Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  15.07.2022 18:10:00

Kde jsou valuace extrémně nízko a co to může znamenat pro budoucí návratnost těchto akcií

U amerického indexu SPX funguje pro předpověď dlouhodobějších výnosů relativně dobře prosté PE. Tedy poměr cen a zisků obchodovaných společností. S tím, že čím nižší je současné PE o to vyšší bývají následné dlouhodobější výnosy. A naopak. Je tomu tak i u malých společností? A pokud ano, co jejich současné PE implikuje.
Valuace malých firem se na rozdíl od společností celého indexu SPX propadly na notně podprůměrné hodnoty. Vidíme to i z následujícího grafu, který ukazuje PE u indexu SPX 600. Za poslední více než dvacet let byly valuace níže jen během finanční krize. Jak jsem tu zmiňoval nedávno, příčinou mohou být inflačně nákladové tlaky, protože menší firmy obvykle nemají takovou schopnost promítat růst cen vstupů do cen prodejních. K tomu jsou obecně rizikovější a mohou být i citlivější na růst sazeb, respektive horší přístup ke kapitálu.
vecer 1
Zdroj: Twitter
Druhý dnešní graf je od BofA a srovnává valuace malých firem (tentokrát z indexu Russell 2000) s následující desetiletou návratností:
vecer 2
Zdroj: Twitter
Body jsou v tomto grafu rozházeny asi více, než je tomu u podobných srovnání PE a návratnosti u indexu SPX. Něco se tu ale i tak děje a opět: Nižší PE jde ruku v ruce s vyšší návratností, vysoké valuace naopak s nižší. I u tohoto Russellu jsou valuace historicky hodně nízko, i když nejde o takový extrém, jaký jsme viděli v grafu prvním. A při valuacích odpovídajících současným úrovním tyto menší firmy následně během deseti let generovaly roční návratnost minimálně 11 – 12 %.
Mohli bychom se nyní ponořit do úvah typu „tentokrát jinak?“ – hledat důvody, proč by výše uvedený graf měl, či neměl být vodítkem pro dalších deset let. Z mého pohledu by to byly zejména úvahy o faktorech, které jsem již zmínil – vysoké inflační tlaky a schopnost promítat ceny vstupů do cen prodejních. K tomu obecný odklon od rizikovějších aktiv a podobně. Dnes namísto této delší diskuse, které se tu průběžně stejně věnuji, ale už jen připomenu následující graf. Ten jsem ukazoval téměř před rokem, ale na jeho poselství se moc nezměnilo, spíše naopak. Jde o valuační cyklus malých firem relativně k velkým:
vecer 3
Zdroj: Twitter
Graf v podstatě jinou řečí říká, co bylo zmíněno v úvodu – PE malých firem kleslo mnohem více, než PE firem větších. Graf ale dodává, že nejde o nějaký skok, ale v podstatě trend, který začal již pár let po finanční krizi. I tento graf by vybízel k úvahám o obratu – nyní je onen poměr valuací cca 11/16, tedy pod 0,7 a tudíž téměř na úrovni dna zobrazeného na počátku obrázku. Ale opět: Tentokrát jinak? Nedostáváme se například do fundamentálně jiného prostředí, než jakým byla dezinflační ekonomika posledních pár desetiletí?

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688