Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
Doprava  |  15.07.2022 19:14:10

Královéhradecký: Poslední úsek dálnice D11 bude hotový v roce 2027

15. 7. 2022

V Lubawce na polské straně česko-polského příhraničí dnes jednali ministři dopravy obou zemí. Tématem bylo dokončení polské rychlostní silnice S3 a české dálnice D11. Podle vyjádření ministra Andrzeje Adamczyka by Poláci měli silnici otevřít už v roce 2024, česká strana by podle ministra Martina Kupky měla dálniční úsek z Trutnova na státní hranice dokončit v roce 2026 a úsek z Jaroměře do Trutnova v roce 2027.

Dokončení dvou zbývajících úseků dálnice D11 je klíčovou dopravní stavbou na území Královéhradeckého kraje. Dobrou zprávou z dnešního společného česko-polského jednání je potvrzení termínů dostavby těchto úseků. Ředitel ŘSD Marek Novotný i ministr dopravy Martin Kupka shodně uvedli, že dostavba obou zbývajících úseků je prioritou a že platí termíny dokončení pro úsek Trutnov–Královec v roce 2026 a pro úsek Jaroměř–Trutnov rok 2027. Zároveň mě těší, že z úst ministra Kupky zaznělo, že po dřívějším zprovoznění S3 (oproti dostavbě D11), bude polská strana v tranzitní nákladní dopravě na silnici I/16 ze státní hranice na Trutnov respektovat tonážní omezení na 9 tun a délkové 10 metrů,“ uvedl hejtman Martin Červíček, který setkání ministrů obou zemí inicioval.

 

Královéhradecký kraj aktuálně se starosty obcí na trase silnice I/16 řeší možnosti, jak co nejefektivněji omezit průjezd těžké nákladní dopravy, který by mohl zintenzivnit po zprovoznění polské silnice S3 v roce 2024. V současnosti na trase platí omezení, kdy na silnici I/16 nemohou bez povolení vozidla těžší 9 tun.

 

Podle českého ministra dopravy bude třeba nejtěžší vozidla na silnici ve směru do Čech omezit. Stát se podle něj bude snažit zajistit v obcích větší bezpečnost dopravy po dobu, než bude hotová D11.

 

Dálnice D11 začíná v Praze a po loňském otevření úseku Hradec Králové–Jaroměř nyní končí na 113. kilometru u Hořenic severně od Jaroměře. Na hraniční přechod v Královci chybí dostavět posledních 41 kilometrů. Navazující polská rychlostní silnice S3 vede až na sever Polska do Štětína a Poláci na ní dostavují poslední část k české hranici. V úseku u české hranice na silnici už mají položený asfalt.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688