europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  12.07.2022 21:06:11

České předsednictví představilo výborům EP své priority

Česko bude Radě předsedat do konce roku 2022. První série slyšení se koná od 11. do 13. července. Druhá série slyšení proběhne v prvním zářijovém týdnu.

Zemědělství a rozvoj venkova

Dopad ruské agrese proti Ukrajině na potravinovou bezpečnost je podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly, který vystoupil ve výboru pro zemědělství 11. července, klíčovou prioritou. Předsednictví bude usilovat o brzké zahájení nové společné zemědělské politiky (SZP), která by členským státům poskytla flexibilitu a dočasné výjimky pro řešení krize. Prioritou předsednictví budou rovněž jednání o udržitelném používání přípravků na ochranu rostlin.

Řada poslanců vyzvala ke zlepšení fungování tras solidarity pro zemědělský vývoz z Ukrajiny a k dosažení rovnováhy mezi produkcí potravin v EU a navrhovaným snížením používání pesticidů. Někteří poslanci souhlasili s tím, že bude zapotřebí určitých výjimek z pravidel SZP, zatímco jiní varovali před oslabováním této politiky a vyzvali, aby bylo místo toho podporováno ekologické zemědělství.

Rozvoj

Náměstek ministra zahraničních věcí Jiří Kozák 12. července zdůraznil trojí problém způsobený válkou Ruska proti Ukrajině: distribuci obilí z Ukrajiny, zajištění dostatečné humanitární pomoci a rozbití ruského narativu, že za krizi v oblasti potravinové bezpečnosti může EU. Jiří Kozák rovněž uvedl, že pokud jde o dohodu, která nahradí dohodu z Cotonou, je předsednictví odhodláno co nejrychleji učinit zbývající kroky.

Poslanci se shodli na tom, že je důležité řešit bezprostřední i dlouhodobé dopady války na celosvětovou potravinovou bezpečnost. Vznesli také otázku uprchlíků na Ukrajině a v jejích sousedních zemích. Jiní se předsednictví dotazovali na jeho priority v oblasti Sahelu, na otázku migrace na jižní hranici EU a na integraci humanitární pomoci a dlouhodobé rozvojové politiky.

Doprava a cestovní ruch

Ministr dopravy Martin Kupka a místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš 12. července zdůraznili, že předsednictví se zaměří na opatření k dekarbonizaci dopravy, podporu železnic, zajištění funkčnosti solidárních pruhů pro Ukrajinu a zvýšení odolnosti odvětví cestovního ruchu. Ministr Kupka poslancům slíbil, že pokročí práce na nových pravidlech jednotného evropského nebe, infrastruktuře pro alternativní paliva, udržitelných palivech pro letectví a námořní dopravu, inteligentních dopravních systémech a revizi TEN-T.

Poslanci zasedající ve výboru pro dopravu vyzvali předsednictví, aby vynaložilo větší úsilí na řešení chudoby v oblasti mobility a bezpečnosti silničního provozu, aby zajistilo, že se státy EU spojí v reakci na případnou novou pandemii covid-19, a aby požádalo o prozkoumání možnosti poskytnout finanční podporu EU na trasy solidarity pro export z Ukrajiny.

Rybolov

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula 12. července uvedl, že hlavní prioritou předsednictví bude zajištění potravinové bezpečnosti v EU a zlepšení konkurenceschopnosti odvětví ve srovnání se třetími zeměmi. Přestože je Česká republika vnitrozemskou zemí, zaměří se české předsednictví také na rybolovné kvóty, dosažení dohod o rybolovných právech EU se třetími zeměmi, jakož i na iniciativy týkající se rybolovu v souvislosti se Zelenou dohodou.

Poslanci zdůraznili potřebu pomoci rybářům v důsledku války na Ukrajině. Uvítali záměr zvýšit konkurenceschopnost rybolovu, ale zdůraznili, že je třeba najít rovnováhu mezi socioekonomickými a environmentálními aspekty této iniciativy. Nakonec někteří potvrdili myšlenku reformy společné rybářské politiky, i když se k ní Komise v tuto chvíli nechystá.

Vnitřní trh a ochrana spotřebitelů

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela poslancům 12. července řekl, že předsednictví bude věnovat zvláštní pozornost lepšímu prosazování nástrojů a služeb jednotného trhu, hlubší integraci trhu a vysoké ochraně spotřebitelů, včetně zvyšování povědomí spotřebitelů o udržitelné spotřebě a rizicích na internetu. Předsednictví bude usilovat o pokrok v jednáních s poslanci EP o strojírenských výrobcích a spotřebitelských úvěrech a o dosažení společného postoje v Radě k obecnému nařízení o bezpečnosti výrobků, aktu o umělé inteligenci a transparentnosti a cílení politické reklamy.

Poslanci se předsednictví dotazovali na posílení postavení spotřebitelů v souvislosti se souběžnou kvalitou, na provádění pravidel dvojí kvality výrobků, na aktualizaci pravidel pro cestovní balíčky v souvislosti s pandemií a na probíhající digitální priority (včetně nového aktu o čipech a evropské digitální identity).

Práva žen a rovnost pohlaví

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka uvedl, že české předsednictví bude usilovat o dosažení pokroku v oblasti směrnice o transparentnosti odměňování. V otázce strategie EU v oblasti péče se zaměří na dlouhodobou péči a zajištění kvalitní péče pro uprchlíky z Ukrajiny. V oblasti prevence násilí na ženách je podle něj třeba respektovat rozdílné postoje členských států, i když o definici sexuálního násilí na internetu se bude jednat až v listopadu. Budou přijaty závěry Rady o rovnosti žen a mužů a předsednictví se bude zabývat ekonomickou paritou mužů a žen se zaměřením na mládež.

Několik poslanců se dotazovalo, zda Česko plánuje ratifikovat Istanbulskou úmluvu. Mnozí uvítali cíl dosáhnout dohody o transparentnosti odměňování, zdůraznili, že je třeba chránit práva LGBTI a sexuální a reprodukční zdraví a práva, a vyzdvihli výzvu Parlamentu k doplnění práva na potrat do Listiny základních práv EU.

    •  
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688