Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  14.07.2022 07:56:42

Bilance běžného účtu v ČR prohloubí deficit (Ranní zpráva z finančního trhu)

Po včerejší smršti inflačních čísel je dnešní makroekonomický kalendář relativně prázdný. Zveřejněná bilance běžného účtu v ČR by měla ukázat na prohloubení schodku až na 30,6 mld. CZK. Podpora koruny dle našich odhadů stála ČNB první červencový týden téměř 7 mld. EUR, což výrazně převyšuje objemy intervencí za celý červen (5,1 mld. EUR). Zatímco česká inflace zpomalila na meziměsíční bázi, tak růst spotřebitelských cenUSA výrazně překvapil a dolar se krátce podíval pod paritu. Risk-off nálada se také odrazila na propadech akciových indexů.

Bilance běžného účtu v ČR by se měla propadnout.

dat u nás bude zveřejněna bilance běžného účtu, od které čekáme schodek 30,6 mld. CZK. Stejného údaje se také dočkáme v Polsku. Růst cen amerických průmyslových výrobců v meziročním srovnání pravděpodobně zpomalí. Na meziměsíční bázi se však zřejmě dočkáme mírného nárůstu tempa značící přetrvávající tlaky v průmyslové sféře, ke kterým také přispěje růst cen surové ropy z půlky června. Hlavní roli by měla již tradičně sehrát kombinace cen energetických komodit a problémů v dodavatelských řetězcích.

Inflace se posunula výše na obou stranách Atlantiku.

Zveřejněná domácí inflace byla jenom mírně pod našimi odhady, které počítaly s meziměsíčním tempem 1,8 % (vs 1,6 %), ovšem nad tržním konsensem (1,5 %). Zatímco v meziročním srovnání jsme se dostali o něco výše na 17,2 % z dubnových 16 %, tak na meziměsíční dynamice po sezónním očištění již druhý měsíc v řadě pozorujeme pokles. Přestože inflace poslední dva měsíce již tak drasticky nezrychluje, tak v červenci očekáváme další dramatický posun nahoru z důvodu zdražování cen elektřiny, plynu a tepla. Náš výhled růstu spotřebitelských cen blížící se 20 % by tak znamenal tlak na zvyšování sazeb ze strany ČNB. Více jsme se tomuto tématu věnovali zde  https://bit.ly/3cduz3S.

Zlepšení situace v dodavatelských řetězcích pozdvihlo průmyslovou produkcieurozóně, která v květnu vzrostla meziměsíčně o 0,8 % a meziročně o 1,6 %. Růst jde zejména na vrub irské průmyslové produkce. Větší evropské ekonomiky zaznamenaly meziměsíčně buď téměř stagnaci nebo mírný propad.

Americká inflace výrazně překvapila vzestupem na 9,1 % v meziročním srovnání (1,3 % m/m), zatímco odhady analytiků činily 8,8 % y/y (1,1 % m/m). Jádrová inflace navíc ještě navýšila meziměsíční tempo z květnových 0,6 % na 0,7 % v červnu. Hlavní roli v nárůstu sehrály položky imputovaného nájemného a energií. Zveřejnění čísla vyvolalo silnou reakci na eurodolaru, který na krátkou chvíli prolomil hranici 1,00 USD/EUR. Nicméně se zdá, že parita je (zatím) ubráněna. Vyšší inflace také vedla k navýšení sázek na tvrdší utahování měnové politiky ze strany amerického Fedu.

Česká koruna se vyhýbala trendu ostatních středoevropských měn. Zatímco maďarský forint a polský zlotý oslabovaly (0,74 % a 0,25 %), tak koruna připisovala překvapivě zisky, ale nakonec uzavřela blízko otevírací hodnotě 24,38 CZK/EUR. Potom, co koruna za pomoci ČNB dlouho oscilovala kolem úrovně 24,70 a následně 24,60 EUR/CZK, jsme se dočkali v posledních dnech skokového posílení. Pomoc koruně ze strany ČNB dle našich odhadů po včerejším zveřejnění dekádní bilance centrální banky za první červencový týden stála ČNB téměř 7 mld. EUR, což je více než kolik vynaložila na intervencích za celý červen (5,1 mld. EUR).

Autor: Kevin Tran Nguyen

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   0:40  17. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o středečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688