Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  14.07.2022 16:01:13

Teze o kryptoměnách jako formě zajištění proti inflaci padla (1. část)

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

Svět kryptoměn se ve druhém čtvrtletí roku 2022 doslova otřásal v základech. Situace pak eskalovala hlavně v červnu, kdy Bitcoin zaznamenal více než 40% pokles své hodnoty a chvíli se obchodoval pod hladinou 18.000 dolarů. Ještě výraznější propad zaznamenalo Ethereum. Tato kryptoměna ztratila v průběhu června dokonce takřka 50 % ze své hodnoty a v jednu chvíli se obchodovala těsně nad úrovní 850 dolarů. 

Kryptografický průmysl nastartoval svůj boom po celosvětové ekonomické krizi, která propukla v roce 2008. V době, kdy vznikla první kryptoměna Bitcoin (rok 2009), o ni slyšeli snad jen ti největší nadšenci, ale rozhodně o ní nepanovalo všeobecné povědomí. Nemusela se tak potýkat s vyšší mírou inflace. Většina dnes známých a nejslibnějších kryptoměn z pohledu inovací a funkcionalit je však ještě mladších. Na trzích existují teprve od roku 2015 jako v případě Etherea, či ještě později. Například kryptoměna Solana vznikla až v roce 2017. 

Žádná kryptoměna se tak za celou dobu své historie nemusela potýkat s tak výraznou inflací, se kterou se potýkají posledních několik měsíců. Díky tomu, že se kryptografický průmysl formoval v období ekonomické kontinuity a udržitelné výši inflace, začaly se objevovat hlasy nadšenců, ale také některých odborníků, že Bitcoin, potažmo jiné kryptoměny mohou být pomyslnou pojistkou proti inflaci. Svá tvrzení opírali právě o skutečnost, že v době ekonomické stability a prosperity inflace, i když malá, znehodnocovala ceny téměř všeho s výjimkou právě kryptoměn, u kterých naopak hodnota rostla. Investoři u kryptoměn vyzdvihovali omezenou nabídku mincí, decentralizované prostředí a spekulativní povahu. Také zmiňovali, že teoreticky nejsou korelovány s akciovým trhem, což je řadí do kategorie investic známých jako "alts" (alternativy) společně s investicemi do výtvarného umění, vína nebo drahých kovů.

Ukazuje se však, že tyto domněnky jsou alespoň v dnešní době liché. Paralelu můžeme spatřovat například ve zlatě. I to je odborníky považováno za uchovatele hodnoty v čase. Co se ale stane, když porovnáte cenu zlata v čase s historickým vývojem inflace? Zjistíte, že zatím co někdy zlato opravdu poskytovalo výborné zajištění proti inflaci, jindy tomu bylo zase úplně naopak. A alespoň vývoj v posledních měsících naznačuje, že stejný scénář může potkávat také kryptoměny.

V posledních měsících pravidelné zvyšování úrokových sazeb centrálními autoritami, přetrvávající vojenský konflikt na Ukrajině a pokračující narušování dodavatelských řetězců se negativně promítá jak do vysoké míry inflace, tak do akciových trhů zejména v případě technologických firem. Čím dál více se tak projevuje provázanost vývoje na akciových trzích s vývojem hodnoty kryptoměn a stírá se mýtus o nedotknutelnosti a zajištění proti inflaci. Kryptotrh v poslední době sleduje tento vývoj zejména proto, že velká část takových investic je "spojena se spekulacemi".

Odborníci předpokládají, že vysoká míra inflace se přeleje i do roku 2023, čemuž odpovídá i postupné predikované zvyšování úrokových sazeb Americkou centrální bankou minimálně do konce letošního roku. S takovým vývojem také souvisí odhady odborníků, kteří se domnívají, že kryptoměny, ač jsou již relativně blízko svému dnu, tak jej ještě přece jen nedosáhly. V případě Bitcoinu dno odhadují v okolí úrovně 10, potažmo 15 tisíc dolarů. V případě Etherea odhadují pokles ke zhruba 500 dolarům. I když v odhadech hladiny dna se ne vždy shodnou, tak v případě dalšího volatilního vývoje na straně kryptoměn jsou za jedno.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

14.07. 20:53  první byla slepice (Játovím)
14.07. 17:29  Prekvapeni (SFS)
14.07. 16:30  Prekvapeni (janR)
14.07. 16:11  Prekvapeni (SFS)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Ne 13:24  Bitcoin po rekordních ziscích strmě padá Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
22.03.2024  Do halvingu bitcoinu zbývá měsíc, může hodně překvapit Martin Stránský (WBTCB)
16.03.2024  Bitcoin se blíží magické hranici, následuje ho zlato Martin Stránský (WBTCB)

Přečtěte si také:

06.12.2023Investice jako forma zajištění: Akcie vs. Nemovitosti OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
24.03.2022USA i EU dávají kryptoměnám zelenou (1. část) Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688