Research (eToro)
Investice  |  11.07.2022 11:01:11

Drobní čeští investoři jsou odolní, 93 % z nich drží investice nebo nakupuje při poklesu


●     Pouze 7 % českých investorů během nedávných výprodejů na akciových trzích prodalo své investice, 63 % pevně drželo stávající a 30 % využilo této příležitosti k dalšímu nákupu.

●     Investoři zvýšili expozici vůči komoditám a kryptoměnám (16 %), zahraničním akciím (14 %) a hotovosti (10 %).

●     Největším rizikem je pro Čechy inflace (61 %), následuje mezinárodní konflikt (39 %) a stav světové ekonomiky (28 %).

●     49 % předpokládá, že v příštích třech měsících investuje přibližně stejnou částku, a 24 % předpokládá, že investuje více.

 

PRAHA – Drobní investoři po celém světě zůstávají navzdory výprodejům na akciových trzích a obavám z recese odolní a devět z deseti (92 %) si buď ponechává investice, nebo nakupuje při poklesu, vyplývá z nejnovějšího čtvrtletního průzkumu „Retail Investor Beat“, kterého se účastní 10 000 drobných investorů ze 14 zemí, a kteçý provádí sociální investiční síť eToro.

Méně než jeden z deseti (8 %) prodal své investice během nedávných výprodejů na akciových trzích, dvě třetiny (64 %) si své pozice udržely a dalších 28 % nakoupilo. V České republice prodávalo akcie pouze 7 % dotázaných investorů, 63 % udržovalo pozice a 30 % při poklesu cen dokupovalo.

Navzdory přívalu neúspěchů na globálních finančních trzích našli drobní investoři sílu překonat krátkodobou volatilitu a využít těchto poklesů cen k posílení svých portfolií v dlouhodobém horizontu,“ komentuje Ben Laidler, globální tržní stratég společnosti eToro.

Celosvětový průzkum také zjistil, že z těch, kteří začali investovat před jedním až dvěma lety (během pandemie Covid-19), prodalo v reakci na nedávné výprodeje na akciovém trhu pouze 8 %, zatímco 58 % si své investice ponechalo a 34 % nakoupilo více, když ceny klesaly.

Pro mnoho drobných investorů je to první zkušenost s poklesem trhů. Řízení rizika, zvládnutí emocí a udržení zaměření na dlouhodobé cíle je něco, s čím bojují i ti nejzkušenější investoři. Náš nejnovější Retail Investor Beat ukazuje, že drobní investoři jsou odolní, udrželi si investice a vytvářejí diverzifikovaná portfolia, aby přečkali bouři. Vzhledem k tomu, že býčí trhy jsou nakonec postaveny na ramenou trhů medvědích a jsou téměř čtyřikrát delší a rozsáhlejší, mělo by setrvání v kurzu těmto investorům dobře posloužit,“ dodává Ben Laidler.

 

Češi nakoupili kryptoměny a komodity

Ve světle nedávné volatility na trzích změnili dotazovaní čeští investoři pozici svých portfolií a zvýšili expozici vůči kryptoměnám (16 %), komoditám (16 %), zahraničním akciím (14 %), alternativním investicím (11 %), domácím dluhopisům (11 %), hotovosti (10 %), domácím akciím (9 %), zahraničním dluhopisům (7 %) a měnám (7 %).

Pokud se podíváme na sektory, každý pátý český investor (21 %) zvýšil svou expozici v energetickém sektoru, 16 % investorů nakoupilo podíly v nemovitostech, 15 % v technologiích, zatímco následovaly finanční služby (14 %), materiály (12 %), průmyslové podniky, veřejné služby a základní spotřební zboží (10 %), zdravotnictví (9 %), jiné než základní spotřební zboží (8 %) a telekomunikace (7 %).

 

Navzdory současným rizikům Češi chtějí  investovat stejně

Největší obavy českých drobných investorů v příštích třech měsících opět vyvolává rostoucí inflace (66 %, oproti 57 % v 1. čtvrtletí 2022), následovaná mezinárodním konfliktem (39 %, oproti 65 % v 1. čtvrtletí), stavem světové ekonomiky (28 %, oproti 34 % v 1. čtvrtletí) a růst zadlužení země (20 % oproti 13 % v 1. čtvrtletí). 

Důvěra globálních retailových investorů v jejich investice se v průběhu pěti čtvrtletí od zavedení průzkumu eToro Retail Investor Beat trvale snižovala. Důvěra klesla z 83 % ve 2. čtvrtletí 2021, 81 % ve 3. čtvrtletí 2021, 80 % ve 4. čtvrtletí 2021, 73 % v 1. čtvrtletí 2022 na 72 % na konci června letošního roku. V České republice však důvěra v investice zaznamenala pomalý nárůst ze 76 % ve 2. čtvrtletí 2021, 74 % ve 3. čtvrtletí 2021, 80 % ve 4. čtvrtletí 2021, 63 % v 1. čtvrtletí 2022 na 78 % na konci června letošního roku.

 

Nejpopulárnější sektory jsou energetika a nemovitosti

Navzdory výše uvedeným rizikům plánuje téměř polovina (49 %) dotázaných českých investorů investovat v příštích třech měsících stejnou částku peněz a 24 % očekává, že investuje více. Třetina respondentů (35 %) se domnívá, že nejlepší investiční příležitost k nákupu budou v příštích třech měsících i nadále představovat energie, následují nemovitosti (32 %), technologie (28 %), veřejné služby (26 %), finanční služby (22 %) a materiály (19 %).


Energetika a nemovitosti jsou sice dva nejmenší globální sektory, ale v minulosti byly dobrým zajištěním proti inflaci a zůstávají na předních místech nákupních a sledovacích seznamů drobných investorů. Napříč všemi úrovněmi zkušeností drobní investoři zvýšili alokace do řady defenzivních sektorů a zdá se, že nemají v úmyslu zpomalit,“ uzavírá Ben Laidler.







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688