značně závislé co do velikosti bytu, oblasti, ale rovněž také zda se jedná o dům s vrátným či bez. Že ceny za pronájem nemusí být až tak vysoké, jak uvádí zmiňovaný Elliman report, naznačují nejen soukromé inzerce mimo realitní společnosti, ale rovněž konkurenční Manhattan New Development Report realitní společnosti MNS. Ta v porovnání dlouhodobě zmiňuje nižší ceny, každopádně eviduje obdobné procentuální změny. Dle MNS v červnu meziměsíčně mediánová průměrná cena pronájmu na Manhattanu vzrostla o 1,77 % na 4 679 dolarů (+27 % YoY). U nejmenších bytů typu „Studio“ bez vrátného dosáhla takřka 2 900 dolarů. Oproti tomu „nejdražší/největší“ byt se dvěma ložnicemi v domě s vrátným v průměru měsíčně přišel již na 7 343 dolarů. Zatímco u nich se meziročně cena zvýšila „jen“ o 20 %, největší nárůst zaznamenala zmiňovaná Studia. A to dokonce o 35,5 %.

 

Jak patrno z výše uvedeného přehledu realitky MNS nejdražšími oblastmi zůstává stylová oblast Tribeca známá starými industriálními budovami, z nichž je dnes právě řada předělána na obytné lofty. Cenově konkuruje především sousední stylová Soho, kde lze kromě značkových butiků, luxusních obchodních řetězců či nočních podniků, najít nejlepší umělecké galerie.

Cena prodávaných nemovitostí

Závěrem možno zmínit, že dle zatím posledních dat realitní MNS dosáhla v 1. čtvrtletí mediánová cena prodaných nemovitostí téměř 2,55 mil. dolarů (62 mil. korun). Meziročně se tedy zvýšila o 11 %. O 9 % pak vzrostla pro představu lépe vypovídající přepočtená cena za každou čtvereční stopu prodané plochy, resp. za metr čtvereční dosáhla 21 tis. dolarů. Tedy v aktuálním přepočtu 510 tis. korun.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688