Euroskop (euroskop.cz)
Evropská unie  |  15.07.2022 11:19:06

Rada EU pod českým vedením schválila letošní specifická doporučení pro členské státy EU

dne 12. července schváleny ministry financí členských států letošní specifická doporučení pro jednotlivé členské země

Na jednání Rady pro hospodářské a sociální věci (ECOFIN) byly dne 12. července schváleny ministry financí členských států letošní specifická doporučení pro jednotlivé členské země (tzv. Country Specific Recommendations). Jednalo se o první zasedání tohoto formátu v rámci českého předsednictví v Radě EU. Uvedená specifická doporučení se zaměřují na priority, které může daná země v nadcházejících měsících dosáhnout. Příprava a schválení těchto specifických doporučení je součástí každoročního cyklu koordinace hospodářských politik EU, tzv. evropského semestru.

Letošní cyklus koordinace hospodářských politik EU do značné míry navázal na priority předchozího semestru, spjatého s procesem hospodářské obnovy EU po pandemii covidu-19 a implementací tzv. plánů pro oživení a odolnost. Na základě těchto plánů mohou členské státy čerpat finanční prostředky z Nástroje pro oživení a odolnost (Recovery and Resilience Facility, RRF), jehož cílem je motivovat členské státy souběžně provádět nezbytná aktuální opatření související s hospodářskou obnovou EU, společně s realizací dlouhodobých reforem v evropských prioritních oblastech, jakými jsou například zelená či digitální tranzice členských zemí. V případě ČR představuje tento plán pro oživení a odolnost tzv. Národní plán obnovy (NPO), který bych schválen Radou EU v září loňského roku.

Evropský semestr ve znamení hospodářské obnovy i války na Ukrajině

Letošní evropský semestr byl však současně nucen reagovat i na nové výzvy, související především s válečným konfliktem na Ukrajině a jeho dopady na jednotlivé státy. ČR v této souvislosti patří k zemím, které jsou nejvíce zasaženy dopady tohoto konfliktu. Vlivem migrační vlny došlo k výraznému zatížení pro fungování veřejných institucí. Zejména pak šlo o instituce poskytující sociální či vzdělávací služby. Současně však válka na Ukrajině ukázala nutnost omezení závislosti členských zemí na importu fosilních paliv z Ruska. Prostřednictvím iniciativy REPowerEU se Evropská komise (EK) v této souvislosti zaměřila na dosažení cenově dostupné, bezpečné a udržitelné energie pro Evropu.

Za účelem podpory reforem členských států v prioritních oblastech pak EK vyhlásila na jaře letošního roku mimořádnou výzvu Nástroje pro technickou podporu (Technical Support Instrument), v rámci které podpořila projekty českých institucí veřejné správy, zaměřující se právě na řešení výzev spojených integrací osob ze třetích zemí či omezení závislosti na importu fosilních paliv z Ruska.

Role letošních specifických doporučení při aktualizaci NPO

Návrh letošních specifických doporučení zveřejnila EK dne 23. května 2022. Při formulaci jejich návrhů pak vycházela z předkládaných strategických dokumentů členských států, jakými jsou například Národní program reforem či zpráva o jeho realizaci. Ještě před samotným zveřejněním však bylo zřejmé, že se dopady konfliktu na Ukrajině významným způsobem promítnou i právě do letošních specifických doporučení pro jednotlivé členské státy.

V reakci na tyto aktuální výzvy mohou členské státy využít zmíněná specifická doporučení i při aktualizaci svých plánů pro oživení a odolnost. Tyto aktualizované plány by měly nově obsahovat i kapitolu popisující reformy a investice, které pomohou naplnit cíle zmíněné iniciativy REPowerEU. Právě energetická bezpečnost představuje klíčovou oblast nejen na národní úrovni, ale stala se i jedním ze základních priorit celého českého předsednictví. Možnost aktualizace plánu pro oživení a odolnost členských států, zohledňujících tato specifická doporučení, tak představuje příležitost efektivně směřovat získané finanční prostředky z RRF do potřebných oblastí a zvýšit tak připravenost členských států vůči současným, tak i budoucím výzvám.

Na jednání ECOFIN tak byla pro ČR schválena následující 4 doporučení:

1. V roce 2023 zajistit, aby byl růst primárních běžných výdajů financovaných z vnitrostátních zdrojů v souladu s celkově neutrálním nastavením fiskální politiky, a brát přitom v potaz pokračující dočasnou a cílenou podporu domácností a podniků, které jsou nejzranitelnější vůči prudkým nárůstům cen energií, a osob prchajících z Ukrajiny. Být připraveni přizpůsobit běžné výdaje vyvíjející se situaci. Rozšířit veřejné investice do zelené a digitální transformace a energetické bezpečnosti při zohlednění iniciativy REPowerEU, a to i s využitím Nástroje pro oživení a odolnost a dalších fondů Unie. V období po roce 2023 provádět fiskální politiku zaměřenou na dosažení obezřetných střednědobých fiskálních pozic. Přijmout opatření k zajištění dlouhodobé fiskální udržitelnosti veřejných financí včetně udržitelnosti důchodového systému.

2. Pokračovat v provádění svého plánu pro oživení a odolnost v souladu s milníky a cíli uvedenými v prováděcím rozhodnutí Rady ze dne 8. září 2021. Rychle dokončit jednání s Komisí o programových dokumentech v rámci politiky soudržnosti na období
20212027, aby mohlo započít jejich provádění.

3. Posílit poskytování sociálního a cenově dostupného bydlení, mimo jiné přijetím zvláštního legislativního rámce pro sociální bydlení a lepší koordinací jednotlivých veřejných subjektů.

4.  Snížit celkovou závislost na fosilních palivech a diverzifikovat dovoz fosilních paliv. Urychlit zavádění obnovitelných zdrojů energie, zefektivnit povolovací postupy a usnadnit přístup k síti. Zvýšit energetickou účinnost systémů dálkového vytápění a fondu budov pobídkami k rozsáhlým renovacím a k využívání obnovitelných zdrojů tepla.

Autor: Tomáš Nalejvač, Úřad vlády

Foto: Zdroj Pixabay

Rada EU pod českým vedením schválila letošní specifická doporučení pro členské státy EU  Euroskop.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688