Export (export.cz)
Ze světa  |  11.07.2022 12:47:24

Ázerbájdžán se potýká s poklesem investic, láká proto na ekonomické zóny

ÁZERBÁJDŽÁN SE POTÝKÁ S POKLESEM INVESTIC. LÁKÁ PROTO NA EKONOMICKÉ ZÓNY

Diverzifikace hospodářství a investice mimo ropně-plynový sektor patří k hlavním prioritám ázerbájdžánské vlády. Stát se rozhodl přilákat nové investory výstavbou ekonomických zón, v nichž vytváří výhodné prostředí pro podnikání.

Alatská volná ekonomická zóna by měla být spuštěna letos v létě. Foto AFEZ

Ázerbájdžán se potýká s poklesem zahraničních investic již posledních deset let. Až 85 % z nich navíc míří do ropného sektoru. Stát se proto ve zvýšené míře věnuje aktivitám zaměřeným na investiční pobídky a Ázerbájdžán se i díky své strategické poloze pro transport zboží z východní Asie stává prioritní destinací pro společnosti, které se zajímají o diverzifikaci a zkracování dodavatelských řetězců.  Země je nadstandardně hodnocena také v klasifikaci teritoriálního exportního rizika OECD. V roce 2022 se Ázerbájdžán kromě Pobaltských republik stal jedinou zemí bývalého Sovětského svazu s exportním rizikem OECD na úrovni 4, a byl tak označen jako nejbezpečnější stát pro export a zahraniční investice v celém regionu.

Ázerbájdžánským vlajkovým projektem pro přilákání investorů mimo ropně-plynový sektor je Alatská volná ekonomická zóna (AFEZ). Ta byla založena jako na vládě nezávislá, extrateritoriální entita přibližně 70 km jižně od hlavního města Baku v nejvýznamnějším ázerbájdžánském přístavu Alat. V zóně není aplikováno ázerbájdžánské ústavní právo, daňový a celní systém ani měnový zákon. Případné spory mají být řešeny nezávislými arbitry. První fáze projektu bude dokončena již na konci letošního července. Rezidenti budou moci započít stavební úpravy na připravených parcelách na ploše 60 ha od začátku srpna. Výhodou zóny je její strategická poloha a těsné napojení na stávající dopravní infrastrukturu.

Zóny mají pomoci i s nezaměstnaností

Nově založená Agentura pro rozvoj ekonomických zón spravuje 6 průmyslových parků, 4 průmyslové distrikty a 51 agroparků rozmístěných po celém teritoriu Ázerbájdžánu. Každá ze zón se specializuje na jinou hospodářskou oblast, všechny však cílí na rezidenty podnikající mimo ropně-plynový sektor. Agentura klade důraz na rozprostření firem po celém Ázerbájdžánu podle náročnosti na dostupnost infrastruktury a analýzy konkurenceschopnosti projektu, tak aby nedocházelo k přílišnému soustředění průmyslu na jednom místě. Tento přístup má mimo jiné napomoci při řešení nezaměstnanosti v jednotlivých regionech. Rezidenti jsou ázerbájdžánskými entitami, které jsou ve specifických případech osvobozeny od plateb DPH, nemíří-li ovšem zboží na domácí trh.

Společnostem je nabízen veškerý servis související s registrací v zónách, veškeré byrokratické náležitosti lze vyřídit na jednom místě. Obě entity jsou také připraveny být nápomocny svým rezidentům při operativních procesech spojených s každodenním fungováním firem. V případě AFEZ by potenciální investoři měli vyrábět produkty nejen s přidanou hodnotou, ale být i dostatečně konkurenceschopné na zahraničních trzích, zóna je nicméně otevřena také zpracování potravin či jiné potravinářské produkci.

Pro zboží platí exportní kvóty

Na rozdíl od zón spravovaných agenturou je povinností 75% exportní kvóta pro vyrobené produkty, aby nedošlo k přehlcení ázerbájdžánského trhu. V případě zón spravovaných agenturou je zájem především o výrobu bílé elektroniky, zpracování potravin či výrobky s vyšší přidanou hodnotou.

V případě zájmu o více informací k ekonomickým zónám v Ázerbájdžánu kontaktujte obchodně-ekonomický úsek Velvyslanectví České republiky v Baku e-mailem (commerce_baku@mzv.cz) nebo telefonicky (+994 12 436 85 55).

Klára Zeldová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Baku


 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

 

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688