ec.europa.eu (Evropská komise)
Dotace  |  15.07.2022 13:06:40

Komise schválila státní podporu ve výši až 5,4 miliardy eur, kterou poskytne patnáct členských států na významný projekt společného evropského zájmu v hodnotovém řetězci vodíkových technologií - Státní podpora

Komise podle pravidel EU pro státní podporu schválila významný projekt společného evropského zájmu (IPCEI) na podporu výzkumu, inovací a prvního průmyslového využití v hodnotovém řetězci vodíkových technologií. Projekt s názvem IPCEI Hy2Tech společně připravilo a oznámilo patnáct členských států: Belgie, Česko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Itálie, Německo, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko a Španělsko.

Členské státy poskytnou z veřejných prostředků až 5,4 miliardy eur, což by mělo uvolnit další 8,8 miliardy eur v podobě soukromých investic. Pro tento významný projekt společného evropského zájmu bylo vybráno 41 projektů, kterých se zúčastní 35 společností působících v jednom nebo více členských státech, včetně malých a středních a začínajících podniků.

Výkonná místopředsedkyně Evropské komise odpovědná za politiku hospodářské soutěže Margrethe Vestagerová k tomu uvedla: Vodík má do budoucna obrovský potenciál. Je neodmyslitelnou složkou diverzifikace zdrojů energie a ekologické transformace. Investice do těchto inovativních technologií však mohou být pro jeden členský stát nebo pro jednu společnost riskantní. Právě zde mají důležitou roli pravidla státní podpory pro významné projekty společného evropského zájmu. Dnes schválený projekt je příkladem skutečně ambiciózní evropské spolupráce na dosažení klíčového společného cíle. Ukazuje také, jak je politika hospodářské soutěže provázána s průlomovými inovacemi.“

Komisař pro vnitřní trh Thierry Breton doplnil: „Podpora rozvoje a zavádění vodíku podnítí zaměstnanost a růst v celé Evropě a zároveň přispěje k plnění agendy v oblasti životního prostředí a odolnosti. Umožní přechod na čistou energii v energeticky náročných odvětvích a zvýší naši nezávislost na fosilních palivech. Díky tomuto významnému projektu společného evropského zájmu se výroba vodíku v EU přesouvá z laboratoře do praxe a vedoucí technologické postavení našeho průmyslu se transformuje na přední pozici v komerční sféře. Vodík samozřejmě podporujeme nejen prostřednictvím financování. Také jsme značně pokročili při budování partnerství prostřednictvím Aliance pro čistý vodík a pracujeme na unijních pravidlech pro nastavení trhu s vodíkem a pro vytvoření specializované infrastruktury. Víme totiž, že v sázce je, zda se Evropa stane vedoucím regionem v průmyslové transformaci s využitím vodíku.“

Tento významný projekt společného evropského zájmu bude pokrývat velkou část hodnotového řetězce vodíkových technologií, včetně i) výroby vodíku, ii) palivových článků, iii) skladování, přepravy a distribuce vodíku a iv) využití pro koncové uživatele, zejména v odvětví mobility. Očekává se, že projekt přispěje k rozvoji důležitých průlomových technologií, jako jsou nové vysoce účinné elektrodové materiály, výkonnější palivové články a inovační dopravní technologie, mezi něž bude poprvé patřit zavádění vodíkové mobility. Má pomoci vytvořit přibližně 20 000 nových pracovních míst.

Posouzení Komise

Komise posoudila navrhovaný projekt podle pravidel EU pro státní podporu, konkrétně podle svého sdělení o významných projektech společného evropského zájmu.

Pokud se kvůli značným souvisejícím rizikům nepodaří uskutečnit soukromé iniciativy podporující průlomové inovace, umožňují významné projekty společného evropského zájmu (IPCEI – Important Project of Common European Interest) členským státům společně zaplnit mezeru a překonat toto selhání trhu. Zároveň zajistí, aby z investic mělo prospěch hospodářství EU jako celek, a omezí potenciální narušení hospodářské soutěže.

Komise konstatovala, že projekt IPCEI Hy2Tech splňuje požadované podmínky stanovené v jejím sdělení. Dospěla zejména k těmto závěrům:

  • Projekt přispívá ke společnému cíli tím, že podporuje jeden ze strategických hodnotových řetězců zásadních pro budoucnost Evropy i cíle hlavních politických iniciativ EU, jako je Zelená dohoda pro Evropu, strategie EU pro vodík a plán REPowerEU.
  • Všech 41 projektů, které jsou součástí tohoto IPCEI, má vysoké ambice, protože jejich cílem je vývoj technologií a procesů posouvajících hranice možností, které trh v současnosti nabízí. Projekty umožní významné zlepšení výkonnosti, bezpečnosti, dopadu na životní prostředí i nákladové efektivnosti.
  • Tento IPCEI představuje též významná technologická a finanční rizika, takže veřejná podpora je nezbytná, aby společnosti byly motivovány k realizaci investic.
  • Podpora jednotlivých společností je omezena na to, co je nezbytné, přiměřené a nepatřičně nenarušuje hospodářskou soutěž. Komise především ověřila, že celkové plánované maximální částky podpory odpovídají způsobilým nákladům projektů a mezerám ve financování. Pokud budou rozsáhlé projekty v tomto IPCEI velmi úspěšné a vytvoří dodatečné čisté příjmy, společnosti vrátí část obdržené podpory příslušnému členskému státu (mechanismus zpětného vyžádání).
  • Zúčastněné společnosti, které využijí veřejnou podporu, se podělí o výsledky projektu s evropskou vědeckou obcí a průmyslovými subjekty i s jinými společnostmi a zeměmi, které nejsou do tohoto IPCEI zapojeny. Pozitivní vedlejší účinky se tak projeví v celé Evropě.

