Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  15.07.2022 10:36:17

Ranní okénko - čínská makra a průmysl a maloobchod v USA


Asijské burzy dnes otevřely ve špatné náladě, když investoři reagovali na výkon čínské ekonomiky ve druhém čtvrtletí +0,4 % meziročně, což je nejnižší tempo od pandemie v roce 2020. Výsledek zaostal i za mediánem tržního odhadu (+1,2 %). V mezičtvrtletním srovnání HDP klesl o 2,6 % oproti očekávaným 2,0 %. Čínská ekonomika byla svírána přísnými lockdowny. V eurozóně dnes dopoledne vyjde květnový údaj o bilanci zahraničního obchodu, která měla navýšit deficit z 31,7 mld. EUR na 35 mld. EUR. Odpoledne dorazí série dat z americké ekonomiky, která nabídne pohled zpět (měsíční data z reálné ekonomiky za červen), ale i do budoucna (vpředhledící indikátory). Z futures vyplývá, že finanční trh nadále pracuje s možností hiku o 100bb na příštím zasedání Fedu (27. července). Tuto variantu nevyvrátili ani někteří představitelé Fedu. Na druhé straně se od ECB (zasedání 21. července) čeká dle její „forward guidance“ zvýšení sazeb o 25bb. Den zasedání ECB bude zajímavý, protože ECB současně představí nástroj, kterým bude potlačovat riziko fragmentace, tj. nerovný vývoj výnosů na jihu a jádru eurozóny. Navíc jde o den, kdy by měl být po několikadenní pauze znovu zapnut ruský plyn skrz Nord Stream 1. S klíčovými událostmi před námi tak lze do konce měsíce očekávat pokračující volatilitu eurodolaru. Euru neprospívá ani politická nejistota v Itálii, kdy hrozí odstoupení premiéra Draghi z funkce.

Americký průmysl dle odhadů během června navýšil objem výroby o 0,1 %, tj. stejným tempem jako v květnu. Pozitivně působilo zvolnění problémů v dodavatelských řetězcích, jak je patrné i z výsledků průmyslu v ČR či eurozóně. Naopak negativně působí obavy z ekonomického zpomalení, a tedy nižší poptávky, a nejistota ohledně intenzity zvyšování tamních úrokových sazeb. Že výhled průmyslu v USA není zrovna příznivý nastíní index Empire Manufacturing, který se měl dostat z úrovně -1,2 na -2,0.

Současně s průmyslem vyjde i statistika maloobchodních tržeb v USA. Po květnovém meziměsíčním poklesu o 0,3 % se čeká růst o 0,9 %. Maloobchod se opírá o pevný trh práce a pokračující růst mezd. Američané navíc více sáhli po kreditních kartách. Podle indikátoru spotřebitelské důvěry od University of Michigan již v červenci nedošlo k dalšímu zhoršení nálady. Index měl stagnovat na 50 bodech, což je ale nejnižší úroveň za poslední desítky let

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.07.2023Ranní okénko - Maloobchod v USA roste, ale jak ještě dlouho? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
12.06.2023Ranní okénko -Tento týden zasedá ECB a Fed, vychází inflace v ČR a USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688