Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  14.07.2022 09:46:26

Na pražskou burzu se přelila pochmurná nálada z ostatních evropských burz - ranní přehled

Komentář k akciovému trhu
Pražská burza - Index PX: 1,222 bodů (-0.6% d/d); objem: 451 mil.

Pražská burza navázala svým vývojem na úterní seanci a pokračovala v poklesu, když tentokrát měřeno indexem PX odepsala 0,6 % d/d (1 221,6 b). Pochmurná nálada se na pražský parket přelila z ostatních evropských burz, když se investoři nejvíce obávají recesea ani odpolední čísla z americké inflace trhy na starém kontinentu neuklidnila, ba právě naopak.

Titul nejvíce obchodované emise dne si připsaly akcie energetické jedničky ČEZkteré ale skončily ve ztrátě (-1,5 % d/d, 1023 ). Taktéž emise většiny bankovních titulů utrpěly ztráty, a tak akcie Komerční banky za nadprůměrného objemu uzavřely na 630  slabší o 0,2 % a akcie Erste Group, které jsou více ovlivněny západoevropským vývojem, sipohoršily o 1,3 % na 582 . Již pomalu tradicí se stává vývoj na akciích Moneta Money Bank, které šly opět proti proudu, aby zakončily silnější téměř o 1 % na 86,4 . Dalším ziskovým titulem byl pak Philip Morris ČR, který si polepšil o 1,0 % na 16 380 .

USA - Dow Jones: 30,773 (-0.7%); S&P500: 3,802 (-0.4%); Nasdaq: 11,248 (-0.2%)

Akcie na Wall Street si připsaly nakonec celkem přijatelné ztráty (S&P 500 -0,5 %; 3 801,8 b.) po dalším vysokém údaji o inflaci. Růst spotřebitelských cen v červnu dále zrychlil (+9,1 % r/r), a to nejvíce od roku 1981. Investoři se tak obávají agresivnějšího Fedu a rychlejšího růstu sazeb. Pravděpodobnost zvýšení o 1 proc. bod na červencovém zasedání vyskočila během dne až přes 60 %. Dopomohlo k tomu i nečekané zvýšení sazeb o procentní bod kanadskou centrální bankou.

Hlavní index S&P 500 ihned po datech propadl přibližně o 100 bodů, po otevření trhu se však s klesajícími výnosy na dluhopisech objevili kupci, a velká část poklesu tak byla vymazána. To může naznačovat, že investoři sází na vrchol inflace a obrací pozornost především k ekonomickému růstu.

V Americe začíná výsledková sezóna za 2Q, ve čtvrtek reportují čísla bankovní giganti JP Morgan a Morgan Stanley.

Komentář k devizovému trhu

Ve středu ráno koruna k euru poskočila o 15 haléřů na 5měsíční maximum 24,27 CZK/EURale pak korigovala na 24,35 CZK/EUR. Impulzem se stalo zrychlení inflace a spekulace o dalším zvyšování sazeb ČNB. Ostatní měny v regionu (polský zloty, maďarský forintzůstaly bez větší změny.

Dolar na zprávy o zrychlení inflace v USA kromě výkyvů výrazně nereagoval a k euru se obchodoval poblíž 1,005 USD/EUR. Následně koruna k dolaru posílila o 10 haléřů na 24,20 CZK/USD.

Kalendář – významné události

10:00 – ČR: běžný účet (květen)
13:00 – JPMorgan: výsledky za 2Q/22
13:30 – Morgan Stanley: výsledky za 2Q/22
14:30 – USA: PPI (červen)
14:30 – USA: týdenní data z trhu práce

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688