Pavel Niedoba (Simplecoin)
Okénko kryptoměny  |  13.07.2022 09:35:48

Jak přežít Bear market a nezbláznit se z toho

Zatímco tradiční investoři vypínají počítače a už pokukují po nejbližší pobočce McDonalds, kam půjdou smažit hranolky, Bitcoin maximalisti nakupují jako šílení a smějí se smrti do tváře. Dnes se vám pokusíme poradit, jak adoptovat zdravou část této extrémně odolné mentality bitcoinového HODLera. Projeďme si pár pravidel bezpečného investování.

  1. Investujte jen tolik, kolik můžete ztratit

První a základní pravidlo, které poruší 9 z 10 investorů. Pokud jste jej ale zvládli dodržet, nemůžete mít problém, protože jste ztratili jen část hodnoty z peněz, které jste si mohli dovolit ztratit. Až tak jednoduché to je – a pokud máte splněno zde, nemusíte číst dál.

  1. Investujte dlouhodobě a pravidelně – DCA

Počítejte s tím, že investovat je potřeba roky. U investic do akciových fondů vám dnes investiční společnosti jednoduše nedovolí zvolit kratší horizont než pět let – jinak musíte zvolit méně rizikovou investici. Proč by to s Bitcoinem mělo být jinak? Taky nakupujte pravidelně, po malých částkách a naprosto bez emocí a chuti „časovat trh“. Nedávno dva analytici spočítali, že i kdybyste trefili historické maximum (ATH) 69 000 dolarů za bitcoin a od něj začali pravidelně nakupovat každý den, tak i při současných cenách byste byli v mínusu pouhých 6–10 %! A to už se snáší o poznání lépe než 70 %. 

  1. Neobchodujte

Nesnažte se časovat trh a tradovat – neboli obchodovat kryptoměny. Bojujete proti mnohem větším a silnějším investorům, počítačovým programům, mnohem zkušenějším lidem a také proti vlastním emocím. To je příliš mnoho rizik. A i kdybyste toto vše zvládli na výbornou a byli mistři technické analýzy grafů, stejně se nacházíme v dočasném období silného makroekonomického pesimismu, s kterým sami nic neuděláte.

  1. Studujte

Teď je ideální čas si dát nohy nahoru a začít s dlouhodobým studiem a pochopením, co za tím Bitcoinem vlastně vězí, že pořád existuje a získává čím dál širší adopci. Na internetu najdete velké množství obsahu – od vzdělávajících videí a článků až po doporučení na knihy, které prohloubí vaše pochopení samotných peněz a tedy i vaše odhodlání držet Bitcoin. Začněte třeba se žhavou novinkou – Bitcoinovým standardem poprvé přeloženým do češtiny.

  1. Fundament se s cenou nemění

21 milionů mincí pro celý svět, globální platební systém, který nejde cenzurovat a fakticky ani zakázat, jediná skutečně decentralizovaná měna světa, která vám umožní být svojí vlastní bankou a prakticky bez poplatků posílat platby všude po světě. Na tom se nic nezměnilo. A jestli to vše můžete mít za 20 000 dolarů za minci, chcete si koupit aspoň tři. 

  1. Minimalizujte expozici v altcoinech

Faktem je, že přes 90 % kryptoměn tento bear market nepřežije a jen naprosté minimum se (měřeno proti Bitcoinu) ještě někdy podívá na svoje historická maxima. Zvažte, jestli raději svoji pozici nezlikvidovat rovnou. Ponechte si jen to, čemu dlouhodobě věříte. 

  1. Pokud na to nemáte, prodejte to

Není ostuda si přiznat, že je něco nad vaše síly nebo vás současná situace zbytečně psychicky vyčerpává. Pokud se v noci budíte polití studeným potem a nervózně kontrolujete hodnotu svého portfolia, vykašlete se na to a prostě to prodejte. Peníze nejsou všechno™.

      Extra tip: Bitcoin tohle prostě dělá. I když odhlédneme od toho, že nyní snad všechny investiční nástroje kromě plynu a elektřiny zažívají pokles zájmu, Bitcoin má podobné výkyvy zapsané ve svojí DNA. Již minimálně 4x ve své 13leté historii zažil propady o více než 80 %. To má co do činění s tzv. půlením odměn – každé přibližně 4 roky se snižuje odměna pro těžaře o polovinu a to vyvíjí tlak na poměr nabídky a poptávky. Tento fakt většinou zažehne nový bitcoinový „bull run“ neboli býčí trh. Další půlení nás čeká v r. 2024.

Abychom si to shrnuli. Pokud investujete, jak máte – tedy pravidelně po menších částkách a tolik, kolik vás nemůže bolet – jste naprosto v suchu a stačí vám si jen počkat na plody vaší trpělivosti. Nakupovat můžete třeba u první české kryptosměnárny Simplecoin.

Jak je to tedy s tou tureckou lirou? Tu už zachrání pravděpodobně jen zázrak a její eroze bude pokračovat. Ale Bitcoin už podobné pády zažil několikrát a vždy se vrátil silnější než předtím, především díky fundamentu z bodu 5. Otázka je, zdali tentokrát budete u jeho návratu na výsluní i vy. A taková myšlenka na závěr: Podle různých žurnalistů, odborníků, ale i zkušených tradičních investorů Bitcoin zemřel za 13 let svojí existence více než 400x. Tak jaktože pořád žije? Odpověď možná najdete v onom Bitcoinovém standardu.


Pavel Niedoba

Pavel Niedoba

Pavel Niedoba je od roku 2013 zakladatelem a šéfem první české krypto-směnárny Simplecoin. Pracoval pro řadu významných firem, jako softwarový vývojář a architekt. Postupně přešel od automotive a engeneering k online a financím. Mezi prvními se začal věnovat také oblasti kryptoměn a správy digitálních aktiv. Pod jeho vedením se Simplecoin stala přední a uznávanou značkou v tomto oboru na českém i středoevropském trhu.


Simplecoin

Simplecoin je nejstarší česká online směnárna kryptoměn. Zaměřuje se na bezpečnost, transparentnost, uživatelsky přívětivou podporu a zákaznický servis. V současné době nabízí nákup devíti různých kryptoměn za CZK nebo EUR a připravuje další rozšíření nabídky.

Více informací na simplecoin.eu/cs.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Po 10:42  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688