Na tomto základě dospěla Komise k závěru, že projekt je v souladu s pravidly EU pro státní podporu.

Financování, příjemci a výše podpory

Tento IPCEI bude zahrnovat 41 projektů, kterých se účastní 35 společností, včetně osmi malých a středních podniků a začínajících podniků působících v jednom nebo více členských státech. Přímí účastníci budou úzce spolupracovat mezi sebou – prostřednictvím četných forem plánované spolupráce – a také s více než 300 externími partnery, jako jsou univerzity, výzkumné organizace a malé a střední podniky v celé Evropě.

Harmonogramy tohoto významného projektu společného evropského zájmu se liší v závislosti na jednotlivých projektech a zúčastněných společnostech.

Přímí účastníci, členské státy poskytující podporu a různé technologické oblasti:

Vložit graf

Další informace o výši podpory pro jednotlivé účastníky budou k dispozici ve veřejném znění rozhodnutí Komise, jakmile se Komise dohodne s členskými státy a třetími stranami na případných důvěrných obchodních tajemstvích, která je třeba z textu vypustit.

Souvislosti

Komise schvaluje tento významný projekt společného evropského zájmu v rámci svého širšího úsilí o podporu rozvoje inovativního a udržitelného evropského vodíkového průmyslu.

V roce 2018 zřídila Komise strategické fórum pro významné projekty společného evropského zájmu, což je společný orgán složený ze zástupců členských států a průmyslu. V listopadu 2019 zveřejnilo toto fórum zprávu, v níž mimo jiné označilo vodíkové technologie a systémy za jeden z několika klíčových strategických hodnotových řetězců pro Evropu. V červenci 2020 zveřejnila Komise strategii EU pro vodík, v níž stanovila ambiciózní cíle pro výrobu a používání čistého vodíku, a zřídila Evropskou alianci pro čistý vodík, která sdružuje evropské subjekty zainteresované ve vodíkových technologiích (průmysl, občanskou společnost, veřejné orgány).

Společně s politickými prioritami stanovenými v Zelené dohodě pro Evropu, zejména pokud jde o environmentální udržitelnost a ekologickou transformaci průmyslu a dopravy na klimatickou neutralitu, sehrály tyto iniciativy důležitou úlohu z hlediska cílů IPCEI Hy2Tech a usnadnily vytváření průmyslových partnerství.

Dnešní rozhodnutí je prvním z významných projektů společného evropského zájmu schváleným na základě sdělení o státní podpoře významných projektů společného evropského zájmu z roku 2021, které stanoví kritéria, podle nichž může vícero členských států podporovat nadnárodní projekty strategického významu pro EU podle čl. 107 odst. 3 písm. b) Smlouvy o fungování Evropské unie. Cílem sdělení je podnítit členské státy, aby podporovaly vysoce inovativní projekty, které jednoznačně přispívají k hospodářskému růstu a zvýšení zaměstnanosti a konkurenceschopnosti.

Sdělení o významných projektech společného evropského zájmu doplňuje ostatní pravidla státní podpory, jako jsou pokyny pro státní podporu v oblasti klimatu, životního prostředí a energetiky, obecné nařízení o blokových výjimkách a rámec pro výzkum, vývoj a inovace, která umožňují podporovat inovativní projekty a zároveň omezují potenciální narušení hospodářské soutěže.

Podle uvedeného sdělení jsou podporovány investice do výzkumu, vývoje a inovací a první průmyslové využití pod podmínkou, že projekty, které obdrží tyto finanční prostředky, jsou vysoce inovativní a nezahrnují hromadnou výrobu nebo obchodní činnosti. Dalším požadavkem jsou rozsáhlé závazky týkající se šíření a přelévání nových znalostí v celé EU a dále podrobné posouzení z hlediska hospodářské soutěže s cílem minimalizovat jakékoli nepatřičné narušení vnitřního trhu.

Nedůvěrné znění tohoto rozhodnutí bude zpřístupněno pod čísly SA.64625 (Rakousko), SA.64651 (Řecko), SA.64642 (Belgie), SA.64644 (Itálie), SA.64640 (Česko), SA.64649 (Nizozemsko)), SA.64633 (Dánsko), SA.64626 (Polsko), SA.64646 (Estonsko), SA.64753 (Portugalsko), SA.64632 (Finsko), SA.64635 (Slovensko), SA.64671 (Francie), SA.64624 (Španělsko) a SA.64647 (Německo) v registru státních podpor na internetových stránkách pro hospodářskou soutěž, jakmile budou vyřešeny otázky důvěrnosti informací. Informace o nových rozhodnutích týkajících se státní podpory zveřejněných na internetu a v Úředním věstníku Evropské unie naleznete také ve specializovaném elektronickém týdeníku State Aid Weekly e-News.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688