Research (Česká spořitelna)
Investice  |  13.07.2022 09:38:06

Trhy před CPI daty z USA neklidné, Pepsi nevidí zřetelnější pokles poptávky kvůli růstu cen


Akciové indexy byly včera před dnešními důležitými inflačními daty „neklidné“ a přehupovaly se mezi růstem a poklesem, v USA nakonec s horším koncem obchodování klesaly, v Evropě ještě udržely kladné úrovně. Markantním poklesem prošly ceny ropy, jež oslabily přes 7% na 95 USD za barel odrážejíc hlavně obavy o negativní vliv ekonomického zpomalení na poptávku, informacích o vrtkavé koronavirové situaci v Číně, cenám ropy také celkově nepřispívá posilující dolar na dvacetiletá maxima. Včera se také prohloubila inverze mezi výnosy amerických vládních dluhopisů s dvouletou a desetiletou splatností na 12bb, což je nejhlubší inverze od roku 2010. Taková inverze byla v historii celkem spolehlivým znakem přicházející recese v horizontu 1-2 let.

Dnes budou hlavní událostí CPI data z USA za červen ve 14:30 SEČ, kde trh čeká zrychlení meziroční inflace na 8,8% růst. Poslední data za květen na úrovni 8,6% meziročního růstu překvapila nahoru a poslala trhy na nová minima. Dnešní data mají rovněž potenciál na výrazný cenový pohyb oběma směry. Směrem dolů, pokud by byla silnější, směrem nahoru, pokud by byla slabší, což se nicméně nyní zdá zatím asi stále relativně méně pravděpodobné. Zrychlení inflace v červnu by měly táhnout hlavně ceny pohonných hmot, kdy růst cen ropy byl zjevný, na druhé straně možná bude trh (vzhledem k aktuálně pozorovanému poklesu cen ropy, jež se propíše do příštích dat) více pozorně sledovat ostatní složky, kde šlo v poslední době sledovat celkový pokles cen komodit mimo energie,ochlazování na stavebním trhu či rostoucí produkci automobilek, jež by mohla o něco uvolnit přetlak poptávky a cenu ojetých vozů. Podstatný bude také vývoj cen služeb a nájmů. Celkově bude trh hledat náznaky možného vrcholu inflace. Jádrová inflace bez energií a potravin v posledních měsících již klesala, takže bude trh chtít další potvrzení i zde, tady se čeká pokles meziroční inflace na 5,8% z květnových 6%.

Směrem k firemním výsledkům spotřebního zboží byly možná pozitivním signálem včerejší výsledky PepsiCo, jež uvedla, že i přes růst cen nevidí zřetelnější pokles v poptávce po slazených nápojích a snacích. Firma vidí také nadále prostor pro růst cen na pokrytí nákladové inflace. Zisk na akcii rostl meziročně o 8% a byl 7% nad odhady trhu, firma také mírně zvýšila výhled na letošní růst tržeb na 10%. Výsledky dnes zveřejní například aerolinky Delta, kde trh čeká výrazné meziroční oživení výsledků, bude ale sledovat hlavně komentáře kolem výhledu na letní sezónu a potenciální negativní efekty inflace na cestovní aktivitu domácností a také problémy s pracovní silou.

Jan Šafránek, analytik

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 10:59  GER: Také IFO naznačuje zlepšení Research (Česká spořitelna)
Čt 10:56  CZE: Nálada se zlepšila Research (Česká spořitelna)
Čt 10:51  OPAP: Dnes se koná valná hromada akcionářů Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

13.06.2023CPI data z USA❗ - Ekonomický kalendář X-Trade Brokers (XTB)
13.12.2022Akciové trhy v USA rostly před zveřejněním CPI indexu Research (Česká spořitelna)
13.09.2022Trhy před CPI daty z USA rostly Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688