Ústecký kraj (kr-ustecky.cz)
Z regionů  |  12.07.2022 00:00:00

Na zámku Nový Hrad v Jimlíně začal další ročník Zámeckého kulturního léta, lákají Největší záhady světa i Miloš Forman

Na zámku Nový Hrad v Jimlíně, který je příspěvkovou organizací Ústeckého kraje, odstartoval minulou sobotu další ročník Zámeckého kulturního léta. O úvodní představení se postaralo Činoherní studio z Ústí nad Labem se svou variací na Hrabalovy texty Pábitelé.
Tisková zpráva ze dne 12. července 2022
Zámek Nový Hrad v Jimlíně
 

 
 

Nepřízeň počasí odsunula představení do Barokního sálu. „Jsme zvyklí hrát Pábitele venku na koupališti v Brné, kdy se herci koupou v Labi. Toto prostředí je pro nás zcela nové,“ uvedl režisér a umělecký šéf ústeckého Činoheráku David Šiktanc.

Po nucené pauze způsobené koronavirem se vrací přednáškový cyklus, ten v letošním roce nabídne tři přednášky a jeden workshop. První se koná v úterý 12. července od 18 hodin a nese název Jak se bručelo v dějinách aneb od obecních šatlav po vězeňskou službu a přednese ji historik Ondřej Hladík z Kabinetu dokumentace a historie Vězeňské služby ČR. S přednáškou Lékárník bez hranic přijede držitel ceny Zikmunda a Hanzelky a autor Cestopisu roku 2021 Stanislav Havlíček, který nám přiblíží práci lékárníka na misích Lékařů bez hranic. Vyzkoušet si na vlastní kůži, co obnáší voiceband, mohou zájemci při workshopu Ústaf Voicebandu z Brna v sobotu 20. srpna od 14 hodin. Večer před tím mohou od 20 hodin shlédnout voicebandové zpracování Erbenovy sbírky balad v představení KY-KY-TI-CE-CE. Tajemství starých promítaček aneb perly filmových pásů nám představí filmový nadšenec a sběratel Jiří Soukup poslední prázdninový den 31. srpna od 18 hodin.

Ani v letošním roce nemine zámek zastávka Kinematografu bratří Čadíků, tentokrát výjimečně pětidenní. Promítání se koná na prvním nádvoří, začíná ve 21:30 hodin a vstupné je dobrovolné, určené na dobročinné účely. V neděli 17. července je to film Prvok, Šampon, Tečka a Karel, v pondělí 18. července Gump – pes, který naučil lidi žít, v úterý 19. července Cesta domů, ve středu 20. července Příšerákovi 2 a ve čtvrtek 21. července kultovní film Miloše Formana Vlasy z roku 1979.

V pátek 5. srpna od 20 hodin uvedeme představení Hostina dravců v podání Rádobydivadla Klapý. V sobotu 13. srpna od 20 hodin do půlnoci ožijí zámecké prostory ruchem původních majitelů. Čekají nás oblíbené kostýmované noční prohlídky, tentokrát s tématem Novohradské kratochvíle. Doporučujeme rezervaci.

Až do 28. července probíhá na zámku multimediální výstava Největší tajemství a záhady světa, která atraktivním způsobem přibližuje např. Křišťálovou lebku, Longinovo kopí, Turínské plátno a mnoho dalších záhad. Tvůrci výstavy Ondřej Rea a Petr Lukas využili při instalaci rovněž hologram a videomapping. Výstava je přístupná v otevírací době zámku jako samostatný okruh bez průvodce.

Od 2. srpna začíná v Rytířském sále výstava Obrázky s příběhem malíře Eduarda Bárty, ta potrvá až do konce sezóny a bude součástí prvního prohlídkového okruhu.

„Po dvou sezonách výrazně ovlivněných pandemií koronaviru se vracíme do starých kolejí a nabízíme návštěvníkům program kulturního léta, jak na něj byli zvyklí. Doufáme, že na nás nezapomněli a vrátí se na své oblíbené akce. Dosavadní vývoj sezony nasvědčuje tomu, že se na nás těšili stejně, jako se těšíme my na ně,“ uvedl ředitel zámku Josef Kabát.

Kromě toho zámek nabízí tři stálé prohlídkové okruhy: Reprezentační interiéry, Hospodářské zázemí a Zámeckou věž. Stále jsou k dispozici volné termíny pro uspořádání svatebního obřadu. O spokojenost návštěvníků se stará Zámecký šenk na prvním nádvoří. Parkování před zámkem je zdarma a cyklistům slouží prostorná kolárna. Zámek se nachází 6 km od Loun směrem na Žatec, je dobře dostupný vlakem i autobusem, zastávky se nachází 1 km od zámku.


Zámek Nový Hrad v Jimlíně zve na Zámecké kulturní léto

 

Zámek Nový Hrad v Jimlíně zve na výstavu Největší záhady a tajemství světa

 

Zámek Nový Hrad v Jimlíně zve na Přednáškový cyklus 2022

 
Zodpovídá: Ing. Martin Volf
Vytvořeno / změněno: 12.7.2022 / 12.7.2022
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688