Cianews.cz (ČIA)
Stavební spoření  |  24.04.2003 12:40:00

Stavební spořitelny loni poskytly téměř 140 tisíc úvěrů



Téměř 137,8 tisíce úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů v objemu 22 miliard korun poskytly v loňském roce stavební spořitelny působící na českém trhu. V meziročním srovnání objem poskytnutých prostředků vzrostl o 30 procent. Spořitelny loni uzavřely 1,3 milionu nových smluv o stavebním spoření a ve 333 tisících případech navýšily jejich klienti cílovou částku. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval předseda Asociace českých stavebních spořitelen Edgar Pillath.

Ke konci loňského roku bylo na spořících účtech stavebního spoření uloženo 180,2 miliardy korun, což představuje průměrný zůstatek na jednom účtu ve výši 37 tisíc korun. Průměrná roční státní podpora připadající na jednu smlouvu činí 2600 korun, průměrná měsíční úložka pak 880 korun. Podle údajů poskytnutých asociací využilo 34 procent lidí úvěry poskytnuté stavebními spořitelnami na koupi bytu nebo rodinného domu, stejná část klientů spořitelen využila úvěry k rekonstrukci či modernizaci stávajícího bydlení.

Největší objem nových úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů poskytla v loňském roce Českomoravská stavební spořitelna, úhrnná výše jejích půjček činila 8,8 miliardy korun. Na druhém místě se v objemu poskytnutých úvěrů umístila Stavební spořitelna České spořitelny, která klientům loni půjčila 3,9 miliardy korun, třetí je s 2,7 miliardy korun Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky.

Na českém trhu stavebního spoření působí v současné době šest stavebních spořitelen, a to Českomoravská stavební spořitelna, Stavební spořitelna České spořitelny, Hypo stavební spořitelna, Raiffeisen stavební spořitelna, Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky a Wüstenrot stavební spořitelna.

-vp-,-kaj




©ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslověi zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688