Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Reality  |  13.07.2022 19:27:26

Ve střední a východní Evropě roste poptávka po malých obchodních jednotkách a logistických prostorách pro poslední míli

V zemích střední a východní Evropy je k dispozici více než 3 miliony metrů čtverečních prostor označovaných jako SBU (Small Business Units) a LML (Last Mile Logistics), tedy menších prostor využitelných jako sklady pro poslední míli nebo malé prodejny či servisní centra. Situace v jednotlivých zemích se ale výrazně liší. Jak odhaduje nová studie společnosti Colliers (ExCEEding Borders Small Business Units & Last Mile Logistics Sector in CEE-15), největší množství těchto prostor je k dispozici v Polsku – cca 2 miliony m2. V České republice zájem o tento typ provozoven rychle roste.

Kevin Turpin, regionální ředitel společnosti Colliers pro kapitálové trhy ve střední a východní Evropě, k výsledkům studie uvádí: „Poptávka nájemců ze sektoru průmyslu a logistiky (I&L, Industries & Logistics) byla v zemích střední a východní Evropy v posledních několika letech silná. Zájem byl dán především poptávkou z odvětví logistiky a maloobchodu, které následovala lehká výroba, automobilový průmysl a FMCG, tedy rychloobrátkové zboží. Během pandemie jsme zaznamenali také vyšší zájem nájemců ze sektoru e-komerce a logistických operátorů nabízejících své služby maloobchodníkům a společnostem zabývajícím se internetovým obchodováním. Důsledkem tohoto trendu je také další nárůst poptávky po menších prostorách označovaných jako SBU a LML.“

Vyspělost trhu v různých zemích se liší

V Albánii nebo Bosně a Hercegovině prostory tohoto typu jako samostatná kategorie prakticky neexistují. Zájemci si proto pronajímají části větších prostor, což ovšem často vede k nižším standardům. Některé developerské projekty mají koncepci podobnou moderním SBU/LML, ale nemovitosti jsou původně určeny pro soukromé využití. Největší množství prostor typu SBU/LML se nachází v Polsku (cca 2 mil. m²). Zemí s největším podílem ploch SBU/LML na celkové nabídce průmyslových a logistických realit je Bulharsko, kde představuje 59 % celkové nabídky.

Nájemné za prostory SBU a LML je vysoké

V zemích střední a východní Evropy se ve fázi výstavby nachází asi 500 000 m² prostor SBU/LML. Většina tohoto objemu se v současné době staví v Polsku (310 000 m²). Nájemné a poplatky za služby zde jsou obvykle výrazně vyšší než ve standardních budovách, ale prostory SBU a LML to vynahrazují výbornou polohou a skvělým přizpůsobením potřebám nájemců. Všechny tyto faktory způsobují také vyšší náklady na výstavbu. Ve většině zemí střední a východní Evropy se hlavní sazby nájemného za tento typ prostor pohybují v rozmezí od 4 EUR do 10 EUR za m²/měsíc, ale v České republice a Estonsku mohou dosahovat i 12 EUR za m²/měsíc.

Dopad války na Ukrajině: zpomalení růstu

Válka na Ukrajině zasáhla jednotlivé země střední a východní Evropy odlišně. Všechny země společně se však potýkají s rostoucími cenami pohonných hmot, vyššími cenami stavebních materiálů, nižší dostupností vstupů a částečným rozpadem dodavatelských řetězců, což ovlivňuje i situaci na realitním trhu. Prodloužení harmonogramů výstavby nových projektů nebo zastavení nově zahájených či plánovaných projektů může v budoucích čtvrtletích zpomalit růst v této oblasti.

Dostupnost pozemků představuje problém

V celém regionu střední a východní Evropy je pak patrný nedostatek volných pozemků, zejména v nejvyhledávanějších lokalitách. Někteří z aktivnějších developerů v oblasti průmyslové a logistické výstavby se v posledních letech soustředili právě na zajišťování pozemků pro budoucí výstavbu. Zejména o pozemky uvnitř velkých měst nebo v jejich blízkosti mají často velký zájem rezidenční developeři, kteří představují vážnou konkurenci, neboť mohou často za metr čtvereční zaplatit více.

Studie zahrnuje následující země: Albánie, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Česká republika, Estonsko, Chorvatsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko.


Colliers (NASDAQ, TSX: CIGI) je přední diverzifikovaná společnost poskytující profesionální služby a správu investic. Naše společnost působí v 62 zemích a 17 000 podnikavých profesionálů spolupracuje na poskytování odborného realitního a investičního poradenství klientům. Již více než 27 let přináší naše zkušené vedení s významným vnitřním podílem akcionářů složené roční investiční výnosy ve výši 20 %. S ročními příjmy ve výši 4,1 miliardy dolarů a více než 50 miliardami dolarů spravovaných aktiv společnost Colliers maximalizuje potenciál nemovitostí a reálných aktiv, aby urychlila úspěch našich klientů, našich investorů a našich lidí. 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688