mpsv.cz (MPSV)
Státní rozpočet  |  12.07.2022 18:51:00

MPSV dofinancuje sociální služby, půjde o 3,2 miliard

Ministerstvo práce a sociálních věcí ještě letos poskytne dodatečné zdroje, které poslouží na dofinancování provozních nákladů poskytovatelů sociálních  služeb. Celková částka by měla dosáhnout 3,2 miliard korun. Shodli se na tom dnes  předsedové koaličních stran na svém jednání (K5), návrh bude schvalovat kabinet.  MPSV tak reaguje na rekordní inflaci a s tím spojený růst nákladů, který na sociální  služby dopadá. Více peněz dostanou všichni poskytovatelé, tedy například domovy  pro seniory, pečovatelské či terénní služby, ale třeba také služby sociální prevence. 

Financování sociálních služeb je v ČR vícezdrojové, dotace státního rozpočtu dlouhodobě  kryje zhruba 40 % celkových nákladů. Z asi 5 700 registrovaných sociálních služeb jich  čerpá státní dotace okolo 4 500. „Vzhledem k aktuální situaci, kdy poskytovatele tíží  rostoucí náklady, chceme přistoupit k dofinancování sektoru sociálních služeb. Víme, 

že poskytovatelé nyní pociťují nejistotu. Dodatečné prostředky jim pomohou současnou situaci zvládnout. O konkrétní částce jsme intenzivně jednali a hledali kompromis. Stále  totiž musíme myslet také na stav veřejných financí. Že se nám podařilo shodu najít, je skvělá zpráva,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Pro letošek bylo na financování sociálních služeb ze státního rozpočtu původně vyčleněno  20,4 miliard korun. Od 1. ledna zároveň došlo k navýšení příspěvku na péči a od 1. března k navýšení úhrad. V součtu tak letos do sociálních služeb šlo více peněz než loni. „Ukazuje  se, že ani to bohužel v současné komplikované situaci mnohým poskytovatelům nestačí a určitě nikdo nechce, aby museli své služby omezovat. Klíčové proto také bude dodatečné finance dostat co nejdříve do jednotlivých krajů. Dotace ze státního rozpočtu  jsou rozdělovány právě jejich prostřednictvím,“ vysvětlil ministr Jurečka. 

S ohledem na rozmanitost celého sektoru a specifika jednotlivých krajů není v plánu částku dofinancování účelově vázat v jejím využití. Dodatečné peníze tedy mohou pomoci  s úhradou zvýšených nákladů na energie, pohonné hmoty či zdravotnické pomůcky. 

„Dnešní oznámení konkrétní částky k dofinancování sociálních služeb vnímám jako  extrémně důležitý krok. Obzvláště letos je situace vzhledem k válce na Ukrajině a nárůstu  cen pro sociální služby velmi složitá. Bez této podpory by docházelo k omezování služeb,  které mají sloužit našim občanům. Důležitá nyní bude urychlená administrace  dodatečného dotačního řízení ze strany krajů tak, aby navýšené finanční prostředky  doputovaly poskytovatelům co nejdříve,“ uvedl ředitel Charity ČR Lukáš Curylo. 

Další prostředky mohou sociální služby získat z dotačních titulů, například mimořádného  dotačního řízení Ukrajina. Na kompenzaci zvýšených nákladů by se však měly podílet i samotné kraje, které mají za síť sociálních služeb klíčovou zodpovědnost. Další peníze  se do krajů dostávají z evropských dotačních titulů, například v rámci výzvy Operačního  programu Zaměstnanost plus (OPZ+), v němž bylo vyčleněno 6,6 miliardy korun na zajištění dostupnosti sociálních služeb.


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688