Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.07.2022 09:12:00

Čínský boj s virem zdaleka nekončí a eurodolar jen kousek od parity - Rozbřesk

Evropa z hlediska boje s COVIDem právě prožívá sezónně šťastné období - je léto a podmínky pro šíření viru tedy nejsou ideální. To platí i přesto, že se potýkáme sice s méně nebezpečnými, ale o to více nakažlivými variantami koronaviru. V případě Omikronu BA.5 se tzv. R0, tedy základní reprodukční číslo odhaduje kolem hodnoty 18, což je ve srovnání s původní wuchanskou variantou asi 6x vyšší hodnota. Přeloženo do běžné řeči to znamená, že jeden nakažený by s podobně agresivním virem v “dalším kole” v průměru nakazil 18 osob (ve virem doposud nepolíbené populaci, která se nechrání). Je zřejmé, že oproti takové exponenciále, kdyby bývala nastala, ta skutečná vypadala ještě dobře...

Relativně klidná situace je i u nás. Odborníci sice varují, že koncentrace viru v odpadních vodách přesahují ty z vrcholů epidemie z minulých měsíců, ale z hlediska kritických měřítek, tedy počtu obětí a počtu pacientů v nemocnicích (ač v posledních dnech roste) je situace nesrovnatelná. Česko má podobně jako i okolní země výhodu jednak v tom, že se velká část populace s virem již setkala (za tragickou cenu), a jednak v tom, že jsme slušně proočkováni, navíc kvalitní vakcínou.

Jinak to ale vypadá v zemi, kde to všechno začalo, tedy v Číně. Počty případů v minulém čtvrtletí byly navzdory politice nulové tolerance k COVIDu na tamější poměry velmi vysoké - vrchol kolem 25 tisíc denně - což s sebou neslo i zjevné ekonomické škody. Lze oprávněně namítat, že skutečná čísla o počtu nakažených byla výrazně (a třeba i násobně) vyšší, ale např. dle Johns Hopkins univerzity je oficiálně potvrzený počet případů v absolutních číslech v Číně oproti Česku od začátku pandemie asi jen poloviční (!). Vzhledem k velikostem populací jde tak o obrovský nepoměr. V čínský prospěch sice hraje vyšší proočkovanost, ale tento argument poněkud relativizuje použití méně účinné vakcíny.

Zdá se proto pravděpodobné, že pokud čínská politika boje s COVIDem nedozná zásadnějších změn, tak se musíme připravit na to, že tlaky na již tak rozbité obchodní řetězce se budou vracet i v následujících měsících. Včerejší 1,7% propad čínského akciového indexu CSI300 v důsledku obav o aktivaci opatření proti viru je toho připomínkou.

TRHY

Koruna

Koruna se po pátečním posílení i na začátku nového týdne obchodovala víceméně stabilně kolem EUR/CZK 24,60, ačkoliv zlotý i forint měly během dne vůči euru tendenci mírně slábnout.

Hlavním číslem týdne, které může korunu ovlivnit, bude středeční inflace za červen. Ve srovnání s poslední prognózou ČNB číslo vyzní proinflačně. Nový guvernér Michl včera opět zmínil, že vyšší sazby mohou znamenat vyšší i nižší inflaci, což opět potvrzuje, že debata bude asi méně jednoznačná, než bylo v posledních měsících zvykem.

Eurodolar

Eurodolar pokračoval před středeční inflací v posunu k paritě, od které jej dělí již jen kousíček. Na frontě s eurem pomáhá dolaru jak akčnější Fed, který je zjevně odhodlán bojovat s inflací, tak i možnost recese, která by na Evropu (vzhledem k pravděpodobnému impulsu v podobě omezených dodávek plynu) dopadla o poznání tvrději.

Dolaru se však daří na více frontách, i v páru s jenem dosáhl na nová 24letá maxima.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.07.2022Inflační šok pokračuje…a zdaleka nekončí ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
17.05.2022Čínský boj s COVIDem nekončí - Rozbřesk Patria (Patria Finance)
17.05.2022Čínský boj s COVIDem nekončí ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
18.03.2020Trumpův boj s virem: A proč ne rovnou bilion? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